Чисто і без піску. Як у Вінниці вирішили проблему слизьких тротуарів

13036 1
Пісок, яким взимку «рятують» вулиці Львова, влітку осідає в легенях городян. І вони за це ще й платять
Фото: Олександр Шутюк

Фото: Олександр Шутюк

Чи можливо мати чисте взуття взимку? У Львові, де комунальні служби щозими рапортують про тони розсипаної на вулицях піскосуміші, це питання звучить риторично. Якось навіть складно уявити зиму без брудної сніжно-піщаної каші під ногами. Чи справді без цього ніяк не можна обійтися? Львівський блогер Олександр Шутюк пише про те, як цю проблему вирішили у Вінниці.

Насправді, альтернатива таки існує - наприклад, у багатьох європейських містах тротуари замість піску посипають дрібним гранітним відсівом, який значно ефективніший у боротьбі зі слизьким тротуаром та водночас не перетворюється на грязюку. Але ж це все десь у Стокгольмі чи Зальцбурзі, а чи буває якось інакше на українських теренах, де наші люди, наш клімат і оце все?

Нещодавно протягом кількох днів пробув у Вінниці і піску на тамтешніх вулицях не побачив взагалі. Як виявилося пісок для посипання вулиць у Вінниці не використовують взагалі. Замість нього на проїжджій частині використовують реагенти (місцеві знайомі казали, що деколи аж забагато), а тротуари на магістральних вулицях активно підмітають.

Для цього використовують спеціальні маленькі тракторці.

Там, куди трактор фізично не може заїхати, працюють мітлами двірники.

У глибині житлових кварталів все вже значно простіше. Сюди явно не зазирають тракторці зі щітками і доріжки просто вкриті чистим втоптаним снігом. Як на мене, це краще, ніж коли розтоплений сумішшю піску та солі сніг за ніч перетворюється на льодяну кірку і вимагає розсипання нової порції піскосуміші. Хоча при коливаннях температури близько нуля таке вийде і без солі.

Як наслідок – після кількох днів ходіння вінницькими вулицями моє взуття лишилося практично чистим і значно більше забруднилося на стометровому відрізку від виходу із львівського залізничного вокзалу до автобусної зупинки.

А це вже випадкове фото львівської вулиці.

 Навесні цей пісок почне носити вітром і він потраплятиме нам в очі та в легені.

Важливим також є те, що вуличний відсів (піскосуміш, якою посипають вулиці взимку та пил, що утворюється влітку) за об'ємом посідає друге місце у структурі міського сміття - 15%, орієнтовно 36 тис. тонн щороку. Зважаючи на теперішні витрати на його утилізацію (800 грн. за тонну), загальну вартість порахувати не складно.

А в Європі щебінь використовувати багато років. Тобто це питання не лише естетики, здоров'я та екології, а й економіки.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
7 Березня, 2018 20:21
Коблик Класичний маразм від керманичів господарників.
Сьогодні вперше за всю зиму 2017-18 року на моїй вулиці проїхалась піскорозсипальна машина щей в два заходи створивши з талого снігу першокласну грязюку.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!