На правах реклами

Час віддавати дитину в садочок. Яких лікарів треба пройти і що за довідку надати

8861 0
У клініці дотримуються принципу запобігання хвороби, бо це легше й ефективніше, ніж лікувати запущену форму.
Фото: Веселка

Фото: Веселка

Малюкові виповнилося 2–3 роки? Тоді його вже можна вести у дитячий садок. У колективі дитина набуде потрібних соціальних навичок і потренує перед школою імунітет. 

Лікар-педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Марина Шамановська радить потурбуватися про оформлення меддовідки заздалегідь, бо літо-осінь – гаряча пора для батьків майбутніх першачків: шестилітки мають пройти обов’язкову медкомісію, а також дає ще багато корисних порад.

Яка довідка потрібна для дитсадка

Одразу зазначу: форма № 086-1/о вже давно скасована, відтепер просто надається довідка від педіатра. В ній повідомляється про стан здоров’я дитини і можливість відвідування дошкільного закладу. Туди ж вписуються щеплення, хвороби й застереження щодо фізичного навантаження й харчування.

Щеплення: чи візьмуть у садок без них

Це питання турбує багатьох батьків. З одного боку, діє закон України, що вимагає вакцинувати дітей від дифтерії, кору, коклюшу, поліомієліту, правцю й туберкульозу згідно з Календарем профілактичних щеплень. З іншого – якщо малюку зробили не всі вакцини, його можуть узяти до дитячого закладу за умови розроблення індивідуального графіка щеплень. У клініці «Веселка», наприклад, такий план складає педіатр.

Мій колега Андрій Юрас наголошує: «Не треба боятися: вакцина не пригнічує імунітет, а навпаки, зміцнює. Мінімальний інтервал між ідентичними щепленнями – 4 тижні, тому починайте надолужувати те, що не встигли, хоча б за кілька місяців до садка».

Зрозуміло, маля в колективі хворіє частіше, тому батьки апелюють, що не встигають між болячками вакцинуватися. Однак дійсно протипоказом є лише гостре респіраторне захворювання із температурою понад 38 градусів.

Відмовляючись від вакцинації, ви наражаєте на ризик не лише здоров’я дитини, а й оточення.

До вашого списку щеплень раджу додати й рекомендоване МОЗ – від грипу. Річ у тім, що захворювання дає тривалу лихоманку, протягом тижня, а часто й ускладнення у вигляді отитів чи запалення носових ходів. Це досить великий стрес як для батьків, так і для дитини. Ось чому у «Веселці» вже з пів року пропонують вакцинуватися Ваксігрипом, що захищає від 4 штамів грипу.

Даю шпаргалку, в якому віці треба робити певні щеплення.

Яких лікарів відвідати перед садочком

Після року дитина вже не так часто відвідує поліклініку, лише в разі потреби. 

У нашій клініці дотримуються принципу запобігання хвороби, бо це легше й ефективніше, ніж лікувати запущену форму. 

Тож щоб не проґавити початок серйозного захворювання чи неправильного фізичного розвитку малюка, раджу пройти огляд в таких фахівців: 

  • невролога;
  • хірурга-ортопеда;
  • стоматолога;
  • отоларинголога;
  • офтальмолога;
  • педіатра.

Якщо є проблеми із ШКТ чи шкірою, проконсультуйтеся додатково з гастроентерологом й алергологом.

Треба обов’язково зважати на, можливо, звичні вже для батьків явища: постійний нежить, хронічний кашель, відсутнє носове дихання, аденоїди, деформацію прикусу тощо.

Наводжу чек-лист, в якому віці й до яких лікарів треба показати дитину.

Що перевірятимуть у малечі

Спочатку розкажу про вузьких спеціалістів, а для цього залучу своїх колег із клініки «Веселка».

Негруб Вікторія як фахівець пояснює: «Невролог оцінює психоемоційний розвиток малюка й роботу вестибулярного апарата. Обов’язково зверніться до фахівця, якщо дитина дуже плаксива, складно засинає, не може зосередитися, їй важко спілкуватися з однолітками. Ходить навшпиньки чи часто спотикається, скаржиться на болі в животі, має нетримання сечі, судоми під час підвищення температури тіла». 

«Хірург-ортопед перевіряє, чи все гаразд у дитини з хребтом, чи немає якихось викривлень, плоскостопості або деформації стопи. У разі виявлення проблем призначається лікування», – каже ортопед Златослава Кузьо.

Лілія Яремчук наголошує: «Вже із 2,5 років офтальмолог може визначити гостроту зору малюка й надати рекомендації щодо корекції, профілактики й гігієни зору».

«Отоларинголог перевіряє слух, стан носових проходів і горла, виявляє хронічні запальні стани», – пояснює Максим Мірка необхідність візиту до ЛОРа.

Анна Кривицька зазначає, що як стоматолог вона перевіряє зуби і за потреби лікує, адже від стану молочних зубів залежить здоров’я постійних: «Інакше згодом може бути зміщення зубного ряду, проблеми з прикусом і зовнішнім виглядом щелепи. А нелікований карієс здатен зіпсувати й сусідні зуби».

Педіатр вимірює зріст, вагу, обвід грудної клітини й голови – це важливі показники розвитку дитини. Оцінює стан шкіри, прослуховує легені й серце, перевіряє, чи в нормі лімфовузли, пальпує живіт. А ще може призначити для детального дослідження аналізи крові, сечі, копрограму та шкребок на ентеробіоз. Проте це вже суто індивідуально з огляду на медичну картку малечі.

Зважаючи на висновки лікарів і клінічних досліджень, педіатр підсумовує результати, оцінює стан усіх систем та органів, дає рекомендації щодо подальшої вакцинації, харчування тощо. І на підставі цих даних формує довідку для дитячого садка.

Зручно й на фаховому рівні проходити медогляд, а також робити усі необхідні щеплення в клініці «Веселка».

А чи такий страшний той стоматолог?

Хочу наостанок окремо зупинитися на темі підготовки дитини до візиту в кабінет зубного лікаря. Що робити, аби маля не боялося? По-перше, якомога раніше приводьте його до стоматолога, щоб це сприймалося як звичайна послуга, наприклад, як похід до перукарні.

По-друге, завжди пояснюйте, що на нього чекає в кабінеті, щоправда, дитячою мовою: «тобі почистять зубки», «спеціальною водичкою промиють», «трохи подзижчать».

По-третє, подивіться мультики на цю тему. Цікаво й весело про лікування зубів показано у «Свинці Пеппі» (серія «Зубний лікар») чи «Хелло, Кітті» («Лікуємо зуби»).

І, звісно, заохочуйте подарунками. Грамоти, медальки, машинки, ляльки – те, що любить ваш малюк.

Хочу сказати, що в клініці «Веселка» стоматологи спеціалізуються на психоемоційній адаптації дітей до лікування і вміють до кожного знайти підхід. Тож між лікарем і маленьким пацієнтом формуються дружні стосунки.

Вчасно робіть огляди, профілактику, лікуйтеся й ходіть до садочка.

Телефонуйте +38 (067) 343 29 11 або +38 (050) 343 29 11 – і команда дитячої поліклініки «Веселка» проконсультує щодо профілактичного медогляду дитини й допоможе обрати відповідного лікаря.

А ще підписуйтесь на сторінки у соціальних мережах Facebook та Instagram, щоб дізнавайтеся більше про збереження здоров’я дитини від команди лікарів «Веселка».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!