Чи можна за допомогою камер спостереження зменшити затори у Львові

5270 0
До кінця року у Львові мають встановити 500 камер відеоспостереження.
Фото: lvivpost.net

Фото: lvivpost.net

Цього року на відеонагляд у Львові виділили з бюджету 19,8 млн грн – у місті навіть мають встановити камери, які розпізнають обличчя. Депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук переконаний, що місту також потрібні «розумні» камери, які б допомогли регулювати рух транспорту і розповідає, що така система вже успішно працює в інших містах.

«Розумне» вуличне відеоспостереження уже працює в Києві. Під час відрядження до столиці, я дізнався, що тут систему відеоспостереження встановлюють з 2016-го. Зараз вона налічує понад 6 тисяч «розумних» камер. Загалом планують встановити 20 тисяч на всій території міста.

«Розумні» камери не лише фіксують, що відбувається на вулицях, а й «аналізують». Вони можуть реагувати на пожежі, розпізнають номери автівок, обличчя, надають інформацію про трафік на дорогах – кількість машин, автобусів, пішоходів. Віддалений доступ до системи мають усі правоохоронні служби, рятувальники, «швидка».

Читайте також: Маніфест комфортного пересування або 12 рішень, щоб позбутись заторів у Львові

І що, найважливіше, за статистикою, на вулицях Києва у рази поменшало порушень. Якщо у 2016 року за дев'ять місяців у Києві було 27 тисяч злочинів, торік – 14 тисяч, цього року – 9 тисяч.

Що ж у нас? У Львові перші відеокамери коштом міста зʼявилися у 2014 році. Цього року на відеонагляд виділили з бюджету 19,8 млн грн. Зараз завдяки роботі мого колеги Віталія Свінціцького встановлюють відеокамери у Рясному-2, Ірина Оршак домоглася цього на Камʼянці, а Михайло Дідух добивається оснащення камерами Рясного.

Уже незабаром у нас заплановано встановити 32 камери із функцією розпізнавання обличчя, ще 180 – «номерних». До кінця року загалом у місті має запрацювати понад 500 камер. Хоча, очевидно, що реальна потреба, щоб охопити всі райони Львова, а не лише центральну частину, вокзал, автостанції – більша. За підрахунками, які надає мерія, – близько 1,5 тисячі. Та, головне, не лише кількість, а, власне, ефективність, їх використання. 

Наприклад, міська влада Києва використовує дані з «розумних» камер для господарських рішень. Інформація про трафік на вулицях дозволяє обдумано робити перекриття доріг під час ремонтів, коригувати схеми руху, щоб зменшити кількість заторів.

Для Львова це дуже актуально. Знаю, що саме в ті дні, коли був у Києві, Львів пережив черговий транспортний колапс, коли місто «зупинилося» ще з обіду.

Читайте також: Потрібно будувати нову дорогу або Як розвантажити Личаківську та Винники від заторів

І мова не лише про затори, така система відеоспостереження дозволяє у режимі он-лайн відстежувати і контролювати все, що робиться в місті: прибирання вулиць від снігу, вивезення сміття. Камери надають всю інформацію, головне – оперативно на неї відреагувати.

Ми ж, коли говоримо про важливість встановлення відеоспостереження у Львові, насамперед вказуємо на безпеку. Так, це ключове, але не маємо відмовлятись від решти можливостей, а з розумом їх використовувати.  Наприклад, на перший погляд, «розумні» відеокамери – достатньо дорогі. Вартість однієї – 18 тисяч, зі встановленням і підключенням до системи  – близько 40 тисяч гривень.

Читайте також: Чи можуть львів'яни отримати доступ до камер спостереження

Але якщо ми навчимось правильно використовувати інформацію з камер – розраховувати схеми обʼїздів, коригувати дорожній рух на дорогах, формувати маршрути громадського транспорту, тобто використовувати технології заради комфорту львів’ян, тоді й зможемо сказати, що живемо у smart city.

Публікація в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!