Чи можна у Львові здати на водійські права без хабара?

10505 5
Активісти поспостерігали за сервісним центром МВС і з’ясували, що майже ніхто вже не намагається.
Фото: avtokursy.by

Фото: avtokursy.by

Іспити на отримання водійських прав залишаються сферою зловживань і хабарництва. Про це говорять чимало водіїв. А активіст Святослав Літинський пішов далі: порахував водіїв, які справді сіли за кермо, аби здати практичну частину іспиту. Їх виявилось зовсім мало.

«Та хто ту практику здає? Теорію здав і права маєш».

Так у реальності сьогодні виглядає складання іспиту на водійські права. Тисячі людей, які отримують новенький пластик, мають дуже приблизне уявлення про те, як водити авто, бо не мали практики — все «замазали». Практичну частину справді здає від шести до сорока п’яти відсотків кандидатів.

Разом з іншими активістами я тринадцять годин спостерігав за роботою Львівського регіонального сервісного центру Міністерства внутрішніх справ. За даними центру, на практичну частину іспиту виїхало 99 учнів. Тим часом наша відеозйомка показала, що лише три людини склали іспит за всіма правилами.

Звісно ми показали це відео керівникові сервісного центру МВС, наполягали на проведенні службового розслідування. Він спершу відмовлявся, але потім погодився: установу потрібно очищати від хабарництва.

Минуло півроку, й ми отримали відповідь: зловживань у сервісному центрі не виявили. Національна поліція, до якої ми також звернулись із доказами, не побачила жодних ознак зловживань чи хабарництва.

Читайте також: У Львові масово шахраюють під час іспитів на отримання водійських прав

Ми повторили експеримент. Вісім годин зйомки засвідчили, що цього разу вже половина тих, хто складав у цей день практичний іспит, практично виїжджала затвердженим сервісним центром маршрутом. Неабияке досягнення, чи не так? Прийдемо за півроку – сподіваємось на сто відсотків!

Насправді це страшно. Платиш інструктору з автошколи дві-три тисячі гривень і можеш не їздити. А ще можеш зробити багато помилок у теорії. Ну то й що, що можна зробити лише дві? Хабар підвищить твої шанси. А потім ми дивуємось, чому так багато аварій.

А той мізерний відсоток правдолюбів, які все ж сідають за кермо, аби здати практичну частину, виявляється, роблять це з порушенням інструкції. Адже біля сервісного центру МВС немає навчального майданчика. Тож за законом здати на права у Львові неможливо. Парадокс, хіба ні?

Тож я шукаю однодумців для нелегкого, але дуже важливого завдання. Якщо ви – та унікальна людина, яка впродовж останніх шести місяців здала на права чесно, але бачила всі ці порушення й прагне змін, об’єднаймось для спільної заяви. Готовий разом із юристами скласти заяву для колективного позову. І хоч ми з вами не Антикорупційне бюро, впевнений, що такими кроками досягнемо результату.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 


Читайте також:
4 Лютого, 2020 18:55
Анонім Позов вже був поданий?
21 Липня, 2019 22:33
Andriy Трохи бомбануло, мене. Перепрошую. Під словами мерзота, мерзота дика, жулікі, я мав на увазі, більше злочинці. і мерзота також) 368, 369, 370 ККУ чи десь а тому розділі
21 Липня, 2019 22:09
Andriy Без хабаря здав в Львівському МРЕО. Так шо, це можливо. Ніхто не валив. Інспектори супер, але є але ...
Тести всі правильно, з першого разу.
Практику здав з другої спроби. Обидва рази на машині інструктора, а не МРЕО. Оплачував, як окремий урок. + ще домовився за додаткові заняття після першого провалу. Нема нічого складного, щоб навчитись їздити.
Так що, Мирослав просто хотів дати хабаря, адже так простіше, правда Мирослав? Якщо ти взагалі заморочувався спробами. і якщо ти взагалі мирослав;)
В моїй групі здавало 5% самі, 95% платили 3800 грн ( ціна на літо-осінь 2018 ) "держ допомоги". Нікого не змушували, просто казали, шо самим здати важко, майже нереально, бо інспектора люті!!! Вобшем ті ще жулікі ). тести здавались двома методами: 1. пробуєш сам, здав - ok, не здав - оплачуєш другу спробу, і за тебе здадуть, просто квитанцію принесеш 2. за тебе одразу, по віддаленому доступі, водять мишкою і обирають правильну відповідь. Практику вони потім не здавали, а за два тижні усміхнені дівчатка і хлопчики постили фото із правами.
Мій досвід показав, що близько 95% потенційних вбивць або самогубців, але точно мерзоти!, їздит нашими дорогами.
Внутрішнє розслідування, ну ви і мерзота дика. Бажаю вам, шоб ті грошики встали вам поперек горла.
16 Січня, 2018 16:44
Василина. Доброго дня. Мене звати Василина і зараз я навчаюсь у Автошколі, уже пройшла всю теорію і 20 практичних занять. Скоро повинен відбутися екзамен в МРЕВ (ще немає точної дати так як у них немає пластику). Так от, проблема в тому що я хочу здавати самостійно (для цього я і пішла в АВТО ШКОЛУ), але мені усі інструктори говорять, що я не здам самостійно, що мене "Завалять" і що маю дати хабар в розмірі 3500грн.(З нового 2018 року). Але я категорично проти!!!!
Що робити? Як отримати права і не платити хабара??
10 Січня, 2018 18:02
Мирослав Здавав 2 роки тому, принципово зпочатку не платив, теорію завалив і до практики діло не дойшло.
Через тиждень здав теорію( там в законі пише шо після того як здав теорію маєш обмежений проміжок часу після того щоб здати практику) в мреу машини для того щоб здати практику нема і ти маєш здати її сам (твої проблеми грубо кажучи) водії які вчать водінню марозяться їхати лишній раз в мреу. Мусив платити, такі вот справи
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!