Атака на гори. Будівництво монастиря на найвищій вершині Росохацьких полонин – це екологічна руйнація

6596 0
На горі Високий Верх в 2011 році побудували каплицю Св. Пророка Іллі. Тепер поряд хочуть побудувати монастир.
Фото: Nadiya Vikhasta

Фото: Nadiya Vikhasta

На найвищій вершині Росохацьких полонин, де зараз розташована каплиця святого пророка Іллі, хочуть побудувати монастир УПЦ МП. Сколівські районна рада та районна адміністрація кажуть, що до них ніхто не звертався за погодженням будівництва. Зокрема, Сколівська райрада заявила, що «категорично виступає проти будівництва сакральних споруд вірними УПЦ МП на території Сколівського району». Інформацію про наміри будівництва Тvoemisto.tv підтвердили в Інституті екології Карпат НАН України. Провідний науковий співробітник Інституту Оксана Марискевич розповідає, чому на вершині не можна нічого споруджувати і що за збереження карпатських вершин цього року йде боротьба

Про процес будівництва ми довідалися від місцевих мешканців і з’ясовували через власні джерела. Тоді одразу відреагували написанням листів до Сколівської районної адміністрації та Сколівської районної ради. Нам надали відповідь про те, що вони не погоджували будівництва на вершині.

Ми із червня тільки тим і займаємося, що відстоюємо право карпатських вершин залишатися ними – у тому вигляді, в яких їх створив Бог. Але чомусь у церков якась манія на ці вершини – це і хресна дорога на гору Піп Іван, і спорудження каплички на горі Пікуй, зараз уже – Росохацькі полонини. На вершинах гір збереглися дуже цінні у плані біорізноманіття угруповання, і рослинний, і тваринний світ. Тому будь-яке спорудження капличок, інших споруд тут є недоцільним. А тут взагалі мова йде про монастир, а це під’їзні дороги, завезення будівельних матеріалів. Це руйнація. 

Росохацькі полонини разом із НП «Сколівські Бескиди» входять до контуру міжнародної мережі природоохоронних територій EMERALD «Сколівські Бескиди», стосовно яких Україна як держава, що в 1996 р. ратифікувала Конвенцію про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція).

Тому будівництво будь-яких капітальних споруд на вершинах Росохацьких полонин, які є осередками рідкісних і зникаючих видів та важливим елементом Карпатського екологічного коридору регіонального та міжнародного значення, призведе як до руйнування оселищ та незворотних втрат біологічного різноманіття, так і до іміджевих втрат нашої держави на міжнародному рівні.

У нас так стається, що спочатку йде спорудження, а потім – погодження. Якщо районна адміністрація і районна рада нічого не знають, а ми припускаємо, що ця ділянка могла бути приватизована, то має бути до цього детальний план.

Атака триває зі всіх сторін. Ми відбиваємося від курортів, від вітряків на вершинах (про Боржаву – ред..) і ще треба відбиватися від церкви. Будь-яке будівництво на вершинах – це абсолютно невиправдані речі.

Невже – щоб бути ближчими до Бога – треба зруйнувати те, що він створив?

Довідка

Високий Верх (Росохацький) – гірська вершина висотою 1 177 метрів, у масиві Сколівських Бескидів, розташована за 5 кілометрів на північ від села Росохач та за 8 кілометрів на північний захід від гірськолижної бази Тисовець, на межі Турківського і Сколівського районів Львівської області. Це найвища вершина на хребті Росохацькі Полонини.

Гора знаходиться у межах НПП «Сколівські Бескиди». Північно-східна сторона вершини зайнята смереково-буковим лісом, південно-західна – полонинами.

На вершині в 2011 році побудували каплицю Св. Пророка Іллі, яка вважається найвищою точкою православ'я України.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!