Чому у Львові зникають дорожні знаки

6085 1
Не варто забувати, що крім формальної сторони правил встановлення знаків є ще й здоровий глузд та логіка. Коли ж їх ігнорують, то містяни сигналізують про це часом і нетрадиційними методами.
Фото: dpchas.com.ua

Фото: dpchas.com.ua

Одна з проблем будь-яких правил як їх зробити зрозумілими, можливими та доречними до виконання. Особливо, коли  правила не обмежуються одним випадком, а стосуються цілого комплексу дій.  Та коли правила  не продумані або суперечливі,  чи просто хтось перестарався, то замість допомоги вони перетворюються на незручність. А коли незручності накопичуються, то стають справжньою проблемою і навіть способом репресій, - пише журналіст Сергій Смірнов.

Правила дорожнього руху одні з таких. Встановлення дорожніх знаків – це одна з видимих ознак того, що відповідальні особи дбають за безпеку руху і намагаються дбати за учасників руху, попереджаючи їх про можливості чи небезпеку попереду. 

Колись був такий життєвий анекдот, що замість премій і подарунків інспектори ДАІ просили в керівництва на один день знак «40». Це була неймовірна можливість заробити  – поставити його в несподіваному місці і без квитанцій штрафувати-штрафувати-штрафувати…

І, як завжди, це тільки на половину анекдот. Часто заборонні або обмежуючі знаки ставили в абсолютно недоречних місцях. Про це знали і в ДАІ, і самі водії. На порушення в таких місцях ніхто не звертав уваги 25 днів в місяць. Зате інші 5 днів – були «жнива» для власного заробітку або виконання офіційних планів виписування квитанцій. ДАІ, як і шахтарі чи слюсарі чи будівничі мали спущений згори план, який мусили виконувати, а ще краще - перевиконувати. Тоді особовий склад отримував премії за «сумлінну» працю.

Читайте також: Покарати водіїв? Як зробити дороги у Львові безпечними

До прикладу, колись на вулицю Банківську було заборонено повертати з Коперника і щоб доїхати на Дорошенка, то замість 100 метрів доводилося їхати півкілометра, проїжджати три світлофори і вливатися в затори проспекту Свободи. Що цікаво, в той час нею мало хто користувався в зворотньому напрямку – з Дорошенка на Коперника. Але саме забороні на цілком логічний проїзд працівники ДАІ за кілька днів виконували місячну норму штрафів і мали на подарунки. Зараз Банківська відкрита для проїзду з Коперника на Дорошенка і суттєво розвантажує трафік в центрі міста.

Іншим таким виконанням планів було звичка інспекторів ДАІ ставати в центрі на вихідні ПІСЛЯ знаку «проїзд у неділю заборонено». З відповідними штрафами з квитанціями чи без них. Чи вирішувало це завдання відсутності авто в ці дні? Звичайно, ні. Адже чи вирішив хтось випробувати удачу, чи справді забув про те, який це день тижня, він опинявся в центрі і все одно мав його проїхати. Навіть після штрафу. Бо штраф не дематеріалізовував автівки.

Ситуацію змінили перемовини міської ради і ДАІ про впровадження профілактики порушень, згідно з якою інспектори почали у вихідні ставати ПЕРЕД знаком і завертати нахабних чи забудькуватих. Це і центр ефективно розвантажило і кошти в людей лишилися.

Водії, між іншим, за «узаконений рекет» мстили. Найкращою забавою було відкручування знаків. Відчуття задоволення давав вигляд інспектора, який на прохання водія показати, де знак, під який він проїхав. Працівник ДАІ вів водія до місця і там виявлялося, що знаку й справді нема.

Слід зауважити, що рідко пропадали важливі знаки. Зазвичай об’єктами помсти ставали знаки, встановлені, аби змусити водія спочатку ворушити правила, а потім відкупитися від ДАІшників.  Як, до прикладу, згадуваний  знак на Банківській. 

