Чому серед найпопулярніших в Україні YouTube-відео немає українських і чи можна це змінити

4698 0
У нас є артисти, які збирають стадіони, але для більшості молоді та дітей їх не існує.
фото: fashiontechforum.com

фото: fashiontechforum.com

1 грудня у блозі Google оприлюднили перелік відео на YouTube, що користувались найбільшою популярністю серед українців упродовж 2020 року. Лідер гурту МЕРІ Віктор Винник – про те, чому серед цих відео немає українських і як ми можемо змінити ситуацію.

З приводу «плачу Ярославни» про тренди YouTube, то мені дивно, що багато людей дізнались про це вперше, адже російськомовний контент серед українців популярний уже давно. Ситуація, звичайно, плачевна, але зрозуміла: з появою інтернету інформаційний простір став глобальним. Раніше кожна країна мала свій ринок завдяки телебаченню та радіостанціям, а також – торгівлі аудіо- та відеопродукцією. Зараз мати та захищати національний ринок стало важко, практично неможливо.

Читайте також: Український – не завжди україномовний, або Чому нам потрібно розвивати власний блогінг

А Україна продовжує жити в пострадянському просторі, хоча Радянський Союз розпався 29 років тому. У медійному просторі є лише мінімальні зміни: російська мова нікуди не поділась, вона домінує і, разом з нею, домінує російська музика. Чому так сталось? Росія має нереально багато грошей, якщо порівнювати наші можливості та їхні. Ці кошти щонайменше 25 років вкладали в індустрію шоу-бізу, в промоматеріал і тепер ми маємо наслідки.

Виросло покоління української молоді та дітей, які не сприймають українську музику. У нас є артисти, які збирають стадіони, але для більшості молоді та дітей – їх не існує. Вони просто невидимі, оскільки зі шкільних років із колонок дітей лунає російський реп чи ще якась дурня – діти цим інфіковані, це вже втрачене покоління. Є така думка, що вони виростуть і переглянуть своє бачення, як у свій час зробили ми, старше покоління. На мою думку, їхні смаки дещо зміняться, але те, що закладено у такому юному віці, нікуди не подінеться.

Я спілкуюся з дітьми на різних зустрічах. Більшість із них – абсолютно не в курсі, що твориться у нашому так званому шоу-бізі, вони не знають наших сучасних артистів та їхніх пісень, їм це просто нецікаво. Слава Богу, вони ще знають, що була Червона рута, ну і Вінника та Дзідзьо. Щоправда, останні – це щоб повеселитись, це не мода та тренди, не захоплення. Для дітей зараз цікавий корейський поп і така пошесть, як російський реп, який і до репу стосунку не має.

Всі знають, хто в цьому винний, але важливим є питання – що робити? Думаю, ніхто не має простого вирішення цієї проблеми, бо ми не можемо забити дошками інформаційний простір.

Читайте також: Вежі 5G та заражені тести. YouTube заборонив поширювати неправдиву інформацію про Covid-19

Проблему треба вирішувати у різних напрямках – інформаційному, економічному, а не тільки у культурному. По-перше, мають бути жорсткіші квоти на український продукт. Друге – економіча складова, щоб мати можливість глобальніше промувати наш якісний музичний продукт, що потребує величезних фінансових вкладень. Третє – виховання: треба пояснювати, що у нас є своє і воно не гірше, а значно краще. Звичайно, ми не побачимо змін за день чи рік, але не можна залишати ситуацію такою, як є зараз.

Мені ці тренди, якщо чесно, навіть не хочеться дивитись. Це як в горах, коли піднімаєшся на вершину і доходиш, то бачиш, що вершина вищою не стала – ти просто піднявся на чергове плато. Але це не причина не йти на цю гору і не робити свою країну. Тому – «нам своє робить». Як кажуть – «коли не знаєш як робити, то роби правильно». Потрібно продовжувати якісно робити свою роботу і те, що ти любиш та у що віриш.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!