Чому бізнес з наміром змінювати світ є більш успішним, ніж той, який націлений виключно на гроші?

4592 0
Вислів “змінювати світ” я чув багато разів і, зізнаюсь, він викликав не найкращі емоції. Переважно, це твердження звучало на різноманітних “надихаючих” зустрічах. Виглядало воно як розвага для серйозних і багатих “аристократів”, які вже заробили свої мільйони, їм стало нудно і тепер вони їздять по світу і проголошують нічого не варті в практичному житті гасла. Або ж навпаки, ці слова звучали з уст самозваних “бізнес-гуру”, в яких за душею жодного більш-менш вагомого досягнення, крім одного — самовпевненості і вміння “стригти” гроші зі спраглих вічних істин слухачів.
фото: theyoungtreps.com

фото: theyoungtreps.com

“Яка така “зміна світу” у бізнесі? — розмірковував я — “Ціль бізнесу — заробляти гроші”. Я був впевнений, що так міркують усі успішні підприємці, просто інколи у загортають свої справжні стремління у красиві фрази. Або ж зробили поширення цих “істин” своїм бізнесом.

Однак пройшло трохи часу, я познайомився з багатьма підприємцями і розпочав навчання у Львівській бізнес-школі (LvBS). І прийшло одкровення: “зміна світу” — це не порожня фраза, а діюча бізнес-модель. Це прагматичні кроки, які, зрештою, ведуть до таких зрозумілих для бізнесу речей, як прибуток, доля ринку тощо, але ведуть вишукано і цікаво.

“Зміна світу” — це не порожня фраза, а діюча бізнес-модель”

Підприємець, який змінює світ — не дивак чи юродивий. Він так само складає бізнес-план, оцінює активи, очікує прибутку. Але в його картині світу і бізнесу є дуже суттєва річ: він мислить категоріями цінностей, а не цін; він хоче, щоби його клієнт, користуючись продуктом, відчував те ж саме, що й він сам, коли його створював. Його бізнес стає не помпою для викачування грошей із ринку, а ігровим полем, де можна усім отримувати задоволення від гри.

Змінювати світ — це стрибок у майбутнє. Це означає бути готовим до несподіваних поворотів. Коли задумувався Google, ніхто не міг передбачити, що основні доходи компанія отримуватиме від контекстної реклами та хмарних сервісів. По-суті, Google своїми продуктами крок за кроком формував саме таку екосистему, в якій і зародилася потреба в контекстній рекламі, в gmail і корпоративних сервісах. Тому змінювати світ — це формувати нові ринки, нові екосистеми, нові спільноти.

Погляньмо, що відбувається у випадку, коли нашою ціллю є виключно “гроші”, і у випадку, коли наша ціль “змінити світ”. Коли ми націлені виключно на прибуток (а в українських реаліях — ще й на швидкий і великий), ми суто психологічно ставимо себе і свій бізнес у певні рамки. Ми замикаємо двері можливостей, розглядаємо ринок, як дійну корову, і, підсвідомо готуємося до конфліктного співіснування зі споживачем, який (а ми собі це чітко прорахували!) вже винен нам гроші. Далі це трансформується у відповідну кадрову політику, бізнес-процеси, і закінчується непримітним існуванням або ж згортанням діяльності з пошуком винних і наріканням на політиків, клієнтів і працівників. Знову ж таки, це не означає, що прибуток — це погано, і про нього не треба думати. Але він не з’являється сам по собі, у бізнесі повинен бути магніт, який його притягує. І цим магнітом є інновації.

“Змінювати світ — це формувати нові ринки, нові екосистеми, нові спільноти.”

Напевно, тут доречним буде порівняння із людською самотністю. Наприклад, часто люди зациклюються на самому факті тимчасової самотності і все, що вони роблять та на що спрямовані всі їхні зусилля — це пошук партнера. Вони пронизані цим прагненням, про це свідчить їхня поведінка, їхня мова, жести. Однак, часто така цілеспрямованість не приносить очікуваного результату. Адже люди підсвідомо стороняться тих, хто розглядає інших як жертву. І навпаки, щойно самотня людина починає жити у власне задоволення, випромінювати позитив, по-іншому дивитися на людей, як у її житті відбуваються очікувані зміни.

Намір змінити світ для підприємця може стати магнітом, який притягне все інше: прибуток, ринкову частку, інвестиції. Бо що означає у бізнесі “змінити світ”? Це означає принести нову цінність, нову модель стосунків. Це означає гнучкість, харизму, яка притягує, інновації, які заворожують.

Цей намір у бізнес-моделі діє на двох рівнях.

Персональний аспект

1. Особиста мотивація. Саме особиста мотивація засновника є гарантією того, що бізнес буде розвиватися і рости. На перших порах на нього всі дивитимуться як на чарівника, який здатен вирішити всі проблеми: знайти інвестиції, провести складні переговори, найняти правильних людей, мотивувати їх. А звідки самому засновнику черпати мотивацію? Внутрішня переконаність у тому, що я роблю щось велике, щось, що змінить на краще, якщо не весь світ, то бодай частинку — це надзвичайно потужний мотиватор. Чи може бути таким мотиватором прибуток? Так, без сумніву, може. Але в цьому випадку транслювати цю мотивацію на оточення буде складніше.

2. Задоволення. Як вберегтися від виснаження і прокрастинації? Звичайно ж, робити щось у своє задоволення. Тоді з’являється додаткова енергія, ресурси та помічники.

