На правах реклами

Як повернути 1% вартості житла, яке ви придбали вперше

42938 4
Кожен, хто придбав житло вперше у своєму житті, може повернути збір, сплачений до пенсійного фонду.
джерело: https://www.plusone.in.ua/

джерело: https://www.plusone.in.ua/

У Львові створили сервіс «ПлюсОдин», що дозволяє повернути сплачений збір на обов’язкове пенсійне страхування при купівлі першого житла. Його головна спеціалістка Катерина-Роксолана Камінська розповідає про механізм роботи, особливості купівлі першого житла та «пастку» в законодавстві.

Понад 230 тис. договорів купівлі-продажу житлової нерухомості уклали у 2018 році в Україні. Серед них — більше 50 тис. покупців, які придбали житло вперше. Від такої вражаючої активності на ринку нерухомості виграють усі. Бум приносить дохід не лише забудовникам, ріелторам, нотаріусам, а й державі.

Проте люди навіть не здогадуються, що витрати, які вони несуть у зв’язку із придбанням омріяного першого житла можуть бути значно нижчими. Мало кому відомо, що, відповідно до законодавства, громадяни, які купують житло вперше, можуть не сплачувати збір до пенсійного фонду у розмірі 1% від вартості нерухомості. Відповідно, кожен, хто придбав квартиру вперше і сплатив цей збір, має право його повернути. Мова йде не про копійчані витрати. Згідно з актуальними ринковими цінами, 1% збору до пенсійного фонду становить у середньому 10 тис. грн.

Але в законодавстві є пастка: хоча при першому придбанні житла людина звільняється від сплати збору, проте нотаріус змушений дотриматися формальностей і вимагає від покупця квитанцію про його сплату. І майже ніхто з власників житла не знає про право повернути ці безпідставно сплачені кошти. Така культура на ринку нерухомості вигідна державі, адже масове повернення коштів покупців житла призведе до «осушення» державного бюджету.

Щоб повернути частину вартості свого першого житла, покупцю потрібно, у першу чергу, знайти свій примірник договору купівлі-продажу та квитанцію про оплату 1% збору до пенсійного фонду. Якщо квитанція загубилася, її копію можна отримати в нотаріуса, який посвідчив договір купівлі-продажу. Після цього потрібно подати до відповідного територіального підрозділу Пенсійного фонду України заяву із вимогою звернутися до територіального підрозділу Державної казначейської служби України із поданням про повернення коштів. Отримавши відмову територіального підрозділу Пенсійного фонду України в задоволенні заяви, потрібно її оскаржити в адміністративному суді.

Важливо, що право повернути 1% не залежить від того, скільки часу пройшло з моменту купівлі житла. Також неважливо, чи житло придбане в новобудові, чи на вторинному ринку.

Наразі сформувалась єдина позитивна судова практика щодо задоволення подібних позовів покупців першого житла. Згідно з позицією Верховного Суду, той, хто придбав житло вперше, помилково сплатив збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, а тому його необхідно повернути.

Втішною новиною є те, що віднедавна в Україні запрацював спеціальний онлайн-сервіс «ПлюсОдин», який допомагає повернути цей збір. Наразі це єдиний подібний сервіс в Україні. Порівняно із вартістю класичного звернення до адвоката, ціна послуг «ПлюсОдин» поза конкуренцією. Він функціонує за принципом — сфотографуй, надішли та поверни свої кошти. Клієнтам сервісу потрібно лише відвідати сайт та обрати необхідний пакет послуг. Всього за кілька кліків можна повернути приблизно 10 000 грн.

Скрін сайту сервісу. Зображення активне і при натисканні на нього дозволяє одразу перейти на сайт

Місія «ПлюсОдин» — не просто повернути людям їхні кошти, а в першу чергу порушити мовчанку держави. Необхідно донести до широкого кола покупців інформацію про право повернути 1% вартості свого першого житла. Засновники сервісу Юрій Михалевський та Назар Танасишин переконані, що «ПлюсОдин» має запровадити нові стандарти обслуговування громадян та стосунків із державою.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 


Читайте також:
5 Березня, 2020 17:24
Катерина Пані Юлія, а ви бачили хоча б одне судове рішення, в якому суд відмовив у поверненні 1%, посилаючись на строк 1095 днів?! Норми Податкового кодексу України не врегульовують порядок справляння та повернення збору на загальнообов'язкове пенсійне страхування, і вимога про 1095 днів не застосовується до цієї теми.
31 Січня, 2020 15:58
Юлія не зовсім правда , залежить скільки часу пройшло з моменту купівлі , Пенсійний фонд посилається на статтю 102 п 5Податкового Кодексу де зазначено граничний термін подання заяви - не пізніше 1095 дня з моменту оплати
3 Червня, 2019 13:07
Леся варто було зазначити, що повепнути може лише платник податків
3 Червня, 2019 11:10
Юлія Минулого року повернула собі 1%, але прийшлось шукати юристів і тратити час. Шкода, що цей сервіс з'явився тільки зараз.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!