10 кроків до справжнього миру в Україні

1511 0
Під час засідання Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу очільник МЗС України Дмитро Кулеба перелічив 10 найважливіших моментів, які, за його словами, гарантують, що і Україна, і ЄС вистоять у цю воєнну зиму.
Фото: Dev.ua

Фото: Dev.ua

Почнімо з санкцій. Санкції працюють. Я вдячний вам за всі попередні раунди. Жодні відступи на цьому шляху неприпустимі. Санкції допомогли серйозно загальмувати російську військову машину. Це свідчить, що тиск потрібно посилити. Тим, хто каже, мовляв, санкції також мають ціну для ЄС, я можу лише запропонувати уявити, яку ціну доведеться сплатити ЄС, якщо ми всі не зможемо зупинити путіна в Україні. Ціна санкцій насправді мінімальна порівняно з можливістю зберегти безпеку і нейтралізувати загрозу для Європи з боку росії. Сподіваюся, ніхто в цій залі не думає, що путін прийшов лише по Україну. Краще зупинити його зараз.

Я зосереджуся на трьох основних санкційних питаннях: посиленні енергетичних санкцій, розширенні списку індивідуальних санкцій і повній забороні російської пропаганди. Цей список не є вичерпним, але це пріоритети, які я хочу виділити.

Нам потрібне повне енергетичне ембарго, щоб зупинити війну. Ситуація з обмеженням цін на нафту викликає занепокоєння та розчарування. Я поділяю точку зору Жозепа, який нещодавно наголосив, що путін вважає демократію слабкою і чекає на холоди, відключення газу, високі ціни та низькі температури. Узгодження методології обмеження цін на нафту доведе, що він помиляється в своїх розрахунках.

Читайте також: «Цінності важливіші за інтереси». Валерій Пекар про те, як Україна змінює світ

Російська пропаганда. Я вважаю, що за нинішніх обставин це самогубство – дозволяти будь-якій російській пропаганді продовжувати діяльність в ЄС. Вона не має нічого спільного зі свободою ЗМІ. Це державна пропаганда, яка переслідує єдину мету: розпалювати війну, руйнувати демократії та всі наші цінності. Вона прагне не інформувати, а дестабілізувати та знищити нас. Усіх нас. Забороніть російську пропаганду, щоб захистити свободу слова в ЄС. Необхідно також розширити індивідуальні санкції. Зокрема, ми пропонуємо внести до списку всіх причетних до протиправних дій на Запорізькій АЕС. Україна вже запровадила такі обмеження на національному рівні. Ми передали наш список до ЄС.

Другий мій пункт – оборонна підтримка, зброя. Системи ППО залишаються першочерговим пріоритетом. Я глибоко вдячний тим із вас, хто вже зробив відповідні термінові кроки. Ви буквально рятуєте життя. Ви захищаєте наше небо. Я також вдячний ЄС за активізацію та прискорення міжнародної військової допомоги Україні. Я вітаю нещодавні рішення Ради щодо виділення шостого пакету обсягом у 500 мільйонів євро в рамках Європейського фонду миру та створення Місії з військової допомоги ЄС на підтримку України. Нам потрібно буде здійснити ще більше кроків у цій сфері.

Третій пункт – це макрофінансова допомога. Російський терор занурив Україну в енергетичну кризу. Тому ваша макрофінансова допомога настільки важлива. Я вдячний за рішення надати новий пакет у 18 мільярдів євро на 2023 рік. Ми розраховуємо на вашу підтримку, щоб якнайшвидше вивільнити 3 мільярди євро з цього пакету, з огляду на жорсткі енергетичні та економічні виклики.

Не менш важливим є четвертий пункт. Гуманітарна допомога і особливо підтримка у відновленні нашої енергетичної системи перед зимою. Немає жодної української електростанції, яка б так чи інакше не постраждала, не була пошкоджена російськими атаками. Нам потрібні термінові поставки енергетичного обладнання, насамперед трансформаторів, і я вдячний тим з вас, хто вже зробив відповідні кроки. Я так само вдячний Єврокомісії за активну роботу на цьому напрямі. Ми з нетерпінням чекаємо на Міжнародну конференцію з питань допомоги Україні, яка запланована на 13 грудня у Франції. 

П’ятий пункт – сільськогосподарський експорт. Я вдячний ЄС за підтримку «Шляхів солідарності». Чорноморська зернова ініціатива має продовжити роботу. Україна залишається цілковито їй відданою. Нам потрібно не лише забезпечити відданість росії ініціативі, а й змусити росію припинити тихий саботаж і затримки у перевірці суден. Останній епізод невдалої спроби росії вийти з зернової угоди наочно засвідчив, як правильно вести себе з путіним. Він повернувся до виконання угоди не тому, що йому запропонували поступки, а тому, що Генеральний секретар ООН і Президент Туреччини були достатньо жорсткими та принциповими. Вони розмовляли з ним його мовою, мовою, яку він розуміє. Це приклад для наслідування і водночас застереження: не піддавайтеся на російський шантаж і вимоги послабити санкції. Це лише погіршить ситуацію. Натомість треба залишатися жорсткими, принциповими.

