Неприпустимо, щоби українці відзначали День пабєди 9 травня

3470 0
9 травня – це так зване «победобєсіє» міфу «русского мира».
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Чому Україні важливо відмовитися від святкування Дня перемоги 9 травня, а відзначити День пам'яті та перемоги над нацизмом – 8 травня, пояснює український науковець-історик, голова Українського інституту національної пам'яті (2014-2019 рр.) Володимир В’ятрович.

Нещодавно на розгляд у парламент був запропонований законопроєкт про перенесення святкування Дня Перемоги з 9 на 8 травня. Депутати від «Слуги народу» поки що не дали розглянути його на попередньому засіданні ВР. Будемо тиснути, щоби його розглянули на наступному. Маємо всі шанси зробити це до 9 травня.

Це важливо, передусім, тому, що є історична причина. Вона полягає у тому, що нацистська Німеччина підписала Акт капітуляції саме 8 травня. Є також політична причина, яка полягає у тому, що 9 травня – це так зване «победобєсіє» міфу «русского мира». Росія намагається експортувати його у весь світ, зокрема і в Україну. 

Читайте також: У Раді пропонують відзначати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня

На базі цього міфу виховувалося ціле покоління вбивць, російських військових, які зараз вбивають українців. Зокрема, на 9 травня заплановане гучне відзначення Дня Побєди в Маріуполі, буквально на наших руїнах і кістках. 

Я переконаний, що абсолютно неприпустимо, щоби українці разом із агресором відзначали цей день. Натомість у пропонованому законопроєкті передбачається, щоби ми святкували цей день із усією Європою 8 травня. День Перемоги пропоную залишити вакантним до тих пір, поки не буде капітуляції вже нацистської росії. 

Нагадаю, що комітет гуманітарної та інформаційної політики підтримав законопроєкт, який передбачає відзначення 8 травня Дня пам’яті та перемоги над нацизмом, а 9 травня разом з усією Європою – Дня Європи. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!