Як антикризові дорадчі ради можуть допомогти бізнесу під час кризи

8482 0
Дуже промовистим є той факт, що однією з небагатьох витрат пріоритетних для компаній є інвестиції у нові моделі, продукти/послуги – ці кошти не зменшуються, а часто навпаки – зростають.
Фото: Дзеркало тижня

Фото: Дзеркало тижня

З початком карантину, крім епідемії коронавірусу, Україну стрімко поглинула економічна криза. І якщо західні уряди вливають у свої економіки мільярди, аби підтримати підприємців та людей, які залишилися без роботи, то український бізнес із кризою та світовою стагнацією зустрівся сам на сам. Підприємці опинилися на грані виживання, клієнти пішли, а гора фінансових зобов’язань залишилась. Про проєкти, які здатні допомогти підприємцям та цінність антикризових дорадчих рад   CEO LvBS Consulting, керівник Центру сімейного бізнесу Львівської бізнес-школи УКУ Роксоляна Вороновська.

Згідно з опитуванням учасників Спілки українських підприємців (СУП), український бізнес очікує падіння квартальної виручки в середньому на 30-35%. І найбільше постраждають ті сфери, на діяльність яких накладаються безпосередні обмеження у зв’язку карантином: розважально-культурні заклади, готельно-ресторанний бізнес, туризм, індустрія краси. У зоні ризику також пасажирські перевезення, страхування, будівництво, недержавні освітні заклади тощо.

Читайте також: У чому сила України або Життя, прожите на Майдані

Тож Львівська бізнес-школа вирішила допомогти. Коли ми запитуємо наших учасників та випускників, чому вони обрали для навчання саме Бізнес-школу УКУ, більшість відповідає, що, перш за все, через спільноту – відчуття приналежності до великої спільноти УКУ і можливість підтримати один одного у скрутну хвилину. Епідемія Covid-19, на яку наклалася глобальна економічна криза, дуже вдала нагода, аби показати нашу спільноту в дії.

З початком карантину LvBS Consulting запустив проєкт Pro Bono для випускників і членів Спільноти Львівської бізнес-школи УКУ – «Антикризові Дорадчі ради». Антикризова мікрокоманда, яка складалася з викладачів, випускників та команди школи, безкоштовно консультувала тих, хто потребував підтримки у час кризи.

Усі, без винятку, підприємці зазначають, що такий формат швидкого антикризового консалтингу дуже цінний, бо дозволяє побачити нові грані проблем та можливості, які відкриває криза. Як говорить бізнес-футуролог Адріан Сливоцький, до кризи у нас було Х проблем, а зараз їх є вдвічі більше. «Це наче, коли на морі відступає вода і підводні камені вперше стають видимі. Багато проблем оголилися». Тож саме над вирішенням нових проблем своїх клієнтів бізнесу слід сфокусуватися.

«Це був найкращий консалтинг, який коли-небудь доводилося отримувати, – написав нам директор компанії Pixel Андрій Тильний. – Ця зустріч була вкрай необхідною саме зараз і дала поштовх до дій. Ми вже зробили кілька кроків, які проговорили під час консалтингу і активно працюємо в окресленому напрямку: відбулися збори з працівниками, люди шукають можливостей надавати послуги обслуговування віддалено, працюємо над відкриттям потенціалу до нових умінь та навичок у людей».

Читайте також: «Ми маємо обрати мандри Україною з гонору, а не з жалості», – директор туроператора Ігор Губіліт

Львівська бізнес-школа УКУ вирішила мультиплікувати цей позитивний досвід спільно з Tvoemisto.tv за підтримки USAID. Ми розпочинаємо проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи». Усі охочі власники малого та середнього бізнесу можуть подати заявку, аби отримати безкоштовну консультацію від антикризових дорадчих рад.

Як це працює? Компанія подає заявку і відповідно до її запиту, ми підбираємо експертів з різних сфер. Під час онлайн-консультації за півтори години 3-5 експертів разом з клієнтом розбирають його бізнес на сектори, визначають проблемні сегменти та пропонують найбільш ефективні рішення у різних сферах: від умов кредитування чи кризового менеджменту до стратегії масштабування та сегментування клієнтів і працівників.

Окрім того, цінність антикризовий дорадчих рад у тому, що підприємця консультують експерти з різних галузей і різним досвідом: це і теоретики, і практики. На Заході такий формат як дорадчі, наглядові ради, ради директорів вже давно є одним із найдієвіших інструментів для сталого розвитку бізнесу. Всупереч стереотипам, ради не є пріоритетом виключно великих компаній, а також діють у стартапах, малих та середніх бізнесах. 3-5-7 досвідчених управлінців завжди розуміють й бачать набагато більше і глибше, ніж один.

Хайнріх Крістен, експерт з розвитку сімейного бізнесу, член дорадчих та наглядових рад багатьох компаній (Швейцарія) зазначає, що ради повинні мислити довгостроково і стратегічно. «Раді, на відміну від управлінської команди, потрібно більше думати про те, які кризи та загрози існують, думати про речі, які могли би статися, навіть якщо ніхто не вірить у їхню реалістичність». На його думку, кожна компанія і у «мирний час», а особливо на час пандемії, повинна мати щонайменше три сценаріїв розвитку подій: оптимістичний зі слабкими негативними наслідками, песимістичний та драматичний. «Хоча майже нереально, що останній буде реалізований, але дуже корисно, коли організація думає також і про цей сценарій», – додає Хайнріх. І як бачимо, пандемія це якраз і є той драматичний варіант, до якого ми всі виявилися неготовими.

Читайте також: Знищили і скопіювали. Що зараз у церкві в Славську, де вже немає розписів Сосенка

Однак є і добрі новини. Зараз у Львівській бізнес-школі триває дослідження «Бізнес під час кризи». І мене тішить така позитивна тенденція: підприємці намагаються бути гнучким і впроваджувати нові, адаптивні бізнес-моделі для того, щоб вирішувати актуальні проблеми клієнта. Загалом вони не очікують тривалої стагнації і розраховують на швидке відновлення ділової активності. 28,06% респондентів планують капітальні затрати попри кризу, оскільки це «необхідно для розвитку бізнесу», а ще 31,63% готові розглянути таку можливість впродовж найближчих місяців, «щойно складеться більш сприятлива ситуація».

Дуже промовистим є той факт, що однією з небагатьох витрат пріоритетних для компаній є інвестиції у нові моделі, продукти/послуги – ці кошти не зменшуються, а часто навпаки – зростають. Це ощадність, яка має бути притаманна всім компаніям: різати кошт, де це можливо, але не заради того, щоб просто заощадити. А виключно для того, щоб інвестувати кожну додаткову гривню у вирішення проблем свого клієнта.

Криза – золотий час для прориву, а наші експерти у Дорадчих радах допоможуть підприємцям розставити пріоритети, щоб рухатися далі.

Як долучитися до проєкту 

Подати заявку на участь у проєкті «Підтримка українського бізнесу в час кризи», щоб отримати консультацію від Антикризової дорадчої ради можна тут.

Проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи» виконується в рамках Проекту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Якщо у вас є додаткові запитання щодо формату, телефонуйте або пишіть нам.

Менеджер проєкту Галина Стаднюк.

+380 66 7 222 902

[email protected]

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!