Країни, у яких діти не мають карієсу

20860 0
Українці до стоматологів звертаються переважно тоді, коли ситуація вже вкрай критична.
ілюстративне фото: Українська правда. Життя

ілюстративне фото: Українська правда. Життя

В Україні 80% дітей-підлітків мають карієс. Це в чотири рази більший показник, ніж у середньому в Євросоюзі. У країнах Скандинавії проблеми з карієсом є лише у 2-4% дітей. Як Данії, Норвегії, Швеції вдалося досягти такого результату та чого в них можуть повчитися українці, розповідає засновниця мережі стоматологічних клінік «Смайлик» Ліана Шульган.

Данія — країна, яка поставила стоматологічне здоров’я на вершину. Тут карієс мають 2-4% дітей проти 80% підлітків в Україні та майже 88% дітей до 6 років. За здоров’я порожнини рота в дітей та підлітків тут відповідає Муніципальна стоматологічна служба, яка забезпечує їм до 18 років безкоштовну профілактику та лікування. Вона працює на базах шкіл та включає санітарно-просвітницькі заходи — аби діти знали, як потрібно доглядати за зубами вдома. Обов’язковою умовою безкоштовного лікування є регулярні профілактичні огляди в стоматолога. Після 18 років лікування зубів стає платним і коштує дуже дорого, проте завдяки активній профілактиці в ранньому віці воно потрібне далеко не всім. Подібні програми діють і в інших скандинавських країнах.

Натомість в Україні до стоматологів звертаються переважно тоді, коли ситуація критична. Лише 5% оглядів у дитячих стоматологів є профілактичними — вони ж не обов’язкові. Та й до інших медиків з профілактичною метою ходять не часто. На жаль, в Україні немає, як за кордоном, відповідальності батьків за здоров’я дітей. Якщо ми розуміємо, що дитині потрібне певне лікування, яке батьки ігнорують, ми нічого не можемо з цим зробити, не маємо, куди звернутися, ніхто їх за це не покарає.

Аби покращити ситуацію, потрібно зібрати команду однодумців. Їх немало, але поодинці нас ніхто не слухатиме. Потрібно детально вникнути, як ті країни, у яких все добре, до цього дійшли, і запозичити їхній досвід. Зміни потрібно робити на рівні держави — має бути закон, якого б чітко дотримувалися, щоб не було так, як із вакцинацією.

Читайте також: Амбасадори Твого міста. Маршал стоматології

Почати можна і на місцевому рівні — наприклад, привчати до гігієни ротової порожнини в садочках, проводити профілактичні огляди дітей. Можна запровадити правило чистити зуби зранку. У одному приватному садочку вже так роблять, але це поодинокий випадок. Також мої діти чистять зуби перед денним сном у садочках, до них вже приєдналися кілька інших дітей, але це не є обов’язковим. Міське управління охорони здоров’я могло б посприяти такому процесу і запровадити таку ініціативу — першочергово в комунальних садочках, де батьки мають менше впливу.

Що може зробити кожен із нас? У першу чергу, регулярно ходити до стоматолога. Дітям це варто робити кожні 3-4 місяці, дорослим — раз на 6 місяців. Чистити зуби потрібно змалечку. Батькам важливо не боятися знайти підхід, аби привчити дітей чистити зуби. Дорослі це роблять свідомо, а в дітей ще не досить розвинена дрібна моторика рук. Тож до 10-12 років батьки мають дочищати зуби за дітьми.

Основними засобами гігієни ротової порожнини є паста та щітка. Оскільки в Україні є значний ризик карієсу, паста має бути обов’язково з фтором. У Данії, наприклад, пасти без фтору взагалі немає. У нас чомусь побутує думка, що дитина не може ковтати пасту з фтором. Але для чищення зубчиків дитині потрібно дуже мало пасти — як рисове зернятко, і така кількість є цілком безпечною, її можна ковтати. Є певні ендемічні зони, у яких кількість фтору у воді є в рази вища за норму — наприклад, на Львівщині це Соснівка, Топорів. Тут пасту з фтором використовувати, звичайно, не можна, але таких регіонів дуже мало. Допомогти обрати відповідну пасту має стоматолог, оскільки склад у них різний, і одні речовини в певних випадках можуть допомогти, а інші, навпаки, зашкодити. Найкращої чи найгіршої пасти не існує — є ті, які підходять або ні в певний момент.

