«Біблія для бідних», або Що ви не знали про Каплицю Боїмів

34255 0
«Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим, ніж моє».
Фото:places.biz.ua

Фото:places.biz.ua

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародний день пам'яток і визначних місць. Львівська екскурсоводка Олександра Дябіна пропонує зупинитись, подумати і дізнатись щось цікаве про одну із найдивовижніших пам'яток Львова – Каплицю Боїмів.

Ісус Христос був не першим, хто помер, але він був першим, хто Воскрес і цим врятував людство, відкупив нас і визволив. Людський мозок не здатний усвідомити того, що відбулось – це все одно, що дати першачку приклади з інтегралами з 11-го класу і вимагати розв'язання. А от паска, ковбаска, яєчко – то вже легше.

Заклопотані львів'яни проходять повз одну споруду, що стоїть вже п'яте століття, і, можливо, не помічають, що це і є відтворений в камені, дереві, мармурі та алебастрі Страсний тиждень. Загадкова, казкова, сповнена змістами і символікою Каплиця Боїмів.

Читайте також: Як у Львові з'явився пам'ятник Шевченку і як львів'яни самі обрали для нього місце

Угорські патриції Боїми, львівські олігархи 17-го століття, вирішили збудувати собі родинну усипальницю буквально за три кроки від Латинської катедри. На той час це було нормою: людей ховали просто навколо храму – чим ближче, тим краще. З приходом бабці Австрії така практика припинилась і всі поховання перенесли на околиці міста. Каплиця ж Боїмів вистояла і пережила всі режими і реконструкції.

Якщо підняти голову, на куполі каплиці можна побачити скульптуру скорботного Ісуса, який сидить і з сумом дивиться донизу на щоденну людську суєту. Під куполом напис: «Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим, ніж моє». Якщо справді так зробити, то всі проблеми стають дрібними, такими, що минають.

Георгій Боїм під час будівництва каплиці казав, що вона служитиме мертвим для поховання, а живим – для молитви. Минуло 400 років і зараз вона служить туристам для милування, молодятам – для фотографування, а комусь – для селфі та інстаграмних лайків.

Львів'яни знають і люблять цю каплицю, але всередині майже ніхто ніколи не був, адже це ще той квест: «ключ в яйці, яйце – в ларці, а ларець – невідомо де». Мої колеги екскурсоводи не без труднощів домовляються про те, щоб пам'ятку відкривали. Там стоїть автентичний замок і навіть є автентичний ключ, якому вже 400 років.

Читайте також: Як Львів переживав епідемії 500 років тому і як тут винайшли вакцину від тифу

Якщо вам все ж пощастить потрапити всередину з екскурсоводом, ви можете «підчепити» синдром Стендаля (легке запаморочення від побаченної краси), адже це незабутньо. Фасад каплиці вражає красою і змістом. Його ще називають «Кам'яною книгою» або «Біблією для бідних». Не всі люди вміли читати, а тут можна було побачити багато біблійних сюжетів зі Старого та Нового завітів.

Унікальний камінь, різьба, фігури – фасадна стіна каплиці нагадує вівтар. Сучасні дослідники відносять будівлю до епохи маньєризму, перехідному періоду від ренесансу до бароко. На другому ярусі каплиці є «Страсті Господні» – багатофігурні композиції різного розміру відображають сумні події в Єрусалимі. Тут можна побачити «Бичування», «Несення хреста», «Розп'яття», «Зняття з хреста» тощо.

На протилежній стіні каплиці бачимо прижиттєві портрети Георгія Боїма і його дружини Ядвіги. Вони бачать і пам'ятають всіх, хто проходив, в все, що робилось на вулиці Галицький – їхні очі, наче камери спостереження, що працюють вже п'яте століття поспіль. На північній стіні можемо побачити Богородицю і Христа, а також – один з найкращих львівських барельєфів «Юрій (або Георгій) Змієборець».

Читайте також: Богоявлення цілий рік, або Символи зимових свят на вулицях Львова

Про всі таємниці і цікавинки цього дива Львова знають і з радістю вам розкажуть дві феї екскурсій та історії мистецтв – Наталя Зубик і Наталя Лозан. Вони знають, скільки Боїмів спочивають в каплиці, чому їх рід перервався і не лишив нащадків, і хто з Боїмів за малим не навернув Китай у християнство.

Ця каплиця вартує окремої екскурсії, окремої розповіді і окремого часу – зупинитись і подумати, чи наші печалі є більшими від печалі Ісуса.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!