Відповідальності не уникнути. Усе про нові штрафи для водіїв

4028 0
Боротися з п'яними водіями потрібно не штрафами, а швидким виявленням.
фото: www.autocentre.uа

фото: www.autocentre.uа

16 лютого Верховна Рада ухвалила закон №2695, що посилює відповідальність водіїв за нетверезе водіння. Колишній поліцейський, активіст Pitbull Lviv Микола Ільчук – про плюси і мінуси нового законодавства і про те, чи в правильному напрямку у боротьбі з пияцтвом за кермом ми рухаємось.

Ухвалений 16 лютого закон суттєво підвищує штрафи і покарання для водіїв, які керують напідпитку. Коли закон набере чинності, такому водію загрожуватиме 17 тисяч штрафу і один рік позбавлення права на керування автомобілем. За повторне правопорушення – 34 тисячі штрафу або адмінарешт на 10 діб, а також позбавлення права керування на три роки і можливе оплатне вилучення транспортного засобу. Якщо водій протягом року вчинить це правопорушення двічі, то покаранням буде штраф у 51 тисячу або адмінарешт на 15 діб, а також 10 років позбавлення права керування і, можливо, конфіскація транспортного засобу.

Закон суттєво підвищує відповідальність за вживання алкоголю після ДТП або після зупинки поліцією – 34 тисячі штрафу або адмінарешт і три роки позбавлення права керування.

Читайте також: На яких автомобілях їздять нетверезі водії на Львівщині. Рейтинг поліції

Важливо також, що завдяки новому закону водії практично не зможуть уникнути відповідальності – закон скасовує передачу такого водія на поруки трудового колективу або організації, чим порушники часто користувалися раніше. Також не можна буде звільнити водія від відповідальності за малозначністю правопорушення. А головне, що термін розгляду справ за нетверезе водіння збільшується із трьох місяців до одного року – тобто неможливо буде закрити справу за терміном давності, як це часто було раніше.

Варто виокремити і посилення покарання за скоєння у стані сп'яніння ДТП з потерпілими. Якщо п'яний водій вчинить ДТП і хтось отримає травми, передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі і з позбавленням права керування. Не можна буде уникнути покарання через каяття, примирення, поруки тощо. Раніше п'яних водіїв тюрма часто оминала, тепер же, якщо потерпілий у середньому стані важкості, то водієві загрожує від трьох років тюрми, а у важкому – 3-8 років тюрми. Якщо в ДТП загинула людина – 8-12 років тюрми.

Читайте також: П'яна справа. Що заважає судити нетверезих водіїв швидко і справедливо

Якщо поліція зупинить водія, у якого вже забрали права, за це буде передбачений штраф у 20 400 грн. Сьогодні цей штраф становить 510 грн – він смішний і нікого не лякає. За повторне порушення буде передбачено 40 800 грн штрафу, а також позбавлення права керування на 5-7 років і оплатне вилучення транспортного засобу.

Утім, у новому законі є своя «гірчинка». Боротися з п'яними водіями, на мою думку, потрібно не штрафами, а швидким виявленням. У законопроєкті ішлося про пункт, що дозволяє поліції у вечірні години – із 22:00 до 8:00, а також у вихідні і святкові дні проводити профілактичні зупинки для виявлення водіїв у стані сп'яніння. Ідеться про рейди – повні або вибіркові зупинки, як це роблять в усіх нормальних країнах Європейського союзу, де ефективно боряться із п'яними водіями. Цю норму, на жаль, депутати виключили із проєкту через великий резонанс – водії бояться змін і не довіряють поліції. На жаль, депутати не ризикнули і не взяли на себе відповідальність.

Також із закону виключили норму про те, що водій у разі зупинки поліцейським має залишатися в автомобілі або виходити з нього тільки за вказівкою поліцейського, хоча ідеться про елементарні норми безпеки.

Також депутати знизили штраф за перевищення швидкості більше, ніж на 50 км – було 3400 грн, тепер – 1700 грн.

Цей закон багато що змінив на краще – у судах буде важче уникнути відповідальності. Але знання того, що водія можуть зупинити і перевірити, було б ефективнішим для боротьби з пияцтвом за кермом. Є запитання і про оплатне вилучення та конфіскацію автомобіля, адже це не відбувається на місці, а лише за санкцією суду, тож також навряд чи налякає порушника.

Я прогнозую, що у судах набагато менше уникатимуть відповідальності ті, кого зловлять. Хоча, на мою думку, краще, щоб менше п'яних сідали за кермо. Зараз у судах розглядають близько 130 тисяч таких справ на рік і я не думаю, що це правильний напрямок руху у боротьбі з нетверезим водінням.

Щойно зміни до закону підпишуть президент і голова парламенту та їх опублікують, активісти Pitbull Lviv одразу проведуть рейд спільно з поліцією. Думаю, це буде вже на початку березня.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!