Чому не МАТЬки? Я підтримую заміну «батьків» на «родичів»

5742 4
Майже 3,5 мільйони дітей в Україні живуть у неповних сім’ях, а ще сімдесят тисяч – повні сироти.
Фото:legalclinic.nlu.edu.ua

Фото:legalclinic.nlu.edu.ua

Львів’янка Тетяна Турчина підтримує антидискримінаційні ініціативи від Міністерства освіти і науки України. Як мати-одиначка, вона не хоче, щоб її дитина відчувала себе обділеною тільки тому, що біологічний батько з ними не живе.

Після публікації на сайті Міністерства освіти і науки результатів антидискримінаційної експертизи частини підручників прогнозовано розгорнули баталію «хранителі традиційних цінностей», захисники «берегинь домашнього вогнища» та інших штампів. На жаль, їм традиційно привидівся «гендер», відтак хайп пішов гуляти соцмережами. На жаль, бо головного – фактів з реального життя, які ніяким боком не є наслідком життя і діяльності сексуальних меншин, критики ініціатив міністерства так і не зуміли розгледіти.

Я не феміністка, швидше просто «за» гендерну рівність. Часи, коли чоловік був годувальником сім’ї, лишилися в минулому, але за звичкою чоловіки й далі після роботи переважно лежать на дивані і розказують, що мають робити їхні жінки, які теж прийшли з роботи, де подекуди заробляють значно більше. Або, і це часом кращий варіант – мовчки читають газету чи «залипають» у смартфоні.

Крім того, що я не феміністка, я ще й мама-одиначка. І моя дитина ні разу не бачила свого «батька». Тому в моєму колі спілкування цю особу прийнято називати «донором», а в усіх можливих казках я заміняю слово «тато» чи «батько» на «діда» чи «дядю». І мені, і моїй дитині в цій ситуації ще пощастило, бо за 500-700 грн на місяць аліментів ніхто не буде розповідати їй, що в неї погана мама, я не буду вимолювати чи платити, щоб хтось, кого вона в житті не бачила, дав дозвіл повезти її на море чи поїхати на фестиваль з танцювальним колективом.

Читайте також: Ельфійки, полячки і футболісти. Що ще цікавого в антидиcкримінаційній експертизі підручників

А найцікавіше, що таких, як я, не сотні і не тисячі, а майже половина. Бо 40% дітей – це близько 3,5 млн (вдумайтеся в цю цифру) так чи інакше живуть у неповних сім’ях, де в 90% опікою дитини займається переважно мама. Ще понад 70 тис. дітей є повними сиротами.

Тому питання заміни в підручниках слова «батьки» для мене, можна сказати, принципове. По-перше, я не хочу, щоб моя дитина відчувала себе обділеною і їй про це кричали з кожної сторінки кожної шкільної книжки. По-друге, я загалом не погоджуюся з вживанням БАТЬКи в більшості сучасних значень. Бо до нашого родинного щастя «батько» стосунку не має, а я після того, як дитина піде в садок і в школу, ходитиму на «батьківські» збори, входитиму до «батьківських комітетів», в яких за іронією долі чомусь переважають мами. То чому ж не МАТЬки? Це вже не кажучи про діток, в яких взагалі немає мами і тата, уявіть їхній психологічний стан.

Тому не кричіть про ЛГБТ-пропаганду там, де її нема. Будьте для своїх дітей БАТЬКАМИ і станьте для них РІДНИМИ. А наразі я не хочу, щоб мене називали «батьками», і цілком підтримую реформу. Хай мене називають родиною, ріднею – я буду найріднішою людиною для своєї донечки.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
18 Червня, 2018 14:40
Людина То шо твоя дитина не має батька, то є виключно твоя провина! Меншість пробує нав'язувати свої проблеми більшасті, особливо збоченці, пацієнти кульпаркова.
18 Червня, 2018 12:41
Володимир Синдром "яжемать" у всій красі. Якщо в тебе сім'ї така ситуації - то виходь із неї, працюй над своїм психологічним станом, дитини. А не вирішуй за рахунок інших дітей. Оця вся ситуація нагадує, як колись розкуркулення проводили і в колгоспи заганяли.
Крім того, діти - не дурні і все прекрасно розуміють. чи ви забороняєте свої дитині спілкуватися з іншими дітьми, щоб бува вона випадково не дізналася про існування батька?
18 Червня, 2018 09:01
Orisya повністю підтримую попередній коментар.З нашого суспільства хочуть зробити якихось дегенератів, які не знають власної історії і не мають власної мови.
17 Червня, 2018 14:46
Адріан Не хочеш, щоб твоя дитина не почувалася обділеною - не обділяй її і не призводь до того, що дитина не має батька.
А то обділила на практиці, а тепер бореться з тим, щоб не називати речі своїми іменами.
В українській мові "батько" - це той, хто ним є насправді, біологічно.
А якщо не біологічно - то це називається "вітчим".
А тепер їм неприємно, щоб був "вітчим" і міняють нашу мову собі на догоду вигадуючи якісь неологізми типу "біологічний батько".
В українській мові є слово "мужоложник". А слово "гей" - це взагалі не іменник, а вигук.
Але мужоложникам не хотілося, щоб їх так називали, і вони взялися міняти нашу мову.
А щодо того, що 40% без батьків - то це не привід міняти мову, щоб зробити це явище "прийнятнішим".
Що, якщо є діти в сиротинцях, то треба міняти казку "Червона Шапочка" і казати не мама послала до бабусі, а вихователька послала до директорки?
Чи міняти математичні задачі на "мама послала Сашу (чи ще яке інклюзивне ім'я) і другу маму купити півтора літра горілки" - бо є сім'ї де мама бухає та живе з другою мамою?
Одним словом, я не проти щоб авторка називалася "матькою" - так як вона того собі, власне і бажає. Але хай не валить свої ідеї на голови людей, що не вірять в новий комунізм - ідею "ґендеру".
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!