Батіг і пряник. Чому тільки штрафи не врятують від спотворення історичний центр Львова

3963 1
Окрім покарань, міська влада повинна розпочати просвітницьку роботу з власниками житла в історичному центрі Львова.
Фото: Дем

Фото: Дем'ян Данилюк

Уже понад два місяці у Львові діє адміністративна комісія, яка вивчає порушення, пов’язані з самовільними замінами вікон, дверей та переплануваннями в будівлях, які є пам’ятками архітектури в центральній частині міста. Комісія наклала чимало штрафів, однак цим діяльність міської влади не може обмежуватися. Слід створити комплексну та дієву програму захисту пам’яток, пише голова Львівського обласного осередку Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк.

На початку двотисячних я піднімав хвилю проти встановлення пластикових вікон у центрі Львова. Західні колеги радили зупинити цей процес на самому початку, однак у Львові мені казали, що це не проблема, головне – врятувати будинки, які валяться.

З 2004 до 2006 року за допомогою волонтерів ми фіксували стан фасадів у центрі. За ті два роки в місті змінили десь 15% старих вікон на пластикові. Тепер, думаю, на фасадах залишилося не більше 15% оригінальних вікон.

Справа не в самому матеріалі. Важливо зберегти поділ віконної столярки та його пластику – випуклі елементи, частини декору тощо, адже саме вони створюють гармонійний вигляд фасаду. На Галицькій вулиці є будинок, де по сусідству є оригінальне вікно і нове, пластикове. Навіть не спеціаліст помітить відмінність – нове вікно пласке і зовсім інше. І навіть якщо воно буде сучасним склопакетом з дерев'яною рамою, це нічого не змінить, адже таке вікно все одно контрастуватиме з оригінальним.

Колись у внутрішньому дворі Дрезденської галереї замінили старі вікна на нові – добротні та енергозберігаючі склопакети. І вся краса, весь блиск того двору, яким він був знаменитий, зникли. Сучасне скло роблять зовсім по-іншому, аніж у старі часи, воно не має тих нерівностей, що створювали неповторну гру світла. Після цього випадку німці вирішили для пам’яток такого рівня робити спеціальні вікна – новими шибками всередині і «старими» назовні, аби зберегти естетичну цілісність будівлі.

Читайте також: Що не так із фасадами львівських будинків

Добре, що нарешті у Львівській міській раді створена комісія, що слідкує за цим. Добре, що самовільні зміни вікон чи дверей тепер штрафують. Але мінус у тому, що ця адмінкомісія почала працювати лише зараз, а не у 2001 році. Хоча є така приказка: найкращий час садити дерево – 20 років тому, а другий найкращий час – сьогодні. Тож добре, що це зробили сьогодні, бо нарешті можна зафіксувати наявний стан і зберегти те, що залишилось.

Передовсім у місті мають бути чіткі правила поводження з історичною спадщиною: що можна робити, як і коли, а також чого не можна робити взагалі. У цих правилах мають бути чітко розписані покарання згідно з чинним законодавством. Подібний комплекс правил є у всіх історичних містах Європи, які дбають про свою спадщину.

Що для цього має зробити управління охорони історичного середовища в першу чергу:

  • Замовити паспорти фасадів на всі пам’ятки. Причому мова йде не лише про будинки, що внесені до відповідних реєстрів. Це стосується всіх будівель на території історико-культурного заповідника, незалежно від того, чи є вони пам'ятками, чи ні.
  • Провести інвентаризацію, зафіксувати статус-кво історичного центру Львова.  
  • Пояснити людям, що від сьогодні вікна чи двері на власний розсуд змінювати не можна, бо за цим слідкує спеціальна організація, а порушників точно оштрафують. Мешканці будинків, що є історичними пам’ятками, повинні дізнатись про зміни: про них мають безперестанку розповідати у ЗМІ та соціальних мережах, а кожна родина повинна отримати надрукований буклет з новими правилами та правовими наслідками за їхнє порушення. Має бути поданий чіткий сигнал, що ситуація змінилася, бо інакше діяльність такої комісії стане черговим полем для зловживань.
  • Слідкувати за тим, що роблять люди, які викуповують квартири в центрі під хостели, міні-готелі і квартири на добу.  
  • Шукати юридичні та фінансові механізми для заміни цих незаконних вікон на такі, що не порушуватимуть гармонію фасаду.

Читайте також: Львів без документів. Як правовий хаос руйнує історичний центр міста

Важливо нагадати львів’янам, які живуть в будинках-пам’ятках, що під час приватизації житла вони мали підписувати охоронну угоду, де були передбачені певні обмеження та зобов’язання, однак донедавна від них цього ніхто не вимагав. Але навіть уклавши такі угоди, власники не дотримувалися вимог, а місто довгий час не слідкувало за процесом чи не мало змоги покарати винних.

Слід провести у Львові велику просвітницьку роботу, якої ніхто не робить, хоча діяльність пам’яткоохоронних органів – це не лише батіг, а й пряник. Наприклад, практично вся центральна частина Львова наповнена малярством – водночас є лише кілька кафе, де відновили старі малюнки в інтер’єрах. Треба пояснювати власникам закладів, що це не перешкода їхньому бізнесу, а навпаки, їхній капітал, який може привабити нових клієнтів.

Крім адміністративної комісії, міська рада повинна ініціювати програму заходів – просвітницьких та інформаційних. Треба пояснювати власникам житла плюси та мінуси реставрованого вікна і заміни його на нове дерев’яне чи пластикове. Це мала би бути комплексна програма із підтримкою влади і найрізноманітніших інституцій.

А поки що ця новостворена комісія залишається вирваною з контексту захисту пам’яток і сприймається як щось вороже. Не фахівці вважають, що це черговий орган для того, щоби «витягнути з бідних людей гроші». Ті ж, хто розуміється на цьому процесі, також не сприймають роботу комісії позитивно, бо бачать, наскільки фрагментарною є її діяльність.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
18 Червня, 2018 14:51
Анджей Потрібно зробити так спочатку штрафи за пошкодження пам'яток архітектури та припис на відновлення пошкоджень, вразі відмови,невиконання примусове виселення в квартиру на краю Львова рівноцінної вартості мінус витрати на виплати штрафів та реставрацію і інші (судові, ріелторські ітд) послуги
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!