Чому моя сім’я вже 15 років не хворіє на грип

5693 2
Варто зробити для свого захисту щось більше, ніж провітрювати приміщення, мити руки і їсти мандаринки.

У цьому сезоні профілактичне щеплення від грипу в Україні вже зробили майже 50 тисяч людей. Одна з них – керівниця програм Центру досліджень визвольного руху Ярина Ясиневич. Вона розповідає про те, як почала вакцинуватись від грипу і що це їй дало.

Новий 2000 рік я не пам’ятаю. Сіла в поїзд до Карпат, попри те, що вранці зрозуміла, що захворіла. Але якийсь «флю… щось там» наче поставив мене на ноги, і я, студентка, звісно, не могла пропустити вечірку друзів у горах.

Я все одно її пропустила: температура і загальний стан були такі, що насправді я нічого не пам’ятала. Коли повернулась додому, першою після мене захворіла мама. Прийшла подруга – дати гарячого чаю, і ввечері захворіла вона. Забіг брат подруги – і на ранок був хворий він.

За кілька днів я поїхала до родини на Різдво, застрягла у снігах і знов провела з високою температурою в ліжку всі свята. Сесію мені вдалося якось скласти, але досі я живу з наслідками ускладнення – алергією.

Один із найгірших наслідків грипу полягає в тому, що ця хвороба може витягти нагору хронічні проблеми зі здоров’ям чи спровокувати ускладнення. Треба було мені слухати маму, яка радила не виходити хворою з хати. Але маму в -надцять мало хто слухає.

Читайте також: Як ефективно лікувати грип. Інфографіка від МОЗ

То, може, почують Міністерство охорони здоров’я? Останніми роками команда МОЗ усіма силами намагається донести до українського суспільства важливе правило: «Профілактика рятує».

Вперше про вакцинацію як дієвий спосіб захиститись від грипу я почула від мого шефа на першій роботі, лікаря за фахом.  Вирішила вакцинуватись. І ось моя сім’я вакцинується вже п’ятнадцять років. На грип ми відтоді не хворіли.

Таких, як ми, за даними МОЗ, у країні вже майже 50тисяч. Останні роки наша родина робить невеликий власний внесок у справу профілактики: ми не лише вакцинуємось, а розповідаємо про це в соцмережах.

Вакцина не дає стовідсоткового захисту, але, що менше буде хворих поруч, то більше шансів залишитися здоровим самому. Щеплення проти грипу не входять до національного календаря щеплень, тому вакцину не закуповують коштом державного бюджету. Її можуть купувати коштом місцевих бюджетів. Знаю компанії, які вкладають гроші у здоров’я працівників і вакцинують їх. Зрештою, охочі вакцинуватись мають змогу придбати вакцину самі: двісті гривень – цілком прийнятний внесок у своє здоров’я. Де у Львові продається вакцина, можна подивитись тут.

Читайте також: 5 причин не лікувати грип антибіотиками

Дітей від грипу можна вакцинувати з шести місяців. Саме діти до п’яти (а особливо до двох) років і старші люди після шістдесяти п’яти – головні групи ризику. Слабкий організм може не впоратись із атакою вірусу грипу.

Також ускладнення загрожують вагітним жінкам, людям із надмірною вагою, хворим на діабет, хронічні серцево-судинні та інші хвороби. Частіше за інших хворіють медики, педагоги, продавці та водії громадського транспорту. Якщо ви працюєте у великому скупченні людей, або таку роботу має хтось із ваших рідних і близьких, ви також у групі ризику.

Тож варто замислитись над тим, щоб зробити для свого захисту щось більше, ніж провітрювати приміщення, мити руки і їсти мандаринки. Один із таких кроків – щеплення. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
27 Листопада, 2019 17:21
Ілья Діти принімают регулярно усі вакцини і все одно хворіют по пару раз на рік.
21 Листопада, 2017 16:58
Євген Я теж не хворію на грип.
Я НЕ вакцинуюсь. Не вживаю ліки. Не довіряю закликам терапевтів і дієтологів.
Зі мною щось не так ?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!