Три тижні на торги або Що вплине на результати другого туру виборів міського голови Львова

3169 0
Зараз шанси на перемогу абсолютно рівні в обох кандидатів, які виходять у другий тур.
Фото: Інститут міста

Фото: Інститут міста

Яким чином можуть розподілитись у другому турі виборів голови Львівської ОТГ голоси виборців, які в першому турі голосували за менш рейтингових кандидатів, керівник політичного центру «Ейдос» політолог Віктор Таран.

Для того, щоб проаналізувати ситуацію, потрібно дочекатися підсумкового підрахунку голосів не лише за голову Львівської ОТГ, а й за депутатів міської ради. Це дасть розуміння можливої конфігурації політичних сил і, відповідно, майбутньої коаліції. Ключовим питанням торгів може стати посада секретаря міської ради. Його можуть використати для того, щоб Руслан Кошулинський, який зараз, за даними екзит-полів, на третьому місці, підтримав того чи того кандидата або зайняв позицію «нікого не підтримуємо».

Читайте також: У Львові опрацювали 25% бюлетенів

Логіка другого туру інша, ніж першого. Тут може піднятись протестний електорат, що не підтримує жодного з кандидатів, і можуть зіграти загальнонаціональні фактори. Умовно, Петро  Порошенко приїде до Львова і ходитиме дворами, агітуватиме за Олега Синютку.

Зараз шанси на перемогу абсолютно рівні в обох кандидатів. Та є п’ять факторів, що впливатимуть на ситуацію:

  • Результати виборів до міської ради
  • Заяви політичних лідерів
  • Консультації на центральному рівні між представниками ЄС чи «Самопомочі» з «Голосом», «Свободою» та іншими політичними гравцями
  • Ситуація з коронавірусом в країні
  • Позиція Офісу президента.

Про конфігурацію сил у майбутній раді Львівської ОТГ говорити зарано, тому що на ранок ми маємо лише дані екзит-полів. За ними, наприклад, «Варта», має 5%. Після офіційного підрахунку ця цифра може посунутись в ту чи ту сторону. А від того, зайде чи не зайде у міськраду «Варта», багато може змінитись.

Читайте також: Як реагували на дані екзит-полу у штабах Садового і Синютки. Відео

Колись мені розповіли таку історію. У 2015 році «Опоблок» у Луганській області зайняв перше місце на виборах в обласну раду, але не мав абсолютної більшості. На другий день вони створили коаліцію із Олегом Ляшком і «Батьківщиною». Тому, думаю, у міськраді Львова може бути будь-яка конфігурація сил.

Зокрема, коаліцію можуть створити ЄС і «Самопоміч», за умови, якщо буде підписаний негласний пакт про ненапад після виборів, вони домовляться і дадуть один одному гарантії, наприклад, того, що посаду секретаря міськради отримає «Самопоміч». Для Львова це був би непоганий варіант для сталого розвитку міста, адже це була б коаліція, що нормально розвивається, а не ситуативне об’єднання для кожного окремого голосування. Але такий варіант залежить не тільки від результатів виборів, але й від мудрості Андрія Садового і Олега Синютки, конфлікт між якими триває вже багато років.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!