Що дозволено дитячим стоматологам та що варто знати батькам

4023 0
І діти, і батьки бувають різними, але лікар завжди має діяти за правилами.

Днями в мережі з’явилось відео із однієї зі стоматологічних клінік Рівного, на якому лікарка «заспокоює» дитину у кріслі биттям. Це відео викликало безліч обговорень у соцмережах і думки, подекуди, розділились. Львівська дитяча стоматологиня Ліана Шульган розповідає, яким є алгоритм лікування дітей та на що звернути увагу батькам під час вибору стоматолога.

Є лікарі і клініки, що активно пропагують лікування дітей із фіксацією: прив’язуванням дитини, ляганням на неї тощо. І такі клініки мають попит. Звідки ростуть ноги? Це пов’язано з тим, що батьки, коли чують про лікування в умовах загального знечулення, лякаються. Насправді ж, ідеться про знечулення як про умови повної безпеки для дитини – щоб не поранити її, коли вона буде крутитись, щоб не загубити в ротовій порожнині інструмент, що дитина може проковтнути тощо.

Батьків лякає слово «наркоз». 20 років тому, певно, мене би це також насторожувало. Але медицина іде вперед, з’являються нові безпечні матеріали і препарати. Якби це справді було страшно, ми мали би статистику смертності, але її немає. Я думаю, справа у тому, що батьки мало проінформовані і, відповідно, несвідомі. Тож є лікарі і клініки, які цим користуються. Наслідком цього є психологічні і неврологічні розлади, діти в подальшому асоціюють лікування із болем і жахом. Довіра до батьків у цьому випадку також пропадає.

Читайте також: Діти потребують пишатися своїми батьками, або Чому я тричі відмовилась від декрету

Це проблема, про яку потрібно постійно говорити, щоб батьки знали, що якщо виникла потреба у лікуванні зі знечуленням, це безпечно. Діти абсолютно все пам’ятають і їх емоційна і психологічна безпека має значення.

Про присутність батьків в кабінеті

Я не буду коментувати дії лікарки з Рівного, адже тут нема про що говорити. Апріорі не може бути жодного насилля, лікар не може показувати свою агресію. Я розповім, як зазвичай приймають лікарі, і які бувають варіанти лікування дітей.

Зазвичай стоматологи є прихильниками того, щоб батьки були присутніми у кабінеті під час маніпуляцій з дитиною. Але бувають випадки, коли це лише заважає лікуванню.

У віці до трьох років діти не уявляють себе без батьків, вони – одне ціле. Зазвичай, вони найбільше довіряють мамі. Тут важлива присутність рідного дорослого – тоді спілкування є досить простим і результативним.

Для дошкільнят батьки також дуже важливі – у їхній присутності дітки почувають себе комфортніше. Але так само у цьому віці діти пізнають світ і вже пробують довіряти комусь іще. Тож якщо батьки правильно налаштовані самі, то дитина буде імітувати їхню поведінку і сприйматиме інформацію ззовні правильно.

У ранньому шкільному віці діти починають краще соціалізуватись. У них з’являються нові страхи та емоції, що вони мають пережити. Зокрема це відбувається на медичних прийомах. Для таких дітей присутність батьків також є необхідною.

У підлітковому віці діти пробують ставати самостійними, можуть суперечити батькам, зокрема їх проханням і порадам. У таких випадках присутність батьків є мало рекомендованою. Окрім того, у дітей з’являються секрети, якими вони не хочуть ділитися з батьками, тому розмова наодинці з лікарем дасть більше результату. Ближче до 18 років може ітися і про алкоголь, і про тютюн, і про інші «дорослі» заняття і секрети, якими підлітки не хочуть ділитись з батьками.

Батьки також бувають різного психологічного типу. Лікар під час першого спілкування має налагодити зв’язок з батьками, почути їхні побажання, хвилювання, розпитати про стан здоров’я дитини. За ці кілька хвилин він також оцінює, як батьки можуть зреагувати на будь-які маніпуляції.

Є батьки, які заперечують усе, що говорить лікар, і не завжди хочуть слухати рекомендації і поради. Є батьки, які приходять одразу зі своїми пропозиціями. Є також ображені батьки – вони не мають довіри до лікарів, можливо, через свій попередній досвід. Є рефлексуючі батьки (їх більшість), які добре чують і добре співпрацюють з лікарем, готові вислухати рекомендації, щоб зробити лікування максимально швидким і коректним.

Читайте також: Від першого зуба. Що варто знати батькам і дітям про догляд за зубами

Залежно від того, які батьки прийшли, лікар дає рекомендації про те, як краще організувати лікування – щоб батьки були присутніми на прийомі або були за межами кабінету. Якщо батьки не довіряють лікарям, то у нашій клініці ми пропонуємо їм відеоспостереження. Коли усе гаразд, то ми самі запрошуємо батьків у кабінет.

Так само ми розділяємо перший огляд і повторні візити. Коли малеча приходить на перший прийом, батьки або опікуни обов’язково мають бути присутніми – без них цей прийом ми не маємо права провести, адже це втручання у внутрішній світ дитини і має бути хтось, хто несе відповідальність за дитину.

Якщо все погоджено і з’явились довірливі відносини між пацієнтом і лікарем, тоді батьки вирішують самі, чи залишатись у кабінеті з дитиною. Ми дотримуємось такого правила, що батьки можуть бути присутніми, але не мусять. Лікар, як той, хто керує обставинами у медичному закладі, де є свої внутрішні правила, може попросити батьків вийти, але він не може заборонити їм зайти в кабінет.

Екстрена допомога і притримування дитини

Стосовно екстреної допомоги, то є окремі правила її надання. Лікар-стоматолог може в процесі лікування притримувати дитину – це допустимо. Але тут є свої правила, а також обов'язковими є повне роз'яснення для батьків або опікунів про те, чому це потрібно зробити, скільки триватиме процедура, яка причина для її проведення. Обов'язковою має бути і згода батьків або опікунів, без згоди лікар не може цього робити.

Притримати дитину можна у випадку, якщо ненадання медичних послуг загрожує її життю. Якщо, наприклад, ми вакцинуємо дитину, то повинні зробити їй боляче, адже ін’єкція є більш важливою, аніж кілька секунд легенького притримування дитини. Так само і в стоматології ми можемо притримати дитину, щоб зробити невелику безболісну маніпуляцію, якщо дитина не хоче сідати в крісло (і ще раз нагадаю про інформування і згоду батьків або опікунів).

Читайте також: Країни, у яких діти не мають карієсу

Після екстреної допомоги і зняття гострого болю ми пропонуємо подальше лікування в умовах седації – у легкій формі або під загальним знечуленням. При повній або частковій присутності свідомості в дитини батьки можуть і мають право бути поряд із нею. Якщо ж ідеться про лікування в умовах загального знечулення або про медикаментозний сон, тоді присутність батьків є неприпустимою. Тоді допомагає відеодоступ до того, що відбувається в кабінеті.

Вибір того, куди ви звертаєтесь за медичною допомогою, має бути ґрунтований не просто на відгуках, а на глибших речах – на запитаннях батьків до лікарів, на раціо, на знаннях про альтернативи. Батьки також мають пам’ятати, що лікар – чужий, він спілкується з дитиною уперше і йому варто підказати, як знайти підхід до неї.

І, звісно, потрібно завжди пам'ятати про профілактику, щоб візити до стоматолога були для дитини радісними, а не травмуючими.

Батьки, не будьте байдужими.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!