Потрібно будувати нову дорогу Або як розвантажити Личаківську та Винники від заторів

17349 17
Ранкові та вечірні затори в напрямку Винників більші, ніж на Шевченка, Чорновола чи на Сихові, водночас вулиця Голубця тепер переполовинена.
Фото: Анастасія Карп’як

Фото: Анастасія Карп’як

Листопад для жителів Винників та сусідніх приміських поселень, які щоранку намагаються потрапити на навчання чи роботу до Львова, підготував неприємний сюрприз – через нещодавно відремонтовану вулицю Голубця заборонили транзитний рух.

Цей крок міської ради обурив декілька тисяч мешканців Личаківського району, які цією вуличкою вже звикли оминати ранкові та вечірні тягучки поблизу перехрестя Личаківська-Пасічна, - пише членкиня міської комісії з безпеки дорожнього руху та представниця ГО «За якісний транспорт» Анастасія Карп’як, яка переконана, що якщо зараз не збудувати нову вулицю - місто в один момент зупиниться.

У 2017 році завершили ремонт вулиці Голубця, що сполучає завод «Ензим» із вулицею Пасічною. Ремонт вулиці, якого мешканці добивались понад 50 років, замість покращити умови життя у мікрорайоні та розвантажити транспортні потоки, які щодня рухаються Личаківською, навпаки, лише погіршив ситуацію.

Читайте також: Місто коротких відстаней. Як розробляють план сталої мобільності для Львова

При проектуванні вулиці Голубця «Інститутом просторового розвитку», керівником якого є Олег Шмід, не врахували те, що облаштування виїзду з вулиці Голубця на вулицю Личаківську поблизу «Ензиму» спонукатиме водіїв об’їздити цією вулицею закорковане перехрестя Личаківська – Пасічна. Як результат – вулицю спроєктували як житлову зону без тротуарів, із доволі вузьким дорожнім полотном, яка мала обслуговувати менше 500 місцевих жителів. Однак одразу після завершення ремонту Голубця стала транзитною: у час пік в середньому тут проїжджає понад 700 автомобілів за годину. Берлінські подушки чи інші засоби заспокоєння руху на вулиці без тротуарів, при такому інтенсивному трафіку, виявились неефективними, а місцеві мешканці, вийшовши за межі свого подвір’я, вже кілька разів ставали жертвами ДТП.

Читайте також: Маніфест комфортного пересування або 12 рішень, щоб позбутись заторів у Львові

Мені складно відповісти, чому під час реконструкції вулиці Голубця, знаючи про проблемне перехрестя Личаківська – Пасічна, не розглядали варіант адаптації вулиці для транзитного руху – відповідна ширина смуг руху, тротуари, пішохідні переходи. Знаю, що мешканці Голубця під час виконання робіт теж неоноразово про це запитували. Чому проєктант, а також депутати від Личакова та Винників Юрій Кожелюк та Григорій Козловський, які, зрештою, обоє є членами постійної комісії із питань фінансів та планування бюджету, погоджували виділення коштів на реконструкцію цієї вулиці, та не врахували варіант можливого майбутнього транзиту?

Низка помилок чиновників призвела до ситуації, коли єдиним виходом обрали фізичне обмеження транзиту через Голубця заради безпеки пішоходів. Чи є це добрий варіант? Напевне, ні, бо ранкові та вечірні затори в напрямку Винників більші, ніж на Шевченка, Чорновола чи на Сихові, а вулиця Голубця тепер переполовинена, що створює незручності місцевим жителям: частина мешканців може виїхати лише до Пасічної, решта – лише до Винників. Але насправді, це єдиний спосіб як вберегти здоров’я та життя мешканців мікрорайону, особливо зважаючи на те, що вже листопад, швидко темніє, і от-от може випасти сніг, що лише погіршить ситуацію на дорозі.

Розбудовуються Винники, Тракт Глинянський, Пасічна та приміські села. Міська інфраструктура не справляється з транспортним навантаженням, що постійно зростає. І якщо сьогодні продовжувати будувати житло та не почати, нарешті, розвивати дорожню мережу, то через кілька років місто просто зупиниться.

Якщо у Львові, гіпотетично, можна всіх «пересадити» на громадський транспорт, то якісний доїзд до міста, перехоплюючі паркувальні майданчики, таки необхідно будувати, так, як це роблять у Кракові, Відні та інших європейських містах.

Читайте також: Як у Львові прокладають дорогу до Голосківського кладовища. Відео

У випадку Винників виходом із ситуації може стати будівництво нової дороги через бічну Пасічної (Медової Печери чи Таджицьку) та Винниківський ліс. Загальна протяжність шляху, який потрібно прокласти, – близько 1,5 кілометри, і Львів має знайти спосіб, як збудувати цю дорогу, що передбачена Генеральним планом міста.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Колонка підготовлена в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.


