Чотири фази війни, або Чому ми переходимо до етапу розчарування

10005 0
Якщо індивідуальні кризи чи кризи в суспільстві накладаються одна на одну, фази можуть подовжуватись, та людей буде знову відкидати на попередні етапи.

Минув місяць з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Дослідники виділяють чотири фази переживання стресу війни. Психологиня Мар’яна Франко коротко аналізує кожен з психоемоційних етапів та пояснює, на якому з них перебувають зараз більшість українців.

Сьогодні минув рівно місяць з початку широкомасштабної війни в Україні. За цей час гострий стрес проходить у 60% людей, та й наша психіка доволі символічна і зауважує такі дати. Тому імовірно, що багато хто з нас саме зараз переходить до наступного психоемоційного етапу, а саме до етапу розчарування.

Читайте також: Війна триватиме, тому налаштуйтеся на перемогу

Всього дослідники виділяють чотири фази війни:

  1. ФАЗА ГЕРОЇЗМУ (в цей час людям є характерна героїчна поведінка);
  2. ФАЗА «МЕДОВОГО МІСЯЦЯ» (ті, хто вижив, гуртуються та сподіваються на краще);
  3. ФАЗА РОЗЧАРУВАННЯ (коли надії швидкого відновлення все ще не реалізовані і невідомо, коли будуть здійснені);
  4. ФАЗА ВІДНОВЛЕННЯ І ВІДБУДОВИ (ті, хто вижив, уже розуміють, що треба самим вирішувати проблеми, які перед ними постали).

Тепер детальніше. Після екстремального шоку та паніки починається перша фаза війни – це так звана героїчна фаза. Триває від кількох годин до кількох днів. Під час неї всі люди, а особливо волонтери надзвичайно об’єднуються, прагнуть допомагати один одному і при цьому проявляються найкращі альтруїстичні риси, які тільки є в людини.

Девіз «Нічого собі, все – людям!», і, забуваючи про себе та навіть свої потреби, люди ризикують виснажитися. Тому волонтерам важливо розуміти, в якій фазі знаходиться екстремальна подія, щоб не почати вигорати і хворіти.

Після перших днів героїчної фази настає фаза «медового місяця». Під час цього етапу усе суспільство дуже сильно об’єднується, починають працювати волонтерські організації, і складається враження, що все йде добре.

А ось тепер увага! У нас пройшов уже місяць, коли після медового місяця у багатьох може настати третя фаза – фаза розчарування. У ній відбувається втрата ілюзій. Коли швидкого вирішення не відбулося, надії ще не реалізовані, а люди не змінилися і починають проявляти найбільш негативні риси поведінки.

Читайте також: Пройшов місяць війни. Тепер ми перемикаємось на інші правила

Нам до цього також необхідно бути готовим, адже люди тепер в хронічному стресі, виснажені і не критичні. Виникає все більше конфліктів між близькими, родичами, які приїхали в безпечніше місце, і тими кого, ти прихистив.

Застрягання на цій фазі провокує виснаження енергії на конфлікти, полювання на відьом і пошук винних.

Під час фази відновлення ми проходимо етап дорослішання та відбудови, коли з'являється можливість нового фундаменту в суспільстві. Ті, хто вижив, розуміють, що потрібно вчитися самим вирішувати свої проблеми і відбудовувати країну.

Якщо індивідуальні кризи чи кризи в суспільстві накладаються одна на одну, фази можуть подовжуватись, та людей буде знову відкидати на попередні етапи.

Тому нам з вами потрібно вчитися помічати і розуміти, на якій фазі ми знаходимося, щоб могти адаптуватися до постійного стресу війни та бути готовими до тих ситуацій, які неминуче виникають на відповідному етапі війни. Тоді ми зможемо пройти усі фази значно швидше та спрямувати свій час та енергію на те, щоб побудувати якомога кращі стратегії й тактики як особистої, так нашої спільної з вами перемоги.

Відслідковуйте, на якій ви зараз стадії, бережіть себе, дбайте про близьких і тоді все у нас буде Україна!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!