Як пережити новорічне застілля: без картоплі і торта, але з фруктами та зеленню

1778 0
Заплануйте святкову вечерю на 18.00 годину вечора. До опівночі та самого Нового року будете достатньо насичені, не відчуватимете голоду і спокійно зустрінете прийдешній рік.
Фото: ps.informator.ua

Фото: ps.informator.ua

Оскільки новорічне застілля – це випробування і для травної системи, і для всього організму, краще вечеряти о 18.00 годині. А до святкового столу подати легкі закуски та салати. Дієтологиня 4-ї міської клінічної лікарні Мирослава Дурда розповідає, що до питання вибору та споживання напоїв і страв слід підійти відповідально, оскільки це напряму стосується нашого здоров'я.

Читайте також: Гід Різдвяним Львовом. Головні святкові локації

За новорічне святкове застілля сідайте не дуже голодними, дотримуйтеся звичного режиму харчування і не дозволяйте харчових надмірностей.

Заплануйте святкову вечерю на 18.00 годину вечора. До опівночі та самого Нового року будете достатньо насичені, не відчуватимете голоду і спокійно зустрінете прийдешній рік. Після 18-ї вечора метаболічні процеси в організмі людини сповільнюються, тому споживання і перетравлення їжі теж. Переїдання гарантоване. Це небезпечно і зайвою вагою, і порушенням метаболічного синдрому, і загостренням панкреатиту, холециститу чи гастриту.

В ідеалі – останній прийом їжі має бути за чотири години до сну. Тож, якщо не плануєте лягати швидко, а гулятимете цілу ніч, невелику кількість їжі посеред ночі спожити все ж можна. Але вона має бути легкою.

На святковому столі повинні переважати фрукти, овочі, рибні страви, але тушковані, на пару або запечені. До страв варто додавати побільше свіжої зелені – капусти, кропу, петрушки. Салати бажано заправляти олією, йогуртом, але не майонезом.

Читайте також: Як вберегтися від травмування взимку. Поради МОЗ

А ось від картоплі, ковбас, копченостей, яєць, твердих сирів, м’ясних страв, а також тортів краще відмовитися. Особливо, якщо цей торт придбаний у магазині і насичений трансжирами. Якщо без торта ніяк – краще приготувати у домашніх умовах та додати у нього йогуртовий чи сирний крем.

Також не варто надмірно споживати гострої, соленої їжі та такої, що приправлена часником. Це може ще більше простимулювати харчові рецептори і апетит посилиться.

Починати трапезу бажано із страв, які мають допустимий глікемічний індекс – овочевих салатів чи печеної риби. Якщо Новий рік зустрічатимете не вдома, то перед тим, як йти у гості, бажано перекусити, аби не прийти голодним. Вдома також можна з’їсти порцію салату, зелень, шматок печеної риби чи м’яса.

Важливо не переїдати. Навіть якщо на святковому столі є звичні для нас продукти, наприклад, салат олів’є, з’їсти трішки можна, але зовсім не багато. Ще краще – якщо ви відразу поставите на тарілку все, що смакує, а потім подивившись на об’єм, умовно розділите їжу на цілий вечір. Це краще, ніж брати все поступово зі стола і не контролювати кількість зְ’їдженого.

Не варто забувати про питний режим. Часто відчуття спраги розцінюється як відчуття голоду. Тому інколи достатньо випити склянку звичайної питної негазованої води, щоб зрозуміти – спрага це чи голод. Якщо спрага – відчуття того, що треба негайно щось з’їсти зникає або зменшується.

Алкоголь у святковий вечір бажано вживати менше. Бодай через те, що його потрібно закушувати, а від того може бути неконтрольований прийом їжі. Якщо на святковому столі переважають рибні страви, краще випити келих білого вина, якщо м’ясні – червоне.

Аби не виникло проблем зі здоров’ям, за цілий вечір достатньо випити 150-200 грам слабоалкогольних напоїв і 50 грам міцних. Але потрібно добре пам’ятати – вид алкоголю не надто впливає на інтоксикацію організму, а швидше – кількість випитого за вечір.

Від газованих солодких напоїв краще відмовитися. Це стосується як води, так і шампанського. Краще за вечір споживати звичайну питну воду. Але не щоразу запиваючи, бо через це збільшуються процеси бродіння і погіршується всмоктування їжі.

Найкраще упродовж вечора більше рухатися, гуляти на свіжому повітрі, танцювати, зрештою – пройтися до ялинки чи просто більше спілкуватися, аніж їсти та пити, сидячи увесь час за столом.

У разі коли все ж переїли чи перепили, варто правильно надати собі допомогу. Те, що кажуть, що клин клином вибиває – міф. Маючи похмілля на наступний день не варто взагалі вживати алкогольних напоїв, адже це може лише погіршити стан. Щоб вивести токсини з організму, 1 січня краще пити велику кількість звичайної води, а щоб запрацювала кишково-шлункова система, варто випити ферменти та сорбенти.

Якщо все зробите правильно, то ранок після новорічної ночі буде світлим, свіжим і радісним.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!