Чиста стрічка. Як зробити великоднє прибирання в соцмережах

5510 0
Як розпізнати бота, чому не можна постити нетверезим і чекінитися вдома.
Фото: ілюстративне

Фото: ілюстративне

Соцмережі з’явилися не так давно, але стали суттєвою частиною нашого повсякденного життя. Та останні події з витоком особистих даних користувачів «Фейсбуку» показали, що користувачі мусять знати, як правильно налаштувати своє життя в соцмережах, аби уникнути неприємних сюрпризів. Фахівець із комунікацій Петро Нек радить, як тримати свою стрічку в порядку і почистити від всього зайвого.

Найперша і найголовніша порада — не засмічувати стрічку. Спочатку варто визначити, для чого вам потрібна та чи інша соцмережа чи месенджер: для спілкування з близькими та друзями, отримання інформації, розваги чи щось інше. Кожна конкретна функція може мати певний набір правил, як себе поводити.

Коли соцмережі були ще порівняно маленькі і не мали стільки грошей від реклами, вони дослухалися до поведінки користувачів і змінювалися під них. Тепер вони агресивно пропонують певні моделі поведінки і ми на них «ведемося»: «Що в тебе на думці?» чи «Що відбувається, юзернейм?». Не пишеш про те, що ти сьогодні поїв, ніхто й не скаже тобі смачного. Хоча навіщо? Невже вам мало «Смачного» від тих хто з вами обідає поруч? Не лайкаєш нікого —  ми тобі нічого не покажемо. А як же пост із пиятики чи селфі з вечірки?! Якщо ми цього не опублікуємо, отже цього й не сталося! Алгоритми перетворюють нас просто на генераторів і споживачів контенту. Тому перед тим, як почати прибирання в соцмережах, потрібно подумати, як нам самим їх менше засмічувати.

Читайте також: Що важливіше: свобода інтернету чи інформаційна безпека держави?

  • Не постіть у стані алкогольного сп'яніння. Зазвичай, наступного дня ви можете про це пошкодувати, видалити пост, але це буде пізно. Скріншоти поста гулятимуть по закритих і відкритих групах і житимуть своїм життям. Відмазки на кшталт:«мене зламали», не допоможуть.
  • Не постіть персональну інформацію чи інші дані, що їх можуть використати зловмисники і нашкодити вам. Зокрема, не варто викладати фото нового паспорта з серією і номером, красивий дизайн нової кредитки, де видно її дані, а чекінитися вдома суворо заборонено.
  • Не перепощуйте сенсаційні чи шокуючі новини з маловідомих сайтів чи сторінок, котрі пишуть про все. Якщо в заголовку чи супроводжуючого тексті пише «Шок, сенсації, ви не повірите, про це не пишуть, це відео видалили звідусіль», то скоріш за все там пишуть брехню, неправду чи перебільшення.

Перейдемо тепер до того, як тримати свою стрічку в порядку і почистити від всього зайвого.

Фейсбук

  • Не приймайте всі запити в друзі, котрі до вас надходять. Особливо, якщо ви не знаєте людину особисто. Зараз мало подивитися на спільних друзів, оскільки багато хто додає всіх підряд. Подивіться на стрічку «прохача» та на його фото. Якщо там самі репости, на аватарці якась картинка, то перед вами, можливо, бот, який намагається збільшити кількість друзів, а відтак  підвищити свою соціальну вагу і потім постити замовні матеріали. За можливостю налаштуйте свій профіль так, щоб вас могли фоловити і читати ваші публічні пости всі. https://www.facebook.com/ settings?tab=followers

  • Також не виходячи з налаштувань, ви можете перейти в пункт меню обмеження і заборонити певним контактам чи додаткам запрошувати вас на події чи заблокувати сторінки https:// www.facebook.com/settings?tab=blocking
  • Ще варто час від часу заглядати в пункт налаштуваннь Додатки https://www.facebook.com/ settings?tab=applications. Тут можна побачити всі додатки, котрим ви дали доступ до вашого профілю у «Фейсбуці». І час від часу видаляти ті, якими не користуєтеся. Враховуючи скандал із «Кембридж аналітикс» і персональними даними фейсбуку, це потрібно робити досить часто.
  • Якщо ж ви все-таки додали когось у друзі та вам незручно видаляти його зі списку, можна просто відфоловити цю особу: треба зайти на профіль і натиснути кнопку «не стежити».

  • Перегляньте всі вподобані вами сторінки https://www.facebook.com/pages/?category=liked та відпишіться від неактуальних. Я думаю, ви не раз скажете собі, що це за сторінка, звідки вона тут взялася.
  • Також «Фейсбук» нині дає можливість легко налаштувати свою стрічку новин

Ось, наприклад, як виглядають джерела, котрі я заблокував (натискаємо на три крапки в правому верхньому куті поста). Тут видно багато сервісів тестів, опитувань та сторінок, що постять якусь фігню. Тому, коли у вас у стрічці чергова епідемія тестів, в мене спокійно і тихо.

Читайте також: 10 порад від експерта: як поводитись в інтернеті в час війни?

Твітер

●  У «Твіттері», на відміну від «Фейсбука», простіше, адже тут односторонні зв’язки. Щоби хтось хотів тебе читати, не потрібно читати його у відповідь. Проте, якщо ви хочете писати лише для близьких друзів, зробіть свій профіль приватним.

  • Якщо ви все-таки когось фоловите, але певний час не хочете читати, просто зайдіть на профіль і поряд із кнопкою «читати» виберіть із випадаючого меню «ігнорувати». 

У «Твітері» також є можливість ігнорувати певні слова чи #хештеги. Зайдіть у налаштування https:// twitter.com/settings/muted_keywords

і додайте слова, котрі ви хочете ігнорувати та виберіть на який період.

Це налаштування може бути корисним, коли, наприклад, відбувається якась подія, як от чемпіонат Львова з петанку. Усі про нього пишуть, а ви терпіти не можете, то просто блокуєте це слово на 24 години жоден твіт у стрічці не проскочить.

Інстаграм

В «інстаграмі» поширені фейкові конкурси, коли потрібно зробити скріншот фейкової сторінки (вони говорять, що це правильна сторінка) зафоловити їх і відзначити на фото. А тоді можна щось та й виграти. Так от, раджу відписуватися від людей, котрі репостять такі штуки :)

Месенджери. Вайбер і Телеграм

У «Вайбері» дуже часто приходять сповіщення від різних сервісів. Тому я рекомендував би видалити «Вайбер». Якщо це неможливо, то без вагань та зволікань блокуйте всі сервіси, що пишуть вам без дозволу, виходьте з усіх груп, куди вас додали без дозволу. Це не лише зекономить ваші нерви, але й батарею.

У «Телеграмі» окрім чатів для спілкування існують канали — це ще один спосіб розповсюдження новин. Проте, якщо ви підпишетесь на багато каналів, то не встигатимете їх читати, а вони нагромаджуватимуться. Тому одразу після підписки на канали варто натискати на кнупку «mute». Так ви матимите можливість читати інформацію, однак сповіщення не будуть вас відволікати.

Якщо вам видалась цікавою ця інформація, підписуйтесь на мене в соцмережах :)

У Фейсбуці https://www.facebook.com/mr.petruccio

У твітері https://twitter.com/mrpetruccio

У інстаграмі https://www.instagram.com/mrpetruccio/

У телеграмі https://t.me/BetaFeature

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!