Бренд чи яйце. Навіщо Львівщині новий логотип?

6954 0
Як нам відобразити в новому брендбуку ями на дорогах, польські бляхи та лисі Карпати?

Фахівець із комунікацій Петро Нек не бачить сенсу витрачати навіть 150 тисяч гривень на новий бренд області без оновлення змісту.

Кілька днів тому в системі ProZorro опублікували повідомлення про закупівлю послуг на розробку заходів із промоції Львівської області (брендбуку). Здавалося б, чудово – ми отримаємо модну-молодіжну емблему поруч із старим левом, що спирається на скелю. Та й вартість розробки не така вже й захмарна – 150 тисяч гривень.

Та чи потрібен зараз новий логотип? Які проблеми він розв’яже?

Три роки тому Львівська обласна державна адміністрація вже була представила туристичний логотип Львівщини. Його творці, певно, надихнулись логотипом компанії Unilever. Цей логотип так і не став популярним і використовуваним повсюдно, як, наприклад, промоційне лого Львова.

Чому? Можливо, тому, що розробка й впровадження – два зовсім різні завдання. Можливо, логотип був заскладним у відтворенні чи не відображав сутності Львівщини. Чи вдасться це новому бренду?

Серед вимог до створення бренду області першим пунктом є відповідність дійсності. Отже, на новому знаку мають бути схематично зображені ями на дорогах, авто на польських бляхах, лисі через незаконну вирубку вершини Карпат? Швидше за все – ні, адже у третьому пункті вимог згадано правдоподібність. Отже, подібність на правду, а не правдивість.

У меті проекту зазначено: «розроблення та створення унікального бренду Львівської області, що сприятиме впізнаваності, формуванню репутації та позитивного іміджу Львівщини на міжнародній арені». Маю сумнів, що блокнотики й футболки, створені за брендбуком, здатні переконати іноземців у привабливості регіону після того, як вони прочитають новини про відмову Ryanair виходити на український ринок. А ця компанія теоретично могла б відкрити Львівщину європейцям ефективніше за брендовані стенди на спеціалізованих виставках…

Втім, якщо без бренду й нового логотипу ми не зможемо розвиватись і жити по-новому, нехай буде. Візьмемо собі в пару до лева на щиті ще й новий символ області. А що може бути символом цілої області, як не її географічний контур? Його будь-який штатний дизайнер може намалювати за кілька хвилин, а потім додати текст безкоштовним шрифтом. І вуаля! Логотип готовий. Хіба ще розмалювати його у всі кольори веселки… І світ не завалиться. Можуть, щоправда, запідозрити Львівщину в наслідуванні стилю штату Нью-Йорк, але що з того, якщо всі й так наслідують канонічний туристичний логотип Нью-Йорка? :)

Сергій Брін створив перший логотип Google в безкоштовному графічному редакторі Gimp. Це лого з незначними модифікаціями існувало шістнадцять років. Львівська ж обласна державна адміністрація за п’ять років уже втретє планує кардинально поміняти логотип області. Не розуміючи, що, перш ніж загорнути щось у фантик, спершу слід зробити, аби воно смакувало як цукерка.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!