Чому Запусти, Масляна, Колодій – не Маслєніца. І троха переписів

4147 0
Сенс останнього тижня перед постом в Україні – приготувати себе до нього духовно і фізично.
Фото: s1.tchkcdn.com

Фото: s1.tchkcdn.com

Знана львівська кулінарна блогерка Пані Стефа пояснює різницю між українськими Масницями та російською Маслєніцею і розповідає, що ж смачного може наготувати в цей тиждень  справжня галицька господиня.   

Наступного тижня починається Великий Піст, і знову в інтернеті аж кишить від “блінов на Маслєніцу”. В Україні маємо паралельно дві традиції. Центр, схід і південь святкує Масниці, які теж називають Колодієм (але, зауважте, не маслєніца!). В побуті вживаються ще інші назви “Заговини”, наприклад. Масниці це те ж, що  й Жирний тиждень в багатьох культурах. Західніші реґіони України – Запусти/Запуст, Сиропуст (бо ще можна їсти сир і інший набіл).

Але як би там не було, сенс останнього тижня перед постом в Україні – приготувати себе до нього духовно і фізично. Їжа полегшується, м’яса не їмо ще з попереднього тижня (М’ясопуст). По суті це спокійний час, примирення з собою і оточуючими, намагання вирішити образи, очікування посту. Закінчується Прощеною неділею.

В гастрономічному плані для України в цей тиждень властиві вареники з сиром, сирні бабки, сирнички і інше всіляке таке. Сиропуст же. Ніхто не забороняє їсти і млинці. Вони в нашій культурі теж мають велике символічне значення – сонце, очікування і прихід весни.

Читайте також: Смачна етнографія. Як пані Стефа стала найвідомішою галицькою господинею в інтернеті

А тепер на секунду заглянемо за порєбрік – для Маслєніци характерні гучні забави, змагання, бійки, багато їжі і алкоголю. Бо “поки можна, то треба відірватися”. Приказка “не всьо коту маслєніца” – це теж про це, про те що дорвався раз і всьо, досить.

“Маслєніцу з блінами” нам занесли за часів совєтів, коли треба було чимось замістити давніші традиції. Згрубша, так само як колись язичницькі традиції заступалися християнськими. А що назви схожі (Масниці і Маслєніца) то особливо ніхто в деталі не спішить вдаватися.

Тому, давайте зваримо собі вареників або, зрештою, насмажимо млинців, і не будемо сліпо наслідувати чужі для нас традиції.

Ось ті переписи, що були в мене в різний час і можуть пригодитися в цей тиждень:

Пироги з вишнями або черешнями

За цим переписом можна зробити пироги і з сиром, і навіть з замороженими вишнями, лише розморозьте їх на друшляку, щоб стік зайвий сік.

Житні пироги

Тут начинка з м’яса, але можна і з сиром, і з капустою. Тісто дуже добре для несолодких пирогів.

Пироги з яблуками і журавлиною

А ось ці, з яблуками, я дуже люблю бо вони не подібні на звичні –

Палюшки з бараболі, сиру і петрушки

А ще, можна зробити палюшки або ліниві пироги:

Морквяні палюшки – смачно і кольорово

А якщо дуже хочеться налисників, то чому б і ні?

Лікбез про налисники недавно був, але нагадаю –

Балачки про налисники

Зелені прекрасні шпинатні –

Шпінакові (шпинатні) налисники

І не менш прекрасні гарбузові (гарбуза ще купити можна)

Гарбузяні налисники, надівані сиром з кропом і сезамом

Тому ліпіть вареники, смажте налисники, готуйте те, що вам смакує, але будь ласочка, не називайте цей період Маслєніцою. 

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!