Бійцівських порід собак не існує – існують дурні господарі

11985 0
В руках неадекватного господаря і йорк – загроза. Господарі повинні усвідомлювати відповідальність за собаку.
фото: breedsofdogss.blogspot.com

фото: breedsofdogss.blogspot.com

19 липня Сихівський районний суд постановив конфіскувати у власниці американського стафордширського тер’єра, який начебто покусав дитину. Вона наполягає, що собака лише подряпала хлопчика. Львівський зоозахисник Ігор Сайко стверджує, що немає «бійцівських» собак, а небезпеку становлять невиховані й ті, що опинились у недбалих руках.

Версії: «пітбуль без намордника вкусив дитину», «пітбуль дряпнув лапою дитину, яка наїхала на нього самокатом». Відбувся суд. Тварину вилучити, господиню оштрафувати… на 85 гривень. І рясні заголовки у ЗМІ про «бійцівських» собак.

Де в історії правда, чи була судово-медична експертиза – невідомо. ЗМІ передруковують первинну неповну інформацію одне в одного. Зрозуміло і не фахівцям одне: собака на зразок пітбуля, якби вкусила, то й кісток, мабуть, не було б. Отже, не все в цій історії цілковита правда.

Як опинились поруч на вулиці о 23 годині дитина на самокаті та собака з господарем? Для гуляння одинадцятирічної дитини ніби трохи запізно. Але залишу це батькам. А от куди – о будь-якій  годині – подітись людям із собаками?

Читайте також: Львів'янам пропонують вигулювати безпритульних собак

За кожної нагоди активісти просувають проекти майданчиків для вигулу собак. Є навіть інвестори, аби їх спорудити. І територія десь виділена… Але – от несподіванка! – на цих територіях або сміттєзвалища, або давно будуються житлові будинки чи кіоски.

Ось і кажуть людям, які мають собак: не гуляйте на вулицях, не гуляйте в парках… Гуляйте на майданчиках, яких немає.

Якщо хтось зі школи погано пам’ятає, просто нагадаю: людина та пес живуть разом десятки тисяч років. Саме на взаємодопомозі, чи то в полюванні на мамонта, чи в зігріванні біля спільного вогнища, заснована ця дружба.

«Бійцівські» собаки – це які? Скажу вам чесно: мав справу не з однією сотнею собак. І був кусаний не раз. Здебільшого пекінесами, метисами та навіть йоркширськими тер’єрами. То це про них кажуть «бійцівські»?

Бійцівських порід не існує. Бувають дурні господарі. І немає значення, собака якої породи потрапила їм до рук – пекінес, метис, болонка, амстаф, пітбуль чи дог.

Зараз у моді хаскі. І щодня бачимо оголошення: загубився хаскі, допоможіть знайти. А досить було, обираючи породу, дізнатись, що це тягова собака, для якої нормально протягнути санки кількасот миль тайгою. Не буде вона лежати добами на дивані й тішити господарів няшністю. Вона мусить кудись подіти свою енергію.

Читайте також: Скільки коштує утримання собаки у Львові

А ось пітбуль не годиться для сторожової собаки. Через свою… вроджену доброзичливість до людей! Це, до речі, одна з найкращих няньок для дітей. Але в руках безвідповідального дурня і йорк – загроза. І кіт, між іншим, теж.

Ось фото собаки. Страшна? Не місце серед людей? Це – Морочо. Він урятував життя двом дітям, на яких напала пума. Несподівано вирвався з рук господаря й погнав. Діти були врятовані ледь не ціною його життя.

Не так давно подібний собака накинувся на жінку в Австралії. Двадцятисемирічна мама привела до річки двох синів, 5 та 9 років. Утопити. Завдяки собаці старшого сина вдалося врятувати.

Не судіть про собаку за породою, розміром чи виглядом. Поганих порід не буває. Кожна специфічна. А от дурні люди – є. Як і безвідповідальні латентні убивці, які не стерилізують своїх собак, бо дуже їх «люблять», але викидають чи роздають аби кому десятки їхніх цуценят. Які опиняються згодом на вулицях міста.

Виховання потребує все наше суспільство. Повністю. І мамочки «будь-чемний-бо-зараз-ота-собака-покусає», і власники «дивіться-яка-в-мене-страшна-велика-собака». У нашому випадку мама повинна стежити, куди дитина їде самокатом. Власниця собаки – де її пес, чи в наморднику, коли поряд дитина. А ще краще – забрати собаку й відійти з нею від дитини подалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!