Чи можна вберегтися від кору і що робити, коли хвороба таки прийшла

73896 1
Найгрізнішим ускладненням кору є енцефаліт – тяжке ураження центральної нервової системи.
Фото: informator.news

Фото: informator.news

Лікар-інфекціоніст Мирослава Волошин розповідає, що треба робити, щоб уникнути кору і як поводитися, коли у родині хтось захворів, як треба вакцинуватися дорослим і дітям, яким до того не проводили щеплень від кору або вакцинували частково, а також кому не можна проводити щеплення.

Усім треба пам’ятати про те, що кір належить до найбільш контагіозних інфекційних хвороб. Це означає – до найбільш заразних недугів. Якщо взяти грип чи ГРВІ, то там індекс заразності становить приблизно 50 -70%, а для кору – 98-100%. Коли така хвороба з’являється у певній групі населення, то в осіб, які не мають імунітету проти кору, шанси захворіти становлять 98-100%. Це особливість кору. Якщо почалася підвищена захворюваність, то процес швидко і впевнено прогресує. Це важливо знати людям, які думають, що «якось воно пронесе і нікого вакцинувати не треба». Воно не пронесе. Або людина має антитіла проти кору, або їх не має. І ніякі імуностимулюючі чи імуномодулюючі препарати не допоможуть ні для профілактики, ні для лікування.

Поки що абсолютно зарано говорити про епідемію кору у Львові та області – підтверджених випадків кору з початку року зафіксовано близько 70 на два з половиною мільйони населення Львівщини. Епідемія буде лише тоді, коли число хворих перевищить епідпоріг, а наразі говоримо про підвищену захворюваність або спалах кору.

Якщо виникла підозра на кір, то треба викликати лікаря, бо ця хвороба потребує чіткого підтвердження діагнозу. На першому етапі дуже складно встановити, чи людина хвора на кір, на ГРВІ чи на якусь іншу хворобу, бо перші 4 доби недуги минають без типових шкірних висипань, за якою всі люди знають кір. Але дуже важливо діагностувати кір в цей період, бо тоді можна вжити заходів для мінімізації наслідків для хворого та для контактних осіб.

Я думаю, що більшість людей викликають лікарів, а тим, хто цього не робить, мусимо дати чітку та однозначну рекомендацію – звернутися до доктора. Тим більше зараз, коли зафіксовано підвищений рівень захворюваності на кір.

Що робити членам родини, коли вдома виявили кір? Лікар після огляду визначає стан хворої людини і те, чи потребує вона госпіталізації до спеціалізованого стаціонару. Як свідчить практика, у більшості випадків перебіг захворювання дозволяє лікуватися вдома і все, що пацієнти мають робити – виконувати рекомендації лікаря. Як правило при неускладненому перебігу кору це ліжковий чи домашній режим, пиття великої кількості рідини, не переохолоджуватися і за потреби приймати жарознижувальні препарати.

Читайте також: Що потрібно знати про вакцинацію: відповіді на популярні питання

Якщо є підозра на ускладнений перебіг хвороби чи йдеться про осіб із проблемним статусом здоров’я, наприклад, людей із хронічними хворобами чи тих, хто має імуносупресивну терапію, то таку людину госпіталізують.

Особи, які контактували з хворим, передовсім, родичі, повинні виконувати рекомендації лікаря. Але якщо говорити в загальних рисах, то тактика залежить від їхнього імунного статусу.

Якщо людина хворіла на кір, то вона не має робити нічого.

Якщо дитина ніколи не була вакцинована від кору, їй варто ввести вакцину якомога раніше – не пізніше ніж через 72 години від первинного контакту з хворим. Якщо минуло 72 години, то є рекомендація вводити інший препарат – імуноглобулін, який має убезпечити від хвороби або полегшити її перебіг.

Якщо дітей вже раз вакцинували, то є рекомендація вакцинувати їх ще раз, але не раніше, ніж через місяць після першої вакцинації. Якщо дитина була вакцинована два рази, то її вважають повністю захищеною і такою, що не потребує додаткової профілактики.

Відповідно до рекомендацій МОЗ і календаря профілактичних щеплень в Україні вакцинація проти кору проводиться дітям у 12 місяців та у 6 років.

Як бути дорослим? Згідно з офіційною рекомендацією, всім дорослим, які не хворіли на кір, має бути введена одна доза вакцини. Серед дорослих є люди, які не знають чи не пам’ятають, що вони хворіли і вже мають імунітет. Що робити? Можливо здати аналіз, котрий покаже, чи в організмі людини присутні захисні антитіла проти вірусу кору. Якщо так, то вакцинація не потрібна, а якщо ні  – треба вакцинуватися. Цей аналіз можна здати у приватних лабораторних центрах.

Протипокази до вакцинації. Вакцинація від кору – це вакцинація живою вакциною. Протипоказом до вакцинації є різні види імуносупресивних станів, хвороби, які супроводжуються зниженням імунітету, а також хвороби, що перебігають із порушенням імунітету – це величезна група автоімунних захворювань.

Серед здорових людей протипоказом до введення корової вакцини є вагітність на ранніх термінах і тяжка алергічна реакція на попередню вакцинацію. Тому вагітним-контактним особам рекомендують тільки введення імуноглобуліну. І якщо людина в цей момент хвора на будь яку іншу інфекцію – ангіну, грип, кишкову інфекцію чи менінгіт, то це також є протипоказом до введення живої вакцини.

Читайте також: Кір дійшов до Львівщини. Що треба знати та як вберегтися

Наслідки захворювання на кір. Не хотіла би без потреби лякати людей, але вони мусять знати, що кір – це дуже серйозна хвороба з огляду на ускладнення, які можуть розвиватися. Зокрема, доволі поширене ускладнення – пневмонія. ЇЇ часто фіксують у дітей раннього віку чи в осіб із ослабленим імунітетом, а іноді у здорових людей. Лікування складне і тривале. Але найгрізнішим ускладненням кору є енцефаліт – тяжке ураження нервової системи, яке, на жаль, іноді закінчується летально. Я наголошу, не всі, хто захворів, матимуть ускладнення. Але факт полягає у тому, що це абсолютно ймовірно. Не можу сказати, що діти та дорослі на загал переносять ці хвороби по-різному, все залежить від індивідуальних особливостей організму. Тому спрогнозувати перебіг хвороби в кожного пацієнта також неможливо.

Це практичний досвід, а не просто теорія. І все, що ми можемо – контролювати  хвороби, які можливо контролювати. Вакцинація, яку проводять у всьому світі, повинна адекватно відбуватися і в Україні.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 


Читайте також:
18 Грудня, 2018 10:24
Север'ян В мене кір що робити?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!