Чи врятують вітаміни і БАДи від коронавірусу і коли їх варто пити. Поради нутриціолога

3137 0
Неконтрольоване лікарем вживання різноманітних добавок може призвести до отруєння організму, що здоров'я не додасть.
Фото: foodexhub.com.ua

Фото: foodexhub.com.ua

Львівська нутриціологиня і фізіологиня людини Ольга Дорош пояснює, чи допомагають вітаміни і БАДи зменшити ризик захворіти на Covid-19 та про що насправді варто подбати у час пандемії (і не тільки).

Вітаміни є мікронутрієнтами, кожен з яких виконує важливу роль для нашого здоров’я. Наприклад:

  • Беруть участь в утворенні і активації ферментів, гормонів
  • Сприяють роботі травної, серцево-судинної та інших систем
  • Захищають наші клітини від старіння, пошкоджень
  • Покращують засвоєння мінералів та макронутрієнтів

Чи існують вітаміни і мінерали, корисні для імунітету?

Багато факторів, в тому числі і поживні речовини, можуть впливати на роботу імунної системи. Нутрієнти, що показали дослідження на тваринах і на людях, необхідні для ефективної роботи імунної системи: ідеться про незамінні амінокислоти, вітамін А, вітаміни В6, В9 та В12, вітаміни С, D та Е, мінерали – цинк, купрум, залізо та селен.

Читайте також: Чи потрібно їсти суп щодня. Який з них корисний, а який може нашкодити

Однак, офіційні харчові рекомендації, наприклад, Food and Nutrition Board, рекомендують  отримувати їх перш за все із продуктів харчування, а не з добавок. Ти більше, сьогодні немає жодного якісного дослідження, що би підтверджувало доцільність використання будь-яких препаратів, БАДів для захисту/профілактики від Covid-19.

На сайті Британської асоціації дієтологів (BDA) наголошується, що не існує спеціальної дієти чи окремих продуктів, які б могли убезпечити нас від зараження коронавірусом. Також там ідеться про те, що кожному  з нас варто харчуватись збалансовано, тому важливо мати в раціоні достатню кількість білків, жирів, вуглеводів і мікронутрієнтів. Для цього потрібно включити в раціон овочі, зелень, ягоди і фрукти.

Читайте також: «То не для наших людей». Скільки коштує здорове харчування на день

«Ми не рекомендуємо жодної їжі над іншою, але натомість радимо їсти різноманітні продукти, щоб підтримувати збалансований раціон», – зазначено в рекомендаціях BDA.

Чому не варто приймати вітаміни  «про всяк випадок»?

Передозування вітамінами таке ж небезпечне, як і їхній дефіцит, а їх надлишок може руйнувати клітини, ДНК, створювати дефіцити інших нутрієнтів, викликати нудоту, проблеми зі стільцем, навантаження на печінку, нирки. Крім того, деякі вітаміни можуть накопичуватись в нашому організмі і їх надлишкові кількості стають токсичними. Тому пити добавки «про всяк випадок» не варто.

Також вітамінні комплекси можуть знижувати ефективність деяких ліків. Вітаміни та мінерали у вигляді саплементів можемо пити лише за рекомендацією лікаря після лабораторно визначеного дефіциту. Для цього потрібно здати аналіз крові, сечі тощо.

До прикладу, той же вітамін D, що його зараз часто призначають «на око», можемо пити більш доцільно, якщо попередньо здамо аналіз крові на його визначення і лікар підбере оптимальне дозування за результатами цього аналізу. Це дійсно буде ефективно.

Чи правда, що омега-3 зменшують ймовірність захворіти Covid-19?

Наразі ми не маємо якісного дослідження, що б це доводило. Дослідження показують лише потенційні можливості, а інформація швидко змінюється. До прикладу, вже дослідили, що пиття вітаміну С у формі БАДів абсолютно ніяк не захищає нас від імовірності інфікуватись коронавірусом.

Читайте також: Запальні процеси і проблеми з нирками. Як може зашкодити безконтрольний прийом вітаміну С

У пресі зараз частенько з’являється посилання на ось це дослідження, але під час його проведення просто спостерігали та опитували людей і на основі їх відповідей зробили висновки про можливі ефекти від добавок, зокрема і омега-3, які вони пили.

Але дослідження жодним чином не говорить, що усі мають бігти в аптеку! У висновку автори так і зазначають: «Для підтвердження цих результатів спостереження необхідні рандомізовані контрольовані випробування, перш ніж можна буде робити будь-які терапевтичні рекомендації».

Для того, щоб щось стверджувати, потрібно більше часу, більше людей, розділити цих людей за схожими критеріями. До того ж, часто люди, які приймають добавки, уважніше ставляться загалом до свого здоров’я.

ВООЗ також наголошує, що жодні добавки не захищають нас від вірусу, та нагадує про важливість здорового харчування.

То як вберегтись?

Щоб зменшити потенційний ризик зараження коронавірусом, рекомендую  їсти більше жирної риби, щоб отримати якісну омега-3 (підійдуть скумбрія, слабосолений оселедець і навіть тюлька), більше зелені, овочів, фруктів та ягід, цільні крупи, бобові, горіхи, насіння, білкові продукти. Здорове харчування може зменшити ризик гіпертонії, діабету, ожиріння та атрофії м’язів, що є факторами ризику ускладнень Covid-19 .

Усі добавки варто пити виключно за рекомендацією лікаря після оцінки харчового статусу людини, лабораторно доведеного дефіциту того чи іншого вітаміну, мінералу тощо. Якщо є дефіцит або у людини, наприклад, специфічна дієта, тоді, звичайно, добавки стануть хорошим рішенням.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!