3. Магнетизм. Мені доводилося бачити людей-магнітів, які притягували до себе, переконували, мотивували і втримували. Переважно, це люди, які “змінюють світ”, які переконані, що те, що вони роблять, приносить нову цінність, нове задоволення, нові враження. Це люди, в яких черпають енергію інші, а вони зі свого боку, черпають її зі своїх ідей та планів. А це, між іншим, дієвий інструмент у бізнесі: такій людині набагато легше втримати біля себе хороших працівників, незважаючи на несприятливі ринкові умови, важкий період становлення чи на етапі кризи. Завжди хочеться бути в команді переможців, в команді, яка рухається вперед.

4. Довіра. Якщо ви одержимі тим, що робите, якщо інвестуєте у це всі свої ресурси, — ви створюєте фундамент довіри до себе зі сторони інвесторів, працівників, споживачів. Ми скоріше довірятимемо тим, в кого горять очі, ніж тим, кому байдуже чим займатися, аби дохід.

5. Нові знання і навички. Прагнення змінити світ вимагає постійного оновлення знань і навичок. Адже це бізнес-модель для першопрохідців, яким потрібно приймати швидкі рішення в складних і непередбачуваних умовах.

Бізнесовий аспект

1. Змінюючи світ, ми приносимо нові цінності. Те, про що вчора ніхто й подумати не міг, сьогодні, завдяки нам стає реальністю. Свого часу ніхто не вірив в епоху персональних комп’ютерів, чи у графічні інтерфейси, а поважні аналітики називали такі ідеї нереальними. І що сталося? Ми зараз сидимо за ПК, клацаємо красиві іконки на моніторі, а Apple і Microsoft — одні з найдорожчих і найуспішніших компаній.

“Філософія “змінити світ” передбачає особисту готовність до змін: власних уявлень, очікувань, упереджень”.

2. Нові ринки та екосистеми. Інновації — це завжди шанс сформувати новий ринок або нову екосистему. Більше того, це захоплююча гра, де ви ніколи не будете впевненими у вашій цільовій аудиторії, у ваших розрахунках та передбаченнях, і все це викликатиме легке похмілля і хвилювання. Свого часу Honda провалила вихід на американський ринок з продуктом, який мав скласти конкуренцію самому Harley Davidson, але створила новий сегмент малолітражних міських мотоциклів і стала лідером у ньому. Філософія “змінити світ” передбачає особисту готовність до змін: власних уявлень, очікувань, упереджень.

3. Вас “просувають” всім світом. Йона Берґер у своїй книзі “Заразливий” говорить про “соціальну валюту”. Нею є наша обізнаність у тому, що суспільство вважає крутим, гідним поширення або інноваційним. Ми накопичуємо “соціальну валюту”, коли даємо поради чи рекомендації, коли можемо підтримати розмову на певну тему, або зрозуміти натяк, демонструючи таким чином, що ми на одній хвилі зі співрозмовником, що з нами можна мати справу. Люди схильні поширювати інформацію про інновації, оскільки це їхня “соціальна валюта”. Тому, привносячи нову цінність, бізнес може розраховувати на поширення “снігової лавини” про свій цікавий продукт чи послугу.

4.  Особлива цільова аудиторія. В неї потраплять “інноватори”, споживачі, які готові платити за щось нове. Такі люди переважно формують екосистеми, де панують певні цінності, модель споживацької поведінки та очікування від брендів. Серед їхніх характеристик — мобільність, зміни як культ, доволі висока купівельна спроможність, до того ж, вони переважно є лідерами думок. Така аудиторія охоче тестує новинки і підхоплює нові тренди.

“Змінюючи світ, ми формуємо спільноти симпатиків та волонтерів.”

5. Нетворкінг. Зміни притягують. А позитивні зміни притягують ще більше. Змінюючи світ, ми формуємо спільноти симпатиків та волонтерів. Запуск нового цікавого продукту чи послуги зазвичай може зібрати довкола нових людей, які готові випробовувати, поширювати інформацію, рекомендувати або й ставати частиною команди. Найкращі приклади, які спадають на думку — Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS) та Львівський Парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького. LvBS розпочала робити те, чого на той час ще не було — пропонувати якісну бізнес-освіту не як продукт, який треба продати, щоб заробити, а як можливість для персонального і професійного зросту (а часто — й переусвідомлення себе), для зросту бізнесу, як спільноту, яка об’єднана за цінностями та школу натхнення. Це, зокрема, дало потужний ефект — довкола ідеї зібралися харизматичні і цікаві особистості як з бізнесу, так і з інших сфер, які із вдячністю сприйняли інновації і виявили бажання бути причетними до них. Так само і львівський Парк культури, розпочавши свої інновації після років занепаду, створив ціле ідейне середовище, яке генерує не лише ідеї, а й нові можливості та проекти.

Змінювати світ — це не просто слоган. Це бізнес-модель, яка насправді працює і приносить результат. У цій бізнес-моделі дуже багато залежить від особистості та цінностей. Цю модель нелегко транслювати в цифри і прагматичні розрахунки, але вона підвладна енергії “євангелістів”, які здатні не лише змінити світ, а й перевернути його, будучи одержимі ідеєю. Світ змінюється, хочемо ми того чи ні. І нам вирішувати, бути статистами чи драйверами змін.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!