24 Листопада, 2019 10:02
Назар Доречі згадав,за реконструкцію вул. С. Бандери де мають під час ремонтних робіт збільшити пішохідні зони, введення вело доріжки а натомість зменшити дорожнє полотно для автомобілів якщо непомиляюсь до однієї смуги, Нонсенс, і ще мільйон світофорів. Яз розумом та думкою про корки....
23 Листопада, 2019 08:10
Лев Це не є провина мешканців вул.Голубця. Там тепер гарно зроблена вулиця і мешканці, які роками жили в багнюці, відстоюють своє право на якийсь мінімальний комфорт пересування і життя. Це є вина міської влади, яка роками бездіяльна, в плані розвитку міста. Ніхто з цих лиходіїв не думає про майбутнє, ніхто нічого не планує.Вони думають тільки про свої партії, депутатство та президенство.На сьогодні тому маємо катастрофічний стан доріг та страшні корки,розмір яких небачений ще для Львова.Навіть в неділю тепер корки. Липинського, Чорновола, Шевченка,Городоцька,Личаківська,Джерельна і тд.-суцільні затори кожен день. Немає ні розширення доріг,ні нових розв'язок, ні нових паркінгів. Про які нові дороги можна говорити, коли влада не здатна з весни залатати ями на деяких вулицях. На все що вони здатні, це ще збільшити затори, блокуючи одну смугу для проїзду міського транспорту. Так це потрібно, але це здерто з європейських міст, де є по три смуги руху і одна виключно для міського транспорту та таксі. Це абсолютно не для Львова. Необдумано встановлені світлофори та суцільні піші переходи, це також створює затори.Тотальна, необдумана забудова, яка ще більше стримує рух автомобілів, та не дає можливості в майбутньому навіть думати про нові кільця руху та розв'язки. Якщо вже так беруть приклад з Європейських міст, як зі смугою для міського транспорту, то чому не беруть приклад планування розширення доріг та будівництва нових. В Європі викуповують будинки та ділянки для майбутнього розширення та будівництва доріг, а в нас навпаки, роздають і дозволяють будувати все кому не лінь, навіть не думаючи, що там можна розширити дорогу,чи влаштувати нове кільце руху. Це можна побачити на прикладі Шевченка- Левандівська, де забудували територію Автонавантажувача, а про будівництво кільця руху ніхто і не думав. А тепер, ніхто вже цього не зробить, бо стоять будинки. Таких прикладів бездумних рішень і дій цієї влади багато.В них думки про канатні дороги, Зимові олімпіади, гроші, та знову, їхні майбутні вибори. Маємо, що вибрали.
22 Листопада, 2019 23:31
Whaaat? Будувати ще одну дорогу, щоби дві дороги були в корках?
22 Листопада, 2019 10:18
Аліна Шановні, котрим світлофори заважають, ви навіть не уявляєте скільки дорожньо-транспортних пригод відбувалося саме на тих ділянках Личаківської до встановлення світлофорів. Саме неодноразово була свідком. Вважаю, що людське життя і потенційна безпека значно важливіші, ніж час очікування.
Щодо вирішення питання про розвантаження виїздів до міста - так це дуже актуально і необхідно. Ідеальним варіантом була б розробка генерального плану усього Львова і міст-супутників, де б передбачалися нові автостанції та безкоштовні паркінги з відеоспостереженням ( інвестиції можна залучити, наприклад, продаючи ділянки під забудову великим супермаркетам, які погодяться на спорудження поруч з магазинами великих паркінгів). Крім того передбачити місце для платних. Усе поруч. Зручно, продумано і задля спільного блага.
Якщо підійти до питання з розумом, можна відрегулювати транспортне сполучення таким чином що б потік людей навіть не відчувався: приїхали 2-3 приміські маршрутки за графіком до міста і після цього, знову таки ж, відбувається відправлення міських маршрутів. Підприємці мають стабільний заробіток, люди комфорт і усі економлять час та гроші.
22 Листопада, 2019 08:09
Андрій Н Мешкаю у Винниках на Хмельницького.Кожний господар має виїзд на гостинець.У 1987р (з 12-30 ЛИСТОПАДА)12 сімей місцевих господарів (після підготовчих робіт-водовідведення-підсипання щебеня) В РУЧНУ КАТКОМ ПОЛОЖИЛИ АСФАЛЬТ.ЗАРАЗ ЦЮ ДОРОГУ РОЗБИЛИ АВТО.Дачники їдуть і їдуть.А ПОРЕМОНТУВАТИ дорогу не має кому.
21 Листопада, 2019 23:05
Галина
21 Листопада, 2019 12:44
