Чому деякі хлопчики ходять парами

3486 0
У дев’яності це називали шахрайством і здирництвом, тепер – консалтингом і маркетингом.
Ілюстрація: ytimg.com

Ілюстрація: ytimg.com

Львівський ресторатор Вардкес Арзуманян нещодавно розповів «Твоєму місту», як починав свій бізнес у дев’яності. Тоді до його ресторану погрожували заїхати на танку. А ще, виявляється, були хлопчики, які приходили й пропонували співпрацю. І досі є…

Дев’яності роки.

1. До вас у ресторан приходить пара хлопчиків у шкіряних бомберах і поліестерових штанах із лампасами. Недбало перекидаючи зубочистку з одного кута рота в інший, пропонують співпрацю. В іншому випадку обіцяють встромити цю зубочистку вам в око. Чути, як у кишені одна рука розминає еспандер, інша тримає напоготові кастет. Намагаючись застосувати дипломатичні здібності, розумієте, що в цьому випадку спрацює тільки авторитет. Спрацьовує.

2. До вас у ресторан приходить пара хлопчиків у штанах із засаленими стрілками, в краватках у ялинку й піджаках із короткими рукавами. Схвильовано жмакаючи потріскану ручку дерматинового портфеля, пропонують співпрацю в обмін на безкоштовні сніданки, обіди чи вечері. А як ні, то обіцяють знайти неоформлених людей, контрафактний алкоголь, непробитий чек, брак пожежної сигналізації чи аптечки. Розумієте, що цього разу дипломатичні здібності врятують. Зовсім трохи допрацьовуєте авторитетом. Спрацьовує.

2018 рік.

1. До вас у ресторан приходить пара хлопчиків у парках, вузьких джинсах із розрізами на колінах і з голими литками. Не випускаючи з рук смартфони, пропонують співпрацю. Взамін на позитивні відгуки й рекомендації в мережі, просять лише кілька безкоштовних сніданків, обідів чи вечерь. Інакше обіцяють тупати ніжками з голими литками на всю свою аудиторію, що складається з, на їхню думку, ваших потенційних гостей. Розумієте, що дипломатичні навички та авторитет у цьому випадку можна не застосовувати. Відмінно спрацьовує німий жест із трьох пальців.

2. Ваш ресторан працює зовсім недавно, а соціальні мережі вже сповнені невдоволених і обурених людей, яких обхамили, отруїли чи вигнали з вашого ресторану, попри те, що він працює лише третій день. Аж раптом на порозі, в сонячному світлі, як ангели-рятівники, з’являється пара хлопчиків у вовняних водолазках і меланжевих штанях із планшетами останніх моделей та сумками через плече. Пропонують співпрацю, що полягатиме в «усуненні негативних відгуків шляхом появи позитивної аудиторії». Тієї самої, цільової, яку ви планували бачити в своєму ресторані.

Читайте також: 10 ознак справжнього львів'янина від ресторатора Вардкеса Арзуманяна

Хлопчики знають свою справу – вміють розв’язувати проблеми, які самі й створили. Як комп’ютерні віруси, які пишуть і лікують одні й ті самі люди. В цьому випадку доводиться скористатись одночасно дипломатичними навичками, авторитетом і професіоналізмом, аби далі робити свою справу, ігноруючи армії ботів. Спрацьовує.

3. Ви – влада в місті. До вас приходить пара хлопчиків у приталених пальтах і дешевих костюмах фасону слім фіт. Пропонують співпрацю, яка, за їхніми словами, підніме рейтинг вашого міста і зробить його привабливим для туристів. У руках тримають уже відкриті ноутбуки з презентацією. В іншому разі обіцяють безліч невдоволених каналізацією, транспортом, новобудовами, громадськими просторами та іншою інфраструктурою. Тут протистояти складно.

У дев’яності такі випадки підпадали під кримінальну статтю за здирництво й шахрайство.

У 2018 році це називають консалтингом і маркетингом.

P.S. Усі історії не вигадані, персонажів знаю поіменно. Тільки ось у сучасних персонажах завжди плутаюсь. Занадто часто звернення від них надходять під різними масками ними ж створених ботів у соцмережах…

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!