10 ідей, як перезавантажити BookForum у Львові

4236 0
Криза при правильній терапії – це початок чогось нового. Дмитро Федоренко пропонує 10 ідей, як можна реанімувати Форум видавців.
Фото: Форум видавців

Фото: Форум видавців

Форум видавців у Львові цього року засвідчив, що його формат вимагає перезавантаження. Видавці скаржаться на катастрофічні продажі, організатори теж визнають, що щось зламалося і що проведення заходу має точно змінитися. Про те, як можливо перезавантажити Форум видавців, міркує інноваційний продюсер, голова комітету Всеукраїнської рекламної коаліції з питань підтримки культурних, освітніх і благодійних проектів Дмитро Федоренко.

Читайте також: «Ми перестали розуміти, чого хоче покупець». Важливі думки після BookForum у Львові

1. Я не погоджуюсь, що подія віджила своє і її варто поховати. Але вона точно потребує переосмислення, згідно до сучасних викликів. Це прекрасна платформа для нетворкінгу авторів, видавців, інвесторів, рітейлу та інших зацікавлених гравців. Це майданчик для пошуку нових сенсів і форм в літературі. Треба повернутись від бажання заробити грошей тут і зараз до первинного сенсу події і згадати про її назву «Львівський Форум Видавців».

2. Книжковий базар уже нікому не цікавий і нікого особливо не надихає. Адже увесь цей асортимент читаюча аудиторія може отримати в інтернеті. Причому часто дешевше і зручніше.

3. Мало, ДУЖЕ МАЛО інновацій. Книжка уже давно вийшла за межі паперової цеглинки, але професійне середовище цього не помітило. Якщо так продовжиться і далі, то на цій індустрії можна ставити хрест. 

4. Програма дуже розпорошена, не структурована і слабо прокомунікована. Часто навіть видавці не знають, що і де зараз відбувається з їх авторами. Навігація і комунікація відсутні. 

5. Сам Львівський палац мистецтв виглядає як рудимент «совка» чи ЖЕК (моє особисте враження). І зовсім не передає ні духу новацій, викликів сучасності, ні подиху історії. Навіть навпаки. 

6. Квитки на вході продаються тільки за кеш, або через сайт концертного оператора. Ви це серйозно?

7. Нема лоску, блиску. Не відчувається масштаб. Подія набула рис провінційного фестивалю з усіма наслідками. 

8. Є якась премія, але взагалі не відчувається її цінність для видавництв і для авторів. Прокомунікована слабо. Задизайнена взагалі ніяк. Іншими словами, премія наче і є, а наче і нема, але ж це має бути український літературний Оскар. Ну або приз «Української гільдії видавців». За цим мають бути наслідки. Це має бути центральною подією форуму з блек-тай дрес-кодом і червоною доріжкою. Але… це просто стенд по дорозі до туалету, на якому хаотично розкидані книжки з наклеєними стікерами

9. Нема бізнесу. Тут взагалі не пахне грошима, престижем і перспективою. Зато пахне міляками і провінційністю. 

10. Дуже мало уваги до авторів. Але ж автор, що написав і видав книгу, це герой і суперзірка. Саме він є ядром і енергетичним центром події. Саме він має бути «літературною Бейонсе» фестивалю. Але саме вони для організаторів і є просто обузою. А для видавців просто одним з інструментів продажу. 

Я не поділяю думку багатьох видавців, що більше сюди ні ногою, але і в такому стані подія існувати не може. Тому, якщо ми хочемо мати результат для індустрії та нації, то треба брати справу в свої руки. І більше, більше, ЩЕ БІЛЬШЕ, цифрових інновацій. Бо цей запит не просто визрів, а уже навіть перезрів. 

Впевнений, що криза при правильній терапії – це початок чогось нового. Дуже не хочеться втратити можливість черговий раз приїхати і потусити у вересневому Львові.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!