Чотири причини, чому січневе Різдво краще, ніж грудневе

6346 0
Різдво, яке більшість українців святкують 7 січня, вільне від комерції та корпоративного контролю.

В Україні тривалий час не вщухають дискусії про те, святкувати Різдво 7 січня чи все ж таки 25 грудня. Американець Джо Ліндслі, який уже два роки проживає у Львові та є редактором Lviv Now – англомовного сайту Твого міста, каже, що йому до вподоби щороку мати «другий шанс» відзначати це свято, і подає свої аргументи щодо переваг Різдва у січні – духовні, об’єднувальні й економічні.

Більшість українців святкують Різдво за юліанським календарем упродовж «дванадцяти днів», починаючи з 7 січня. У Львові, де переважають греко-католицькі громади, люди перебувають ніби на межі Заходу та Сходу: у злуці з Римом і західним світом відзначають різдвяні свята на два тижні пізніше. І щороку обговорюють, чи не зробити їм того, від чого вони відмовилися з 1582 року, – змінити календар.

Причина 1. Різдво 7 січня, яке святкують більшість українців, вільне від комерції та корпоративного контролю

Традиційним атрибутом «західного» Різдва 25 грудня стало купування подарунків та речей для святкування. Це проявляється так сильно, що я чув думки деяких американців, нібито варто запровадити ще одне Різдво, окрім того, яке святкують 25 грудня. Українське Різдво, натомість, блаженно перебуває подалі від комерційного шаленства, адже традиція обміну подарунками приурочена до більш ранньої дати – Дня Святого Миколая. Тому воно дає можливість святкувати духовно, зосередившись на традиційних ритуалах та зв’язку між рідними.

Колядники у Стрию, січень 2021

Причина 2. Економічна вигода: Україна для іноземців могла б стати головною туристичною локацією січня

Уявіть собі таку рекламу: після стресу і гарячки від святкування 25 грудня завітайте до Східної Європи в січні, щоби засвідчити старосвітське Різдво – більш тихе, менш комерційне, сповнене музики, обрядів і святкування аж до 20 січня. А також насолодіться катанням на лижах у Карпатських горах. Можливо, є ще якісь причини, чому іноземцям варто було б відвідати Україну в січні?

Читайте також: «Як робила ваша бабця, так і правильно». Ярина Винницька про традиції Різдва

Різдвяний ярмарок у Львові триває до 20 січня. Що іще може привабити до нас людей із Заходу

Причина 3. Додержуючи своїх східних традицій і водночас перебуваючи в злуці із Заходом, Львів може бути моделлю єдності

У греко-католицькому Львові люди святкують за східним обрядом, юліанським календарем, священники тут переважно одружені, але перебувають у сопричасті з Римською церквою. Що справді потрібно, то це більше сторителінгу й аналізу Львова, де Схід і Захід співіснують.

Найвідоміша Різдвяна пісня українського походження – «Щедрик» – знана у світі як «Carol of the Bells»

Причина 4. Різні календарі нагадують нам про містерію часу і простору

Напевно, коронавірус і його містичні мутації нагадали нам про те, що ми контролюємо все не настільки, як гадали. Два Різдва, дві Пасхи – це просто трохи більша різниця в часових зонах. Ми всі не святкуємо Новий рік разом у ту ж саму північ, зрештою, кожна країна в свою північ. Ми стали зауважувати, що в міру того, як Земля обертається навколо Сонця, наш лік часу стає відносним, а наші дати – довільними.

Джо Ліндслі (слідкуйте в Instagram та LinkedIn)

Переклав Віталій Голіч

Слідкуйте за англомовним веб-сайтом Lviv Now від Тvoemisto.tv у Facebook та Instagram. Щоб отримувати щотижневу підбірку історій електронною поштою, слідкуйте на Substack.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!