14 років у Львові будують автостанції, а добре облаштованих так і немає

9362 0
Чому в нашому місті немає зручних АС, зате є багато планів, як їх будувати, пояснює засновник ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Осінь, люди мокнуть, чекаючи на приміські автобуси, а добре облаштованих автостанцій у Львові як не було, так і немає. В 2008 році громадський транспорт курсував нормально: на маршрути виїжджало понад 1200 автобусів, тому на той час найактуальнішою проблемою в місті була відсутність централізованих зупинок для приміських та міжміських автобусів.

Львів на той час був у переліку міст, які приймають «Євро-2012», тому, щоб не  ганьбитися перед гостями футбольного чемпіонату, вирішили усунути цю проблему. Того ж року інститут «Містопроект» представив проєкти з кошторисами майбутніх автостанцій. У 2009-ому ухвалою Львівської міськради були визначені чотири локації, де мали бути облаштовані нові автостанції для відправлення автобусів Золочівського, Яворівського, Городоцького та Бібрського напрямків.

Золочівський напрямок (площа 1,37 га) за адресою: вул. Личаківська, 227 (землі житлової та громадської забудови).

Яворівський напрямок (площа 0,58 га) за адресою: вул. Т. Шевченка – вул. І. Величковського (землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення).

Городоцький напрямок (площа 1,34 га) за адресою: вул. Городоцька – вул. Збиральна (землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення).

Бібрський і Ходорівський напрямки (площа 0,48 га) за адресою: вул. Пасічна – вул. Зелена (землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення).

Також у межах будівництва нового терміналу аеропорту «Львів» була передбачена автостанція навпроти терміналу нового автовокзалу міжнародного зразка для створення транспортного хабу «літак – автобус» до сусідніх обласних центрів. Але ця ідея так і залишилися на папері – кресленнях аеропорту.

Ухвали, пропозиції, конкурси

28 лютого 2010 року Львівською міськрадою з метою вдосконалення автобусної маршрутної мережі, належної організації пасажирських перевезень на автобусних маршрутах у Львові, запобігання аварійним ситуаціям і порушенням у сфері дорожнього руху була прийнята ухвала «Про додаткові заходи щодо впорядкування перевезень у м. Львові» за  №3165, якою, зокрема, передбачено, що рух приміських та міжміських внутрішньообласних автобусів на території нашого міста обмежать до найближчих за напрямами в’їзду автостанцій та погоджених місць кінцевих зупинок.

Після цієї ухвали жодних дій міських чиновників щодо будівництва автостанцій у Львові не було до 8 серпня 2011 року. Тоді на сайті Львівської міськради з’явилася заява першого заступника міського голови про те, що місто оголосить інвестиційний конкурс. Відтак питання автостанцій знову не обговорювали аж до осені 2014 року. Саме тоді на виконавчому комітеті було прийняте рішення про старт інвестиційного конкурсу з будівництва автостанцій. Після цього 19 червня 2015 року депутати міськради затвердили інвестиційний проєкт. Через певний період був оголошений конкурс, і у вересні цього ж року відкрили пропозиції.

Пропозиції надійшли від двох інвесторів: ФОП Ігоря Кошика і ТзОВ «УкрІнвестБуд». У семиденний термін після відкриття конвертів із пропозиціями комісія мала визначити переможця, але цього не зробили і забули про конкурс на наступні 13 місяців. Тобто до часу, поки не було звернення ГО «За якісний транспорт» до постійної депутатської комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики ЛМР, яка своїм рішенням звернулася до управління інвестицій ЛМР. А воно у відповідь надало інформацію, що з незрозумілих причин переможець не визначений.

Відтак відбулося ще декілька засідань конкурсної комісії, яка не змогла визначити його. Будучи керівником ГО «За якісний транспорт», я неодноразово звертався із запитами до Львівської міської ради з приводу планів щодо повторного оголошення інвестиційного конкурсу, але, на жаль, конкретної відповіді так і не отримав.

Олег Партика як в.о. начальника управління транспорту та зв’язку повідомив (у розмові з кореспондентом IA ZIK 30 липня 2018 року): Львівська міськрада напрацьовує концепцію щодо автостанцій, яка передбачатиме, аби «не просто була автостанція, а всеохопний хаб».

Торік на засіданні виконавчого комітету Львівської міськради міський голова дав доручення розробити концепцію міського транспорту, яка мала б включати концептуальні речі, куди рухатися далі з будівництвом автостанцій у Львові. Але минуло вже півтора року, а напрацювань нема.

Що маємо станом на сьогодні

Станом на сьогодні автобуси відправляються з восьми локацій:

  • АС «Львів №5» п’ятої категорії, вул. Зелена, 214;
  • АС Автовокзал «Двірцевий» третьої категорії, пл. Двірцева, 1;
  • АС «Львів №1» першої категорії, вул. Стрийська, 109;
  • АС «Львів №2» третьої категорії, вул. Б. Хмельницького, 225;
  • АС «Львів №4» не акредитована, вул. Т. Шевченка, 105;
  • АС «Львів №3» третьої категорії, вул. С. Петлюри, 11;
  • АС «Західна», вул. Городоцька, 359;
  • Місце відправлення: м. Львів, вул. Личаківська, 162.

 

Якщо говорити про стан цих автостанцій, то перероблену «прохідну» чи будку важко назвати автостанцією. Із восьми місць відправлення автобусів три, як кажуть, нормальні. А саме: «Львів №1» першої категорії, автовокзал «Двірцевий» і автостанція «Львів №2» третьої категорії.

Отже, чиновники досі ні на що не спромоглися, окрім обговорення цієї проблеми. Мені дуже хочеться, щоб у міській раді з’явилася людина, яка нарешті займеться інфраструктурними проєктами. Бо роки минають,  а люди вимушені й далі мерзнути чи мокнути в очікуванні приміського транспорту.

Із тексту наступної колонки можна буде дізнатися, де саме у Львові варто побудувати автостанції, щоби це було зручно і жителям, і гостям міста.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!