Андрій На вул. Голубця як і на Кінцевій, потрібно перевірити чи "багатостраждальні мешканці" не забудували так звані червоні лінії своїми парканами і будинками. Думаю там знайдеться місце для облаштування тротуару для пішоходів.
20 Листопада, 2019 23:55
Ігор 1.Транзитом по Голубці їздили й до ремонту.
2.Проблема проїзду по Голубця не в кількості авто ( наразі), а в швидкості руху в густо забудованій зоні. От це і треба було контролювати!
3.Головною перешкодою руху на перехресті Личаківська-Пасічна є автостанція з усіма притягуючими елементами якто магазини, АТБ й пішоходами які, повністю законно, сповільнюють,а деколи унеможливлюють рух перехрестям.
4.Як тимчасове вирішення проблеми може бути перенесення автостанції на територію авторитетного заводу допоки його ще не забували!
5.Будівництва дублюючих виїздів чекають і Винники, і Рясне, і Сихів, і Левандівка, а як вже чекає Тракт Глинянський!
6.Але це вже не при нинішній владі!
20 Листопада, 2019 19:37
666 ... сказано , що " .. і десять академіків не в змозі відповісти на запитання одного дурня.. " ... ( та вони й не відповідатимуть .. бо ж -- академіки ) ... пропозицій все більшає , а академіки конкретно "забили" на обговорення ... ( бо вони ж -- академіки) ... точно так "розбудовуємо" і Україну ...
20 Листопада, 2019 19:37
Богдан Дорогу потрібно будувати
20 Листопада, 2019 19:09
Назар Думаю редакція Твоє Місто скине силку Шановному Андрію Івановичу Садовому і він познімає світофори, перенесе зупинки громадського транспорту і так далі...
20 Листопада, 2019 18:38
Тарас Хай краще приберуть світлофори, які наставили на Личаківській, Богданівській. Перенесуть зупинки автобусні які перед світлофорами ( по факту виходить подвійний світлофор. Відремонтують бруківку від вул. Пасічна в сторону Винник. Перенесуть автобуси приміські дальше де колись була автостанція, заберуть пішоходів переходи біля повороту на Тракт або АТБ. Зро[***] кільце Личаківська Пасічна. Заборонять стоянку біля АтБ на Личаківській. Добавлять ще одну полосу з Пасічної на Личаківську. А то зразу ліс рубати.
20 Листопада, 2019 17:28
Наталія мешкаємо у Винниках, щодня возимо дітей в центр до школи. Доїзд справді перетворився на щоденне випробування. По-перше, погоджуюсь з одним з попередніх дописувачів, що світлофор на вул Котика створює постійні затори. По-друге, якщо вже так склалось, що є постійні затори на перехресті Личак. - Пасічна, то мешканці вул. Голубця, могли б з розумінням віднестись до ситуації і не вимагати особливого привілейованого статусу для своєї вулиці, бо це вулиця м. Львова, а не їхня приватна територія. Окрім того, хай би вони не загарбували територію тротуарів до своїх ділянок, то й мали б пішохідну зону. А то справжні галичани кожен метр відгородили, а тепер кричать, що нема де ходити.
20 Листопада, 2019 16:32
666 ... та "скорегувати ціни" на пальне і -- по всьому ... бо вже усіляка ненза ставить собі під дупу чотири кола ... а от за компослуги за неї платимо усі ми ... Слава Україні ! ...
20 Листопада, 2019 15:51
Олег Варіантів зменшими корки на Личаківській є декілька:один з них це зупинка-світлофор,вул.Котика(автобус зупиняється на зупинці об'їхати нема можливості). Поворот з вул.Пасічна на вул.Личаківська в сторону Винник 100 метрів переложити бруківку. Після ремонту на Личаківській ,корків не було до тих пір доки не було світлофорів.
20 Листопада, 2019 15:20
Назар Зверніть увагу коли відремонтували вулицю Личаківська-Пасічна та встановили світлофори на даному перехресті одразу й виник даний корок, а коли регулювався виїзд з вулиці пасічної на вул. Личаківську дорожнім знаком дати дорогу тоді такого колапсу не було! Водії головної вулиці все давали можливісь водіям виїхати на личаківську...Це все світофори..доприкладу таке саме на сихові тільки вимкнуть корки мометом розвантажуюються..
20 Листопада, 2019 14:59
Віталій Хто вам сказав, що вузька житлова вулиця має розвантажувати транзитні потоки транспорту? А жителі вулиці якраз чудово собі заїдуть додому, вони транзитом не рухаються.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!