Чи можуть діти любити школу

5764 4
Якщо ми будемо навчати наших дітей сьогодні так, як навчали вчора, – ми вкрадемо у них завтра.
ekoland.lviv.ua/

ekoland.lviv.ua/

Напевне кожен з нас має уявлення про те, як  мають працювати школи у майбутньому. Проте вже зараз існують навчальні заклади, які першими почали робити те, чого не робив до них ніхто, розмірковує вчителька початкової школи ліцею «ЕКОЛЕНД» Леся Фтемова.

Про те, якими були чи є школи сьогодні, кожен з нас з легкістю дасть відповідь, адже на власному досвіді відчув усі підводні камені системи освіти. А які школи ми б хотіли бачити у майбутньому? Супертехнологічні, віртуальні, з новітніми методиками викладання та підходами до дітей? Найцікавіше, що у світі вже існують школи, які першими почали робити те, чого не робив до них ніхто.

У Львові яскравим прикладом такого сучасного освітнього середовища є ліцей «ЕКОЛЕНД». Новий формат і унікальність цієї школи формують кілька аспектів.

Перш за все, основою концепції школи такого формату є внутрішня еволюція системи освіти, що не передбачає «спускання змін зверху». Адже в умовах, коли школа утримується громадою, її представники цілком можуть висовувати вимоги як до прийняття рішень, так і брати відповідальність за їх втілення. Саме спільна робота учнів, вчителів, батьків та адміністрації вчить бачити і розвивати сильні сторони кожного, що веде до успіху.

Це школа, де педагоги мають можливість працювати в колі однодумців, де перехід до стандартів Нової української школи відбувається у дуже демократичній навчальній атмосфері, а вчитель має досить велику академічну свободу для творчості й обрання способу досягнення навчальних результатів.

Якщо ми будемо навчати наших дітей сьогодні так, як навчали вчора – ми вкрадемо у них завтра!" Це педагогічне кредо є тією рушійною силою, яке надихає мене до нових ідей та на досягнення поставлених цілей.

Багато з тих речей, які є предметом освітніх дискусій у ліцеї «ЕКОЛЕНД» уже втілили і перевіряють на практиці: інтегровані уроки, проблемно-орієнтовані заняття, проектно-орієнтований підхід, коли у кожного учня є власний пристрій для навчання, а навчальні матеріали доступні онлайн. Частина занять проводяться англійською і майже кожне заняття передбачає вивчення спеціалізованої лексики іноземною мовою.

Від самого початку навчання учні школи разом з наставником займаються тим, що стане їм у нагоді в майбутньому. Заняття у початковій школі поєднують навчання та гру і зорієнтовані на практичні навички учнів. В рамках пошукової діяльності учні роблять дослідження і працюють разом для вирішення практичних проблем. Щоб засвоїти знання, діти трансформують цю інформацію в дію. Адже для сучасних шкіл важливо навчити дітей вмінню застосовувати знання у житті.

Педагогічний колектив фактично персоналізував освіту, починаючи з розуміння учня, а в подальшому адаптовуючи свою роботу для задоволення його потреб задля досягнення успіху. Кожен учень – унікальний, і в ліцеї «ЕКОЛЕНД» є розуміння того, що потрібно підготувати усіх до життя після школи. Тут кожен ліцеїст разом з батьками може обрати свій напрям - ІТ, лінгвістичний або художньо-естетичний – та поглиблено вивчати відповідні предмети. Більше того, якщо раптом учень чи батьки зрозуміють, що зроблений вибір не зовсім вдалий, то немає потреби змінювати школу чи клас – достатньо обрати інший напрям, залишаючись в колі друзів -однокласників. Разом з цим у ліцеї «Еколенд» у школярів є можливість обирати з десятків гуртків і секцій, відвідувати різноманітні майстер-класи, знайомитися з відомими і цікавими особистостями, подорожувати і відкривати для себе нові місця, міста, країни. А ще філософія вчителів така, що успіхам ліцеїстів вони радіють як своїм власним.

Школа є достатньо прозорою, батьки можуть слідкувати за перебігом занять в режимі реального часу: бути присутніми на уроках, брати участь у майстер-класах, квестах, лекторіях, поїздках. А ввечері, в закритих соціально-комунікаційних групах, познайомитись з основними подіями та ключовими моментами занять за день і обговорити їх вдома з дітьми.

Це важливо, коли йдеться про школу повного дня. Коли діти проводять у школі цілий день – не лише навчаються, але й розвивають свої таланти у гуртках і студіях, роблять домашні завдання, їздять на екскурсії, відвідують театри і музеї, організовують свята і вечірки тощо.

Можна багато мріяти, говорити, слухати інших про їх мрії – а можна почати діяти і втілювати свої ідеї та мрії. Долучитися до колективу учнів, учителів, батьків і творити разом майбутнє сьогодні – Нову українську школу власноруч.

Партнерська публікація

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
17 Лютого, 2019 23:59
уважний читач татактау
а скажіть лишень а скільки дітей навчаються в класі? 15-20 . А скільки дітей у звичайній школі? 25-35.
А скільки навчання коштує на МІСЯЦЬ у вашій школі? бл. 5000-7000 грн.
А скільки заробляє ваш вчитель в вашій приватній школі? 8000-9000 тис грн. А скільки заробляє вчитель у звичайній 4000-6000 грн.
Які можуть бути тут коментарі , не понтуйтеся і не піартесь своїм еколендом
У кожній школі є хороші вчителі
16 Лютого, 2019 16:05
Володимир Безперечно, що хороший учитель це головна ознака, за якою ми, батьки, характеризуємо школу. Коли ми побачили автора цієї статті, можемо з впевненістю сказати, що діткам, які навчаються у Лесі Вікторівни, ще й у таких умовах, безперебільшення - пощастило!
16 Лютого, 2019 14:35
Єлизавета Надзвичайно сучасна й красива школа,але результат залежить від учителя ,а не умов .Творчий та креативний учитель -фундамент будь-якої школи.Хотілось б більше дізнатись про вчителів, та досвід
15 Лютого, 2019 22:50
Андрій Гарна промоція закладу. Але слід вказати і вартість навчання.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!