Чиясь кровиночка не змогла скласти іспит? МОЗ хоче знизити прохідний бал для студентів-медиків

6045 0
Такий бал можна набрати, навіть не маючи особливо глибоких знань з предмету.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

МОЗ зареєструвало проєкт наказу, в якому ідеться про зниження на 10% прохідного балу іспитів «Крок-2» та «Крок-3» для студентів-медиків. Самі студенти відреагували на цей наказ флешмобом «Тест на креветку». Під час нього усі охочі могли спробувати здати «Крок» та упевнитись, що це не важкий іспит і що такий низький прохідний бал є недопустимим для майбутніх лікарів. Сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко про те, що означатиме зниження «Кроку» для кваліфікації майбутніх лікарів. 

В основному я пишу про добре, світле і вічне, усілякі цікавинки про все на світі, повчальні історії, не зважаючи на тотальну катастрофу навколо. Бо ж треба нести світло, щоб трохи розігнати темряву. Але часом я таки виходжу із зони комфорту, щоб нагадати собі, в якій державі я живу.

Не встигли ми, у вузькому професійному колі, прийти до тями після публікації про зниження прохідного балу із ЗНО на такі спеціальності як педіатрія і медико-профілактична справа до 130 балів (а це в миру тверда трійка), як виплив на світ Божий проєкт наказу МОЗу про зниження на 10% прохідного балу для складання кваліфікаційних екзаменів «Крок» для студентів-медиків, лікарів і провізорів.

Читайте також: Нема лікарів від Бога або Як реформа медосвіти зачепить кожного з нас

Чиясь дитиночка-кровиночка не змогла скласти іспит? То ми знизимо прохідну межу! Розумієте? Скоро будемо видавати дипломи всім, хто більш-менш правильно вміє написати своє ім’я та відрізняє ін’єкції від таблеток?

Щоб ви розуміли, такий бал можна набрати, навіть не маючи особливо глибоких знань з предмету. Я таке спробувала колись, проходячи якесь тестування японською мовою. Просто навмання тицяла на відповіді, навіть не розуміючи про що мова в питанні і варіантах. І набрала 45% правильних.

А це медицина! Це питання здоров’я і життя людей. Я завжди казала студентам – біля ліжка хворого нема таблички з варіантами правильної відповіді. Мистецтво лікування – це суміш знань, клінічного і критичного мислення, гнучкості розуму і досвіду.

Спробувала собі вчора перевести і цей треш в позитив. Чим більше ви випустите таких «медиків», тим краще харчуватимуться мої діти. Бо вже сформувався прошарок людей, які готові платити грубі гроші за консультацію хорошого лікаря. І все частіше хороші лікарі ідуть в приватну практику. Але залишається ще багатолюдей, які не мають такої фінансової можливості. Вони також мають право на кваліфіковану допомогу. Та до кого вони потраплять? До тих, хто ледве перетягнув через межу «склав-не склав»?

Хоча яка вам різниця, нешановні можновладці. Ви ж не лікуєтеся в державних поліклініках і стаціонарах.

Сподіваюся, проєкт так і залишиться проєктом. Бо це дискримінація тих, хто справді важко вчився, порівняно з тими, хто випадково потрапив на студентську лавку. Бо можна просто навмання натицяти відповідей і отримати омріяний диплом.

Читайте також:  «Людям можна говорити правду». Уляна Супрун про коронавірус, карантин та «золоту середину

Я вважаю, що вища освіта, особливо медична, має бути привілеєм для кращих. Бо диплом лікаря мають отримувати достойні, а не кожен, хто закінчив медвиш.

Чи знаєте ви, що в Німеччині диплом лікаря отримує лише 30% від тих, хто вступив на медичний факультет?

Бережіть себе, співгромадяни. Бо дна немає, як виявляється.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 
Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!