Омікрон: більш заразний, менш смертельний

3460 0
Штам коронавірусу Омікрон поширюється швидше, ніж Дельта, і може заражати людей, які вакциновані або одужали від Covid-19.
Фото: shpalta.media

Фото: shpalta.media

У Львові та Львівській області штам коронавірусу Омікрон наразі не виявили, проте перший випадок в Україні вже зафіксували. Заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська розповідає, як швидко новий штам коронавірусу може в нас розповсюдитися, які його особливості та кого Омікрон здатний заражати насамперед.

Штам коронавірусу Омікрон поширюється швидше, ніж Дельта, і може заражати людей, які вакциновані або одужали від Covid-19.

Читайте також: «Краще втратити плани, ніж втратити життя». ВООЗ закликала на свята посидіти вдома

Віднедавна в Україні виявили перший випадок циркуляції штаму Омікрон. Жінка, заражена цим штамом коронавірусу, повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів, де мала контакт з хворими на Covid-19. На Львівщині цю мутацію коронавірусу поки не виявили, але ймовірність циркуляції та швидкого розповсюдження є досить високою.

Клінічно розрізнити штами, наприклад, Дельта від Омікрон, важко, можна лише лабораторно і то завдяки так званому секвенуванню. У Львові такої можливості немає, тому тести скеровуємо у столичні референс-лабораторії або регіональні європейські лабораторії.

Так само важко розпізнати коронавірус, його штами від грипу чи ГРВІ. Річ у тім, що коронавірус теж входить до групи гострих респіраторних вірусних інфекцій, тому коли починається хвороба, не відомо, чи це група аденовірусу, чи коронавірусу, чи сам грип. Для цього потрібна лабораторна діагностика. Тому, перше, що має зробити хворий – якомога швидше звернутися до сімейного лікаря.

Новий варіант коронавірусу B.1.1.529 вперше виявили у Південній Африці 24 листопада. Штам вже поширився у 38 із 53 країн Європейського регіону. Цей варіант став домінуючим у Великій Британії, Данії та Португалії.

Штам коронавірусу Омікрон характеризується особливою заразністю – він у 4 рази заразніший за штам Дельта. Наразі у нас тривають дослідження щодо швидкого поширення, важкості перебігу цього захворювання та виникнення повторних випадків, але факт той, що цей штам коронавірусу менш смертельний.

Штам Дельта вражав більше людей молодого віку, вагітних та породіль, дехто з них навіть не вижив. Як буде проявлятися Омікрон – до кінця не відомо.

Читайте також: Штам Омікрон виявили вже у низці країн Європи. Держави обмежують поїздки з Африки

За даними ВООЗ, Омікрон викликає класичні симптоми коронавірусу, такі як температура, кашель і втрата нюху, лише в 50% випадках. Серед найпоширеніших проявів інфекції вчені назвали нежить, головний біль, стомлюваність, чхання і біль в горлі. А в нового варіанту інфекції присутній ще й такий симптом, як втрата апетиту.

І у штамі Дельта, і у штамі Омікрон ураження зазнають легеневі тканини.

Також за даними дослідження ВООЗ, коронавірус SARS-CoV-2 має мутації. Особливість штаму Омікрон у тому, що він має велику кількість мутацій так званого спайкового білка. Це у нас викликає велике занепокоєння, адже збільшує ризик виникнення повторних випадків захворювання. Тобто, у порівнянні з іншими варіантами, є ризик повторного інфікування коронавірусом та велика ймовірність поширення і формування наступної хвилі пандемії.

Від різних штамів коронавірусу захищає вакцинація, тому людям, а особливо з групи ризику треба вакцинуватися. Звісно, штам Омікрон, як і інші штами коронавірусу, здатний заражати вакцинованих і тих, хто перехворів. Але тоді у людей не буде важких наслідків і летальності. Тобто, людина може захворіти, але перенести у легшій формі.

Також важливо дотримуватися основних заходів безпеки – носити маски, дотримуватися дистанції, робити провітрювання, уникати скупчення людей. Особливо актуально зараз – відслідковувати контакти, тобто не зустрічатись із тими, хто повернувся з-за кордону, а якщо повернулися самі – дотримувати самоізоляції.

На свята усі маємо обмежити кількість контактів і постаратися ці свята провести у вужчому родинному колі.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!