Just Уляна: чому ми повинні вміти малювати чорні лінії на вітражному склі

13814 0
У культурі робочого спілкування чоловіки між собою зазвичай дотримуються елементарних норм, а з жінками часто переходять межу і дозволяють собі називати їх, як зручно.
фото: УНІАН

фото: УНІАН

Гендерна рівність насправді — це не лише про кількість депутаток у Верховній Раді чи жінок-міністерок у Кабміні. Гендерна рівність — це про повагу, вибір та гідність, пише колишня в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у межах проєкту «Час жінок».

Уявіть собі вітражне скло. З різними візерунками та кольорами. А тепер пригадайте чорні лінії, які роблять ці кольори більш виразними та не дають їм змішатися в одне. Це межі. Кордони, які потрібно вміти розставляти. У спілкуванні та роботі, у політиці та на державній службі. Всюди. Вони можуть віддаляти, а можуть зближувати. І дуже важливо, аби ви та інша сторона однаково розуміли, де проходять ці лінії.

У культурі робочого спілкування чоловіки між собою зазвичай дотримуються елементарних норм, а з жінками часто переходять межу і дозволяють собі називати їх, як зручно. Зокрема, пестливими словами. Але фамільярності немає місця в робочих стосунках. Тож не бійтеся виправити людину, щоб побудувати здорову робочу атмосферу.

У нашому Кабміні Гройсмана забрало якийсь час, щоб звикнути до того, що мене звати just Уляна. Адже всі інші мали по батькові, як, наприклад, Лілія Михайлівна. А в мене немає по-батькові, і це створювало певний дискомфорт для багатьох міністрів. Тож багато членів уряду просто не знали, як до мене звертатися. Тоді почали додавати «пані». Зрештою прем’єр та частина міністрів звикли, що я just Уляна. І це була велика перемога. На одному з останніх засідань Кабміну переді мною поставили табличку «Улян Супрун». Ми сміялися, що так їм легше мене сприймати на рівних.

Читайте також: Коли він не з Марса, вона не з Венери, а обоє з Moon

Жінок дуже часто намагаються поставити в якісь рамки. Від нас чомусь очікують, що всі однаково мають любити квіти, рожевий колір, лагідні слова та бути емоційними. Але це неправда. Кожна людина має право вибору і може самостійно виставляти свої особисті кордони, які не залежать від гендеру, раси або релігії. Коли під час чергового мого візиту у регіони хтось з місцевих чиновників намагався дарувати мені квіти, я просто казала, що це не потрібно, або ж передавала їх далі. Все. Це мої межі. З часом вони це усвідомили та прийняли.

Але є речі більш ґрунтовні, ніж квіти та пестливі імена, через які можна просто переступити. Чомусь в Україні і досі вважають, якщо жінка сперечається з чоловіками — у неї обов’язково «складний характер». А якщо сперечаються чоловіки, то вони «ведуть професійну дискусію». Кожного разу, коли я не погоджувалася з кимось у професійних питаннях, мені казали, що я «занадто емоційна». Тоді я просила навести підтвердження «емоційності». Коли його не знаходили, ми продовжували дискусію. І це те, з чим стикаються майже всі жінки в Україні, зокрема на керівних посадах.

Це може бути однією з причин, чому жінок-керівниць значно менше, аніж чоловіків на таких самих посадах. Погляньте, наприклад, на голів обласних державних адміністрацій. Зараз жінки-керівниці є в п’яти областях України, але призначена головою адміністрації лише одна — у Харківській області. Інші чотири виконують такі обов’язки в Одеській, Сумській, Чернігівській та Кіровоградській областях. Але практично у кожного чоловіка-голови ОДА серед заступників є жінка. Ми це бачили на власні очі, коли постійно їздили в регіони і мали зустрічі з міським та обласним керівництвом. Часто ці жінки ще й відповідають саме за проблемну галузь.

Читайте також: Потрібно добре виховувати дітей — тоді будуть і жінки-лідерки, і чоловіки-лідери

Регулярно в наших опонентів єдиним аргументом «проти» залишалася моя зачіска та мій одяг. Звичайна зачіска та звичайний одяг. Про такі речі також регулярно запитують журналісти: «Що означають для вас ваші прикраси?» або «Чому ви не носите підборів?». Чи ставлять подібні запитання з такою частотою чоловікам? Щось на кшталт: «Чому ваш піджак чорний, а ваша краватка зеленого кольору? Що це означає для вас?». Спойлер — ні.

Насправді ж єдиний випадок, коли зовнішній вигляд будь-кого з політиків, чоловіків чи жінок не лише може, а й має цікавити журналістів — коли вартість вбрання явно не відповідає задекларованим статкам посадовця. Усе решта — це об’єктивація та свідоме зміщення фокусу з дійсно важливих питань.

Зараз жіноче лідерство в Україні все ще залишається синонімом серйозних викликів. І гендерна рівність насправді — це не лише про кількість депутаток у Верховній Раді чи жінок-міністерок у Кабміні. Гендерна рівність — це про повагу, вибір та гідність. Ми маємо вміти малювати ці чорні лінії на вітражному склі та не заступати за такі самі лінії наших колег, друзів і опонентів. Поважати особистий простір один одного та вміти його захищати, вести професійну дискусію, а не атакувати, а також називати речі та людей своїми іменами. На перший погляд, це може здаватися очевидними речами, які не потребують роз’яснень, але стан речей в Україні показує, що це не так.

І це мають усвідомити не тільки чоловіки, які дозволяють собі сексистське ставлення, а й жінки, які дозволяють подібним чином із собою поводитися. Так, нам досі у ХХІ столітті доводиться відстоювати свої права, але ніхто не зробить цього замість нас самих. Ніколи не забувайте про нашу потужну #girlpower і те, що будь-які зміни роблять люди — і жінки, і чоловіки. Не дайте якимось стереотипам загнати вас у глухий кут або зломити. Бо саме ви вимальовуєте лінії ваших можливостей.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!