Чому захист прав тварин – це важливо і зовсім не смішно

14357 0
Коли ведете дитину в цирк із тваринами, уявіть на мить, що вашу дитину схопили якісь сильніші істоти й використовують задля розваг.

15 жовтня у Львові відбудеться Марш за права тварин. У соціальних мережах заклик прийти на нього поширюється разом із фото собаки, що померла в муках у вересні, та гаслом «вийди за мене».  Про те, чи справді тварини, як і люди, мають права, і чому варто їх захищати, розмірковує волонтер і зоозахисник Ігор Сайко.

Зараз у соцмережах багато обговорюють марш на захист прав тварин у Львові. Деякі люди жартують, що незабаром ми дійдемо до права тварин голосувати на виборах абощо. Однак насправді йдеться про те, що тварини як живі істоти мають право на повноцінне життя в межах свого природнього ареалу проживання чи в близьких до цього умовах.

В Україні нарешті починають усвідомлювати, що живуть на планеті не самі і мають дбати про природу й інших живих істот. Бо ж іще не так давно панувала думка про те, що тварини є таким собі додатком до людей: десь існують в паралельній реальності і мають давати людям їжу, шкіру та хутра, крім того, сторожувати хату й ловити мишей. Свідомість людей уже зросла, стає чимраз більше тих, хто з любов’ю ставиться до тварин і визнає їхню потребу  жити в природних умовах, а не в тісних клітках у неволі. 

Попри це держава ще не навчилась реагувати на погане поводження з тваринами. Згідно з законом, за жорстоке поводження з тваринами можуть дати до 8 років тюрми, проте дуже часто поліція сприймає це як щось не зрозуміле. Ну, хтось убив песика чи котика – і що з цього?

Також поки що влада не розуміє проблеми, а відтак і не реагує на роботу дельфінаріїв. І на ще більший жах: це  пересувні цирки і зоопарки, де тварини живуть у клітках розміром в своє тіло, без можливості нормально рухатися і навіть без можливості випростуватися на повен зріст.  І так усе життя.

Читайте також: Дім для Маші. Як забирали ведмедицю з «Південного» і де вона тепер житиме

Їх перевозять із міста в місто. Дякувати Богу, великі міста, такі як Львів, уже заборонили це неподобство, тому ці бізнесмени тепер мандрують по менших містах, де ставлення до цих явищ усе ще доволі толерантне. Колись так само було і у Львові, однак впродовж останніх років ситуація відчутно змінилася, бо у великих містах трохи більше інформації і люди активніше виступають проти такого бізнесу.  Все більше людей вже не хочуть дивитися на страждання живої істоти.

Хоча йдеться не тільки про закони, йдеться скоріше про зміну способу думання багатьох людей, про звичайну людяність, коли людина прагне зробити якесь добро.

Однак прогрес, на мою думку, ще не є настільки відчутним. Саме для цього проводяться такі акції, як Марш за права тварин. Потрібна просвітницька робота, слід постійно доносити до людей, що до тварин треба ставитися гідно і не сприймати їх як іграшку.

От ведуть родичі дитину в цирк на виставу, де будуть звірі. Нехай спробують уявити, що їхню дитину взяли якісь більші та сильніші істоти  і використовують для циркових вистав.

Тих же ведмедів учать танцювати страшним способом. Вони піднімають ноги в такт музиці не тому, що їх цього навчили добрі і люблячі вчителі, а тому, що їх тримали на розпеченій підлозі  під цю музику. І тепер навіть коли підлога не гаряча, ведмеді все одно піднімають ноги, коли чують відповідну мелодію. 

А для не думаючих людей – це хі-хі, дивися, як ведмедики гарно танцюють. Донедавна майже вся дресура тварин в цирках базувалася на таких та подібних методиках, де вчили насильством. Тому людям також варто задуматися над тим, за що вони платять гроші і що насправді стоїть за гарно вдягненими ведмедями та кенгуру.

Читайте також: Від сьогодні введено кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

Водночас, довести, що дресирувальники застосовують силу до тварин, майже неможливо. Спробуйте знайти докази у цирку, який, як правило, закритий для сторонніх. Хіба встановлювати приховані камери, адже сам дресирувальник не прийде в поліцію та не розкаже, що він б’є чи морить голодом тварин під час репетицій. А під час виступу цього вже й не видно. Дуже часто такі дресирування відбуваються через негатив. Лише порівняно нещодавно з’явилися зоопсихологи, які вчать дресирувати домашніх тварин через команди гуманними методами.

Також скептики розпитують, як щодо прав свійських тварин, яких люди тримають переважно задля м’яса. Колись тварин використовували для одягу, але, дякувати Богу, промисловість дійшла до того, що є вироби зі штучного хутра, тож люди уже в стані відмовитися від шуб і шкірянок. Сподіваюся, колись винайдуть такий самий повноцінний замінник м’яса, тож потреба тримати тварини задля їжі також відпаде. Все ще попереду. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!