Чому я спалив диплом кандидата наук, або В якій державі ми прокинемось завтра

4319 0
Давайте не мовчати. В країні відбуваються страшні речі. І я зараз не про Киву, а про свавілля.
Фото: Олександр Ябчанка

Фото: Олександр Ябчанка

Недавно львівська журналістка та письменниця Олеся Яремчук розповідала про те, чи можна захистити дисертацію без хабарів та фуршетів. А днями львівський науковець Олександр Ябчанка спалив свій диплом кандидата медичних наук на знак протесту через захист дисертації нардепом від ОПЗЖ Іллею Кивою. Олександр Ябчанка пояснює, що означає його крок, чому наука в Україні дискредитована і чому суспільство сьогодні має не мовчати – у будь-який спосіб.

Не таємниця, що у нас з наукою не все добре, а відсутність наукового підходу до ухвалення рішень призводить до сумних наслідків. Візьмімо, до прикладу, дискусію про вакцинацію. Обговорюється не те, яку вакцину краще обрати, а те, чи взагалі треба робити щеплення – це геть антинаукова дискусія.

Читайте також: У статті до докторської дисертації в. о. міністра освіти Шкарлета знайшли плагіат

Колись я працював педіатром у Чорнобильській лікарні, де часто стикався з батьками, які абсолютно серйозно піддавали сумнівам необхідність вакцинації дітей. Пояснення, що світова наука не придумала більш ефективного способу запобігти розповсюдженню інфекційних хвороб, не було для них аргументом, бо «сусідка сказала, що дитина від вакцинації може отримати аутизм». Хоча це давно спростований наукою фейк. Дискусія про вакцинацію у час пандемії коронавірусу також є наслідком неповаги до науки.

Утім, як люди можуть вірити в науку, якщо науковий ступінь дають людині, яка не може зв’язати двох слів? Я жодним чином не заперечую те, що в Україні є справжні науковці. Я навіть знаю їх особисто – це люди, якими я захоплююся. Але тепер між цими людьми і Іллею Кивою стоїть знак рівності.

Ілля Кива захистив дисертацію в галузі державного управління. Що таке наука у держуправлінні? Ідеться про суспільні проблеми, що їх мали би вирішувати політики. Носії знань – науковці – мали би проаналізувати, а потім запропонувати носіям повноважень – наприклад, народним депутатам – варіанти вирішення проблеми з урахуванням наслідків, що носії повноважень мали би усвідомити перед ухваленням рішення.

Читайте також: В Україні створили платформу для історій про корупцію в системі освіти

Якщо ми свідомо позбуваємося науки, то приречені, в кращому випадку, на випадкові рішення. А в гіршому – на результати ухвалення рішення не для суспільства, а для носіїв повноважень особисто. Ілля Кива показав нам дно і я щиро сподіваюся, що суспільство на це зверне увагу.

Давайте не мовчати. В країні відбуваються страшні речі. І я зараз не про Киву, а про свавілля Міністерства внутрішніх справ: Сергія Філімовнова судять за те, що під час акції на Банковій він був з фаєром – виявляється, це зброя. Водночас Кива має нагородну вогнепальну зброю. Філімонов сидить під домашнім арештом, а Кива – ходить серед людей.

Сьогодні ми ще можемо говорити, виходити на протести і палити фаєри. Але якщо промовчимо, то завтра у нас будуть Білорусь і Лукашенко, а нинішні витівки з Кивою здаватимуться дитячими жартами, адже такі як він, виховані Аваковим, стануть владою. Тому я закликаю не мовчати.

Читайте також: У мережі з'явився сайт з університетами, де беруть хабарі

Ілля Кива написав у себе в Телеграм-каналі про спалення мною диплому:

Тепер уявіть, що ця людина має владу. Якщо він матиме можливість спалювати активістів, він це зробить.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!