Чому потрібно закрити початок вулиці Дорошенка для приватного транспорту

5643 1
Один трамвай везе стільки ж пасажирів, скільки стоїть в заторі у приватному транспорті.
Фото: Олександр Кульчицький/Facebook

Фото: Олександр Кульчицький/Facebook

У соцмережах та медіа не вщухають дискусії про реорганізацію дорожнього руху в центрі Львова загалом і зокрема щодо перекриття для приватного транспорту початку вулиці Дорошенка. Головний спеціаліст відділу паркування та організації дорожнього руху управління транспорту Львівської міської ради Костянтин Баранюк пояснює, чому потрібно зробити такий крок і які результати він принесе.

Багато автомобілістів вважають, що закриття для приватного транспорту початку Дорошенка призведе до того, що центр Львова “закоркують”. Але фактом є те, що затори в центрі і на проспекті Свободи та прилеглих вулицях є буденністю, тому потрібно змінювати ситуацію.

Пропоную для початку трохи теорії – розглянути всіх учасників дорожнього руху за наступними критеріями: кількість переміщених осіб (N), довжина смуги, яку займає (L), площа, яку займає під час паркування (S), можливість об’їзду перешкоди (V) та можливість вибору маршруту (M).

Отримаємо таку таблицю:

Вид пересування

N

L (м)

S (м.кв)

V

M

Пішохід

1

1**

0,25*

+

+

Велосипед

1

1,5-2

1,5-2

+

+

Нерейковий ГТ

80

12 (16**)

не паркується

+

-

Рейковий ГТ

150-250

20-30

не паркується

-

-

Автомобіль (легковий)

1,3-1,8***

6-10**

11

+

+

 

*коли перебуває у ГТ, ліфті тощо

**з урахуванням дистанції при русі

***середня наповненість автомобілів у Львові

Отож, на 100 метрів однієї смуги вулиці можна розмістити:

  • Пішоходи: 300-400 осіб (по 3-4 особи в ряд)
  • Велосипедисти: 100-120 осіб (по два велосипедисти в ряд)
  • Нерейковий громадський транспорт: 480 осіб
  • Рейковий громадський транспорт: 750 осіб
  • Автомобіль: 13-28 осіб

Пішохід, велосипедист та водій приватного транспорту можуть самостійно обирати маршрут, який їм до вподоби і де прохід/проїзд дозволено. Громадський транспорт такої розкоші не має, а рейковий транспорт взагалі не може маневрувати, щоби об’їхати перешкоду. Однак саме рейковий транспорт, як бачимо з таблиці, є найефективнішим  і економічним у перевезенні пасажирів. Проте ця вигода з’являється лише тоді, коли трамвай їде, а не працює в режимі “старт/стоп” у заторі, тим більше, якщо це трамвай Татра КТ4, якому технічно взагалі протипоказана така “їзда”.

Читайте також: Чому потрібен підземний паркінг на Університетській. Аналіз транспортної частини

Тепер повернімось до вулиці Дорошенка. Ділянка від проспекту Свободи до вулиці Словацького завдовжки 400 метрів. Якщо взяти до уваги наші попередні розрахунки, то виходить, що один трамвай везе стільки ж пасажирів, скільки стоїть в заторі перед трамваєм у приватному транспорті. А щодня громадський транспорт перевозить на цій ділянці приблизно 50 тисяч пасажирів.

Отже, створюючи всі необхідні умови для безперешкодного руху громадського транспорту, ми підвищуємо провізну здатність вулиці в рази! Також рекомендую прочитати про переваги зміни організації руху на вулиці Івана Франка.

Не можна забувати і про ще одну причину, що спонукала прийняти таке рішення щодо вулиці Дорошенка. У зв’язку із постійними заторами на цій ділянці, багато водіїв вважають себе хитрішими за інших і обганяють затор по зустрічній трамвайній колії. Як наслідок, маємо на цій вулиці одні з найнебезпечніших пішохідних переходів  у Львові. Розписувати багато не буду, просто дам кілька посилань:

28 вересня 2015

вул. Дорошенка 7

Збили пішохода. На вигляд з людиною все гаразд. Чекають швидку і поліцію.”

24 жовтня 2017 р.

Щойно ця машина, здійснюючи обгін по зустрічній на самому пішохідному переході по вулиці Дорошенка , ледь не збила мене з дитиною та продовжила їзду.

21 жовтня 2017 р.

Зараз, ДТП на перехресті Банкова-Дорошенка. BMW збила молодого хлопця. Швидка і поліція є. Рух по вулиці заблоковано, в першу чергу для трамваїв”

23 січня 2018

У центрі Львова жінку збив автомобіль інкасаторів 48-річну львів’янку доставили в лікарню, діагноз уточнюють”

7 березня 2018

На Дорошенка збили людину на пішоходному переході. Швидку викликали. Поки живий.”

30 березня 2018

Вулиця Дорошенка. Наїзд на людину на переході.

Коли реалізують рішення закрити початок Дорошенка для приватного транспорту, то матимемо безпечнішу вулицю Дорошенка, зручні трамвайні зупинки, близькі до центру, трамвайна зупинка більше не перешкоджатиме виїзду з вулиці Банківської, а пішоходи та велосипедисти отримають більше простору.

Читайте також: Скільки мільярдів Львів втрачає у заторах

Звісно, для водіїв тепер буде складнішим маршрут з проспекту Свободи до вулиці Бандери. Однак маємо розуміти, що місто у нас не гумове, а потреба в переміщенні містян зростає. Приватний транспорт справитись із таким завданням не в змозі, це під силу тільки швидкісному громадському транспорту. Західна Європа цим перехворіла ще у 70-х роках минулого століття, то, може, й Львову варто нарешті зробити “щеплення”?

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
20 Липня, 2018 17:01
Андрій "Один трамвай везе стільки ж пасажирів, скільки стоїть в заторі у приватному транспорті."
Але чи везе той трамвай людей туди – куди їдуть приватні автівки????
Для чого перекривати дихання вулиці Дорошенка?
Пропускна здатність Гнатюка і сусідніх вулиць не впорається із потоком машин
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!