Справедливо визнати й те, що історії про штрафи без квитанцій з боку нинішньої поліції рідкість. Попри деякі рецидиви, зникає примушування до відкупу від офіційного штрафу. З’явилася увага до розмітки, знаків, освітлення переходів.

До приємних змін можна було б віднести історію зі знаком «проїзд заборонено» через колії того ж 8 маршруту трамваю в районі вулиці Листопадної. Він трохи простояв, збільшуючи кількість автомобілів на сусідньому перехресті з Навроцького, після чого був знятий. І можна було б втішитися – час проїзду скоротився, перехрестя розвантажилося, якби не одне «але» - за якийсь час знак знову з’явився. Враження таке, що насправді знак зняли не відповідальні за дороги, які побачили можливість покращити інфраструктуру, а хтось з громадських «робін гудів». Як свого часу ставалося на Банківській.

Читайте також: На дорогах Львівщини вже встановили 24 камери відеоспостереження

У Львові є не одне місце, де розв’язки, де діють не стільки правила, скільки «домовленість» між учасниками руху.

Наприклад, поворот з проспекту Свободи на Гнатюка. Права полоса на проспекті, як відомо, виділена під громадський транспорт, що засвідчує і відповідний знак. Тому для незабороненого повороту направо необхідно правила порушити – або заїхати на цю полосу (що є порушенням ПДР), або повертати з середнього ряду (що також порушення ПДР). І при формальному бажанні штрафи можна виписувати хоч кожен день, але «негласно» всі погоджуються, що цей маневр в цьому місці просто прояв якоїсь «особливої сили» і за нього не зупиняють.

Дивне відчуття виникає на площі Франка. Сама площа по факту є кільцем, але після запуску сихівського трамваю, саме він, їдучи на Сихів, опиняється зліва від усього іншого транспорту. В природній спосіб водії сприйняли за правило, що трамвай головніший за перешкоду справа і пропускають  саме його.

Подібні історії час до часу спливають в різних обговореннях, але тривожить, що все частіше замість почути і зрозуміти, чиновники вдаються до відповідей, що «це правила, які потрібно не обговорювати, а виконувати». 

Згадав історію і ці приклади, бо переконаний, що надзвичайно важливий час дбати і про другу хвилю змін. Бо якщо ми хочемо, щоб усвідомлення виконувати правила впроваджувалася і надалі, щоб не поверталася звичка «порішати» порушення, то необхідно поступово усувати можливості для подвійних трактувань правил чи встановлення їх такими, які в законний спосіб виконати важко або неможливо. Бо правила придумані для зручності людей, а не для самих себе.

Нагадаємо, що в місті триває кампанія «Безпечні дороги», спрямована на покращення ситуації з безпекою руху #безпечні дороги – соціально-інформаційний проект медіа-хабу «Твоє Місто» за участі соціальної ініціативи УГКЦ «Хтось не зробить» та Патрульної поліції Львівщини, спрямований на покращення ситуації з безпекою руху в місті Львові.

Заходи, що реалізовуються в межах проекту – серія публічних дискусій про виклики та проблеми в дотриманні правил дорожнього руху, просвітницька кампанія в медіа, соціологічні дослідження, покращення інфраструктури міста, популяризація світловідбивних елементів,навчання школярів основам безпеки руху в школах Львова; тренінги та семінари з батьками учнів; соціальна візуальна реклама та пам’ятки, співпраця з храмами міста, інше.

Партнери кампанії –  група автомобільних компаній AriaGroup (офіційний дилер BMW, Volkswagen, Nissan, Honda, Seat), мережа магазинівВухо.комLvivInternationalRotaryClub, радіо Львівська Хвиля.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
18 Березня, 2018 22:14
Сергій Коротун Щодо повороту направо зі смуги громадського руху то це не якась домовленість а це згідно правил. Вона також може бути використана для посадки/ висадки пасажирів
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!