Чи допоможуть вітаміни та імуномодулятори уберегти дитину від захворювань

4880 0
Із деякими особливостями реагування імунної системи ми народжуємось, а деякі набуваємо упродовж життя – це і є покращення імунітету.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Із початком осені і навчального року батьки ставлять перед собою питання, що дати дитині для покращення імунітету. Про те, чи допоможуть розрекламовані аптечні препарати і як вони діють на дитячий організм, розповідає Tvoemisto.tv педіатр, дитячий імунолог Ігор Савчак.

Жодною таблеткою неможливо забезпечити відсутність пневмонії в майбутньому, якщо в організмі немає захисних антитіл, вироблених під час перенесеної хвороби. Єдиний спосіб, що допомагає зробити це штучно – вакцинація. В Україні можна зробити щеплення від 25-30 основних збудників.

Імуномодулятори можуть нашкодити

Прийом розрекламованих імуномодуляторів навіть може нашкодити організму дитини. Вживання препаратів такого типу стимулює імунологічну реактивність, чим збільшує шанси розвитку величезної кількості автоімунних захворювань, яких і так є чимало.

Єдине, що допустимо приймати з медикаментів для імунітету – це бактеріальні лізати, які мають схожий до вакцини механізм дії. Це подрібнені частинки бактерій або антигенів до різних мікроорганізмів. Бактеріальні лізати стимулюють виділення захисних антитіл в слизовій оболонці рота, носа, верхніх дихальних шляхів і на короткий період захищають від деяких найпоширеніших збудників.

Та пам’ятайте, що всі препарати треба приймати лише за рекомендацією лікаря. У розвинених країнах світу в аптеці нічого, крім парацетамолу і нурофену, без рецепта купити не можна. Самовільне призначення будь-яких медикаментів у більшості випадків призводить до негативних наслідків, а не до покращення здоров’я.

Вітаміни теж призначає лікар

Вітаміни також має призначати лікар. Вони мають різний склад і концентрацію речовин, потрібних не всім і не упродовж усього року. Гіпервітаміноз – це нездорово. Так, деякі вітаміни мають вплив на опірність організму та імунну систему, але не потрібно давати дитині усе підряд.

Із вітамінів, рекомендованих усім, можу назвати вітамін D, що має вплив на імунну систему. Але перед тим, як його приймати, потрібно здати аналіз і визначити, чи є в організмі дефіцит цього вітаміну.

Вітамін D потрібен діткам до трьох років, часто його рекомендують і дорослим. Але, знову ж таки, пам’ятайте, прийом більшої, ніж потрібно для профілактики, дози, не зробить вас або вашу дитину здоровішими.

Усі інші вітаміни прямого зв’язку із опірністю імунної системи не мають. Колись вважали, що під час вірусної інфекції треба вживати великі дози вітаміну С, але тепер ми знаємо, що це не працює, тож зараз таких рекомендацій нема.

Все геніальне – просто

Реально покращити імунітет можна у природний спосіб – тренуючи його. Для цього загартовуйте дитину, не одягайте надмірно і якомога більше часу проводьте з нею на вулиці. Також не треба боятися контактувати із хворими у легкій формі, не треба закриватися від усіх і боятися вийти на двір. Утім, ця порада не стосується коронавірусу, адже ця інфекція нова, мало досліджена і її варто остерігатися.

Кілька слів про антибіотики

Застосовувати антибіотики самовільно – категорично не варто. Прийом не тих, що потрібно або не тоді, коли потрібно, завдає шкоди організму. А безпідставний прийом – збільшує проблему антибіотикорезистентності в усьому світі. Збудники, що на них мають впливати антибіотики, пристосовуються до препаратів і перестають бути чутливими до них. За кілька років, при такому нелогічному і неправильному використанні антибіотиків, ми отримаємо абсолютну нечутливість всіх збудників до наявних антибіотиків і будемо беззбройними перед великою кількістю небезпечних для життя захворювань.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!