Визнайте швидкий тест на Covid-19, або Чому пацієнтам доводиться двічі стояти у черзі

2923 0
Лікарі кажуть про велике навантаження на сімейну медицину через зростання кількості хворих із Covid-19.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Перебіг нового штаму коронавірусної інфекції показує, що величезне навантаження на себе знову приймає сімейна медицина. Тому сімейний лікар Ігор Заставний висловив кілька прохань-пропозицій, як можна полегшити ситуацію.

Читайте також: Не знаю, як достукатись до людей, або Нам знову потрібен карантин

  1. Я щиро прошу Міністерство охорони здоров'я України, НСЗУ (Національна служба здоров'я України), EZdorovya та ЦКПХ (Центри контролю та профілактики хвороб) спростити механізм подачі екстрених повідомлень. На тренінгах від лікарів з інших областей я далі постійно чую про паперові екстрені. Ми щиро вже не маємо і не матимемо часу виписувати папери. Лікарям дуже комфортно було, коли вніс в ЕСОЗ і подалось в ЦКПХ автоматом. Благаю вас зробити так.
  2. Ці самі інституції дуже прошу не казати на гарячих лініях і в публічних комунікаціях, що тест на антиген не є підтвердженням коронавірусу, а лише ПЛР. Ми просто замахаємось брати і возити ПЛРи, коли є зручний і швидкий метод. Швидкий тест на антиген є підставою, щоб встановити пацієнтові діагноз. Хоча деякі служби, наприклад, Фонд страхування, які приймають і оплачують лікарняні листки, часто вимагають саме ПЛР. Інколи це логістично складно зробити, адже тест треба завезти у лабораторний центр, зачекати на результат. Найбільша складність виникає для лікарів. І швидкий тест на антиген, і ПЛР-тест у поліклініках є безкоштовними. Але пацієнтам доводиться двічі приходити та двічі стояти у чергах. А ось для госпіталізації справді потрібне підтвердження ПЛР-тесту, хоча часто у лікарні кладуть із тестом на антиген, а потім чекають на підтвердження ПЛР-тесту.
  3. Мені дуже сумно, що нас вважають злочинцями і не довіряють проведеному тесту на антиген, а потребують ще одного лабораторного підтвердження. Визнаю, що в Україні є і злочинці, які ймовірно підробляють вакцинації, тести і все інше, але їх відносно одиниці і вони і нам теж сильно псують життя, але всіх вважати такими не слід. Ми чесні лікарі і медичні сестри (брати) і нас більшість.
  4. Благаю всіх отримати бустерну дозу вакцини. Безпечно, і в масках ідіть, з відстанями між людьми. Не треба міряти антитіла, не треба рахувати, коли перехворіли. За останній тиждень я вже мав 5 чи 6 людей, які думали, що до трьох місяців від хвороби вони є невразливими, приходили із високими титрами антитіл після хвороби і відмовлялись від вакцинації. Вони захворіли і не всі дуже легко. Окрім всього пам‘ятайте про похибки лабораторії. Навіщо покладатись на це?
  5. Якщо можете, намагайтесь не контактувати у великих групах без масок і все решта.
  6. І позитив. За попередніми даними, виглядає, що хвиля буде дуже масовою, але менш смертоносною і може бути останньою (за попередніми даними з Африки). Тому це добре, але навантаження в нас вже є і ще буде просто гігантським (особливо на первинку), тому всім успіху і тримайтесь там. Не забудьте перевірити, чи працюють концентратори.

​Нагадаємо, через спалах коронавірусу на Прикарпатті вводять локдаун. Львівщина наразі на другому місці за захворюваністю серед областей. Через збільшення кількості хворих із коронавірусом Львівщина переходить у помаранчеву зону карантину. Із понеділка, 24 січня, учнів 5-11 класів переводять на дистанційне навчання, також на онлайн переходять позашкілля, гуртки, секції. Всі масові масштабні заходи у Львові планують перенести.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!