Читайте також: Від першого зуба. Що варто знати батькам і дітям про догляд за зубами

Щодо зубних щіток теж є певні вимоги. Це має бути зручна, ергономічна ручка, щоб дитині було зручно і приємно її тримати. Добре, якщо батьки матимуть ще одну щітку — щоб чистити зуби дитині одночасно. Сама щіточка має бути невеликою, як і та частина, де розташовані ворсинки. Зазвичай щетина в щіток для дітей м’яка: щоб дитина не боялася її легенько притиснути до зубів. З психологічної точки зору дуже добре використовувати електричні щітки. Так дитина звикатиме до того, що щось дзижчить, вібрує, і коли вона потрапить у крісло стоматолога для гігієни, реагуватиме на чистку спокійніше.

Чистити зуби потрібно два рази на день. Кожен прийом їжі бажано завершувати чимось твердим, наприклад, яблуком. Такої механічної очистки цілком достатньо. Також є жуйки і цукерки, які містять ксилітол — речовину, що дезінфікує ротову порожнину. Є різні рекомендації щодо того, як довго треба чистити зуби, проте тут універсального правила немає. Якщо дитина має три зуби, ви не будете їх чистити п’ять хвилин. Потрібно розуміти, що ми взагалі робимо. Наша мета — мати чисті зуби, і для цього потрібно навчитися їх правильно чистити. У цьому теж має допомогти стоматолог, підказати, де є проблемні ділянки. Наприклад, правші не дочищають праву сторону, оскільки це незручно.

Зуби бажано чистити або за пів години до їжі, або за пів години після. Відразу після їжі чистити зуби неправильно. Під час їжі виділяється дуже багато кислоти, і їжа створює на зубах плівочку, щоб їх від цієї кислоти захистити. Якщо ми чистимо зуби відразу після їжі, то руйнуємо цю плівку, кислота потрапляє на зуб та псує емаль. Якщо ми зранку поспішаємо, то краще зуби почистити перед прийомом їжі.

Читайте також: Чисті зуби. Стоматолог Ярослав Заблоцький про свої ціни й цінності

Серед додаткових засобів гігієни, які варто використовувати, є зубні нитки. Для дорослих вони є у вигляді котушок — людина може намотати нитку на пальці і пройти кожен міжзубний проміжок. Оскільки в дітей дрібна моторика рук ще не досить розвинена, їм такою ниткою користуватися складно. Для них роблять спеціальні зубні нитки з пластмасовими тримачами. Варто використовувати їх хоча б перед сном.

Також є ополіскувачі, які відрізняються за складом для дітей та дорослих і має теж призначати стоматолог. Його використовують відразу після чищення зубів. Рідина залишається на зубах і починає працювати в почищених ділянках. Для батьків, які хочуть зрозуміти, чи правильно вони та їхні діти почистили зуби, на ринку з’явилися ополіскувачі з барвниками, які зафарбовують наліт. Вони допомагають контролювати, чи діти добре почистили зуби чи ні. Щоб зрозуміти, де ти не дочищаєш зуби, вистачає однієї пляшечки, постійно користуватися таким ополіскувачем немає потреби.

Здорові власні зуби дуже важливо мати, оскільки є дві речі, без яких людина не зможе жити, — кисень та їжа. Якщо ми не будемо повноцінно отримувати енергію, яка до нас приходить з їжею, будуть страждати всі решта органів. А їжа засвоюється правильно лише тоді, коли ми її добре пережовуємо.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!