Чому б у Львові не запровадити штраф за блокування руху трамвая без причини?

2864 0
Львів'янин Адріан Шевчук розмірковує про те, чому «Львівелектротрансу» варто скористатись досвідом польських міст та запровадити додатковий штраф для водіїв, які через неправильне паркування блокують рух трамваїв.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Сьогодні, як це часто буває у Львові, декілька пасажирів трамваїв четвертого та дев’ятого маршрутів запізнилися на потяг. Деякі запізнилися на зустріч чи були змушені йти пішки, замість вчасно доїхати до місця призначення.

Читайте також: Чому простоюють трамваї «Електрон», які Львів купив лише кілька років тому

Що сталося: зупинився рух трамвайних маршрутів №4 та №9 у напрямку Головного вокзалу, через неправильно припарковане авто.

Де: на вул. Котляревського, 27

Коли: 04.02.2022 близько 15:00

Хто: Водійка KIA SORENTO, реєстраційний номер ВС4880МО, заблокувала рух трамвайних вагонів 1165, 1168 (4 маршрут), 1163, 1167 (9 маршрут) та спричинила зміну маршруту вагону 1006 з №9 на №3.

На місце події прибула поліція у авто з номером 9819 та автоевакуатор АА2486ЕО, який близько 15:45 забрав авто порушниці з колії.

З невідомої причини, о 16:20, авто KIA SORENTO, р/н ВС4880МО зняли з евакуатора та повернули порушниці на місці події, виписавши їй штраф.

Можна, звичайно, мати декілька запитань щодо цього випадку. Наприклад, що завадило забрати це авто на штрафмайданчик та чому 35 хвилин поліція та евакуатор чекали на порушницю, замість продовжити чергування. Та, на мою думку, головною була б відповідь на запитання, чи вимагатиме «Львівелектротранс» відшкодування за порушення графіку трамвайного руху та простій.

Чому важливий досвід Варшави?

У Львові бувають різні причини, коли електротранспорт курсує не за графіком. Непоодинокі випадки, коли водій паркує авто, яке заважає проїзду трамваїв. Звиклі до таких випадків львів'яни мають свій відпрацьований метод. Неодноразово пасажири вистрибують з вагона, розгойдують авто і переносять його подалі від трамвайних колій, щоб трамвай міг проїхати, як видно на цьому відео. 

Проте це є більш цивілізований спосіб вирішення цієї проблеми. Наприклад, у польській Варшаві, водій-порушник змушений буде оплати штраф за неправильне паркування та евакуацію, а також водія-порушника чекає «additional charge for stopping or changing the direction of a vehicle without a justified reason» – додаткова оплата за зупинку чи зміну напрямку руху транспортного засобу без належної причини. Виходить по 700 злотих (4900 грн) за кожен вагон. 700 злотих – це стократний розмір пересадкового квитка, тобто у Львові, при застосуванні подібного мультиплікатора, оплата б становила 1200 грн за кожен вагон.

A якщо вже вносити зміни у подібні документи, також би вартувало дозволити автоматичну фіксацію трамвайними відеореєстраторами порушень ПДД, хоча б 11.9 (виїзд на трамвайну колію зустрічного напрямку), з отриманням частини штрафу на користь «Львівелектротрансу».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!