Діти мають розуміти, що з ними відбувається. Як Covid-19 вплине на новий навчальний рік

2786 0
Цього року День знань, як і весь навчальний рік, буде особливим через загрозу поширення коронавірусної інфекції. Але батькам радять підготувати дітей і пояснити