Читайте також: «Повний суверенітет на сході й півдні України – кінцева точка переговорної позиції», – Кулеба

Шостий пункт – Голодомор, і він тісно пов’язаний із зерновою ініціативою, про яку я щойно згадав. 26 листопада ми будемо вшановувати 90 років від початку Голодомору. Це був радянський геноцид українського народу. Сталін використав голод як зброю для знищення українців і вбив голодною смертю мільйони людей. 90 років тому світ закрив очі на це жахіття, але сьогодні ми винні жертвам цього геноциду хоча б належне вшанування їхньої пам’яті. Я щиро закликаю всіх вас зробити цей своєчасний політичний крок на підтримку України та визнати Голодомор геноцидом українського народу. Геноцид і ніяк інакше. Не треба напівзаходів чи незрозумілих словесних формул. Зло треба називати чітко по імені. Особливо зараз, коли новий диктатор у Москві вчиняє черговий геноцид українського народу, вже другий за менш, ніж сто років. Визнання Голодомору також допоможе пояснити громадянам ЄС суть нинішньої російської війни, надати їй історичної перспективи.

Сьомий пункт – шлях України до членства в ЄС. Попри війну, ми просуваємося вперед за всіма сімома пунктами, окресленими Єврокомісією, і ми рухаємося хорошими темпами. Ми налаштовані завершити роботу до кінця року. Розраховуємо, що це питання буде в центрі уваги майбутнього саміту Україна-ЄС. Я вірю, що прогрес України дозволить нам швидко йти до початку переговорів про вступ України до Євросоюзу.

Восьме – наша ініціатива створити Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Наголошу ще раз: путін і його оточення вчинили цей злочин просто у всіх на очах. Злочин має бути покараний, якщо ми не хочемо заохотити всіх потенційних агресорів у світі. Україна повністю підтримує роботу Міжнародного кримінального суду, і ми хотіли би, щоб він взявся за цю справу, але, на жаль, це неможливо – через суто юридичні перешкоди. Тому створення спеціального трибуналу – єдиний шлях вперед. Наголошую, що якщо цей трибнул створить прецедент, то лише позитивний: ми доведемо, що покарання за злочин агресії проти України невідворотне. Це стане попередженням усім іншим потенційним агресорам і також променем надії для усіх інших жертв агресії. Україна висуватиме резолюцію Генасамблеї ООН щодо відповідальності росії, зокрема за злочин агресії. Я закликаю вас її підтримати.

Читайте також: «Схиблений імперіалізм рф має зазнати поразки», – Кулеба

Останні два пункти не менш важливі. Мабуть, найважливіші. Я закликаю вас: давайте залишатися принциповими і не прагнути нормалізувати російську агресію у той чи інший спосіб. Будь ласка, займіть чітку позицію, що не буде нормалізації чи спроб повернути росію за стіл, поки вона не виведе війська з України. Йдеться зокрема про те, щоб не надавати майданчик росії, включно з її міністром закордонних справ. Формально він наш колега, але насправді він є воєнним злочинцем і співучасником злочину агресії проти України. Це людина, яка вирішила порушити всі норми міжнародного права і рішуче, затято захищає ці порушення у всьому світі. Я щойно повернувся з саміту АСЕАН у Камбоджі, де деякі країни намагалися використати аргумент «І Україна, і росія – наші друзі». Скажу так: підтримка українців і терпимість до російських злочинців не узгоджуються між собою. Мій меседж дуже простий. Для російських злочинців не повинно бути місця в Європі та інших регіонах. Жодні міркування не можуть виправдати їхню присутність на європейських майданчиках.

Насамкінець хочу сказати про таке. Останнім часом у ЗМІ було дуже багато спекуляцій щодо мирного процесу. Я висловлюся гранично ясно. Жодна інша країна світу не прагне настання миру в Україні так сильно, як сама Україна. Ми взагалі ніколи не хотіли цієї війни. Але ми також знаємо, що згода на російські ультиматуми не принесе миру. Результат буде прямо протилежним. Росія хоче взяти паузу, аби відновити сили та здійснити ще більш жорстокий напад, щойно зможе це зробити. На жаль, жодних конструктивних пропозицій від росії ми не почули і не почуємо, будьмо реалістами. Сигнали росії про те, що вони нібито відкриті для переговорів, є нічим іншим, як димовою завісою для продовження агресії. Путін зараз не хоче жодних компромісів. Тому президент Зеленський чітко наголосив: росія має вивести війська з території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Це проторує шлях до мирного процесу.

Ті, хто думає, що цього не буде, тому що цього не може бути, і так далі – просто згадайте про Херсон. Все можливо. Але ми повинні залишатися принциповими. Це новий момент «1938 року» для Європи, і, звісно, нині не час шукати «Мир для нашого часу». Цього разу нам потрібен справжній мир. Інакше наші імена будуть занесені в підручники історії як імена умиротворювачів, які не змогли запобігти катастрофі. Ніхто з нас – ані ви, ані я – у цьому не зацікавлені.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!