Чому ми стурбовані ідеєю будівництва нової вулиці на Сихові

13470 6
Розвинуті міста світу давно зрозуміли: будівництво нових вулиць тільки збільшує кількість охочих використовувати автомобіль, що неминуче збільшує затори.
Фото:sykhiv.media

Фото:sykhiv.media

У кінці травня Tvoemisto.tv повідомило про плани збудувати на Сихові нову вулицю. Співзасновник громадської організації «Кращий Сихів» Андрій Рущак пояснює, у чому є недоліки такої ідеї.

Виконком ЛМР підтримав виділення з бюджету розвитку 1 млн гривень платників податків на передпроектні дослідження. До затвердження на сесії міськради питання наразі не дійшло, але розгляньмо перспективу побудови нової вулиці наразі як ідею.

Спершу про те, де саме пролягатиме нова вулиця. У міській раді кажуть, що вона з’єднає вулиці Вернадського (ту частину, що біля автовокзалу) та Хуторівку, і це розвантажить проспект Червоної Калини. Оскільки досі жодних схем вулиці немає, поглянемо на карту і подумаємо, де вона могла б проходити.

Вона може перетинати нижній «Шувар» і Сихівський ліс (позначено синьою лінією). Якщо проходитиме західніше, то має перетнути танковий завод. У будь-якому випадку нова вулиця ніяк не вплине на ситуацію на проспекті Червоної Калини, адже ця частина вулиці Вернадського наразі не з’єднана з Сиховом ніяк. З потенційних переваг такої вулиці – з’єднання гуртового «Шувару» зі Стрийською.

Читайте також: Побороти затори. Що може змінити Інтегрована концепція розвитку у Львові

Тим часом деякі депутати ЛМР з Сихова лобіюють проект з’єднання вулиць Чукаріна та Скрипника (позначено червоною лінією). Проїзд цією ділянкою справді може дещо розвантажити проспект Червоної Калини: з Хуторівки водії зможуть поїхати на Чукаріна, потім зразу на Скрипника і додому. Проте така нова вулиця тут також несе і негативні наслідки для району.

  1. Вона відрізає паркову зону від житлової забудови. Доступність парку? Відпочинковий простір за церквою Різдва Богородиці і майбутнім Авалоном? Забудьте. У час пік водії економитимуть кілька хвилин, а решту часу – об’їжджатимуть світлофори проспекту Червоної Калини, при чому на великій швидкості. Це значно погіршить доступність парку.
  2. Така вулиця тільки дублює вже наявні зв’язки і не поєднує нові об’єкти між собою. Це тільки збільшить потік транспорту і кількість охочих користуватися приватними авто, що, відповідно, створюватиме більші затори.
  3. Це сумнівна інвестиція: будівництво вулиці лише для того, аби спочатку в годину пік економити по 5 хвилин, а далі – повернутися до того самого, але з більшою кількістю авто, не має економічної доцільності. Корок в годину пік – це нормально, так є всюди. Просто авто завжди заповнюють пропускну здатність на 120% в годину пік, якою б пропускна здатність не була.

Як зменшити кількість заторів на Сихові

Розвинуті міста світу давно зрозуміли: будівництво нових вулиць тільки збільшує кількість охочих використовувати автомобіль, що неминуче збільшує затори. Тому проблему корків там вирішують інакше.

Читайте також: Місто коротких відстаней. Як розроблять План сталої мобільності для Львова

1. Розвиток громадського транспорту. Більше трамваїв та автобусів на наявних маршрутах. Виділені смуги, які пришвидшують рух громадського транспорту.

2. Децентралізація робочих місць. Щобудня зранку і ввечері ми спостерігаємо маятникові міграції з Сихова на роботу і назад додому. Достатня кількість офісних площ у районі може допомогти зменшити затори – на роботу можна буде дійти пішки.

3. Децентралізація послуг. Поїздка за межі Сихова має бути вибором, а не необхідністю. Культурні заходи, побутові та освітні послуги належної якості повинні бути доступними в районі.

Якщо підсумовувати, то наша пропозиція – підійти до питання зменшення заторів на виїзді з та в’їзді в Сихів зі сторони зменшення потреби використання автомобіля в місті. За умов інвестицій у якісний громадський транспорт та надання йому переваги над приватним ми, можливо, обійдемося і без побудови нових доріг. А за наявності достатньої кількості робочих місць та послуг на Сихові зменшимо потребу сідати за кермо взагалі.

Наскільки нам відомо, наразі гроші на вулицю ще не виділили. Разом із друзями ГО «Кращий Сихів» працює над тим, щоб організувати робочу групу з ініціаторами ідеї, виконавчими органами та представниками Сихівської райадміністрації. Ідею потрібно спочатку обговорити, а починати втілювати – лише тоді, коли усі будуть впевнені в її раціональності.

Перед тим, як витрачати наші кошти на великі інфраструктурні проекти, ми маємо зважити всі за і проти – для усіх учасників руху і містян. А громада про такі плани має дізнаватися не тоді, коли гроші вже виділені, – мешканці повинні мати можливість ознайомитися з пропозицією і висловитися. Далі буде.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
9 Червня, 2019 13:57
Ігор Варто робити нові дороги і побільше, бо в тих заторах дихнути нема чим! Ці дві проектовані дороги потрібно зробити. Сихів перевантажений автомобілями. Заїзди і виїзди для бусів і фур, котрі на гуртовий Шувар їдуть продавати потрібні, щоб вул. Хуторівку звільнити від них. Вулицю позаду церкви теж потрібно зробити, щоб пр. Червоної Калини розвантажити. А ще там мусить бути доїзд до проектованого спорткомплексу. Тому побільше нових вулиць і транспортних розв"язок. І чим швидше - тим краще.
8 Червня, 2019 15:23
Ростислав Давно потрібно проспект Червоної Калини доробити до кільцевої дороги, а вулицю Вернадського з'єднати з тим проспектом.
6 Червня, 2019 10:15
Богдан Автор у вас голова на плечах є? Як це не будувати нові дороги? Це спричинить покупку автомобілів нових і зростання потоку???? А в центрі всі дороги старі і нових нема але там чогось потік не зменшується а тільки збільшується! Дурна стаття якогось хворого! Нові дороги мають будуватися і то завчасно!!! Потрібно проектувати вже з урахуванням ще більшого потоку машин ніж зараз! Ця вулиця дуже навіть потрібна! Або ж позабирати світлофори на червоної калини і зробити наземні/підземні переходи як у всіх розвинутих країнах!
5 Червня, 2019 19:12
Андрій Я підтримую аргументи наведені проти, вони цілком доцільні. Але дороги потрібні - авторе де ви бачили щоб не будували дороги? Потрібні сучасні інфраструктурні рішення - віадуки, швидкісні підземні магістралі і т.д.
Виїзд з сторони Санта Барбари ускладнений особливо взимку. І це далеко не 5 хв а цілих 15-20 хв авто просто в холосту працюють.
І дорога з Хуторівки на Скрипника, і дорога Кінцева трамваю-Вернадського-Автовокзал - це реальне вирішення.
Авалон заселиться - це ще гірше ускладнить ситуацію.
А до парку можна зробити широкі ландшафтні переходи для прогулянок.
І я це зобов'язав зробити Авалон, або вартість цих проектів включив би в вартість ділянки під забудову.
5 Червня, 2019 17:51
Іван Якщо вірити вашому плану, то дорога проходить вздовж лінії електропередач, яка регулярно зачищається, наразі там такі зарості, що не пройти. Відрізана частина лісу - то там крім бомжів ніхто не ходить. Я думаю , що дорога буде заважати тільки одному "багатому чоловікові", точніше його замку ;)
5 Червня, 2019 16:15
уважний читач а не пробували зробити Вернадського як було у планах до Євро 2012 за злочинній владі?
повністю протягнути до пр Ч.Калини?
чи напр. звузити острів де трамвай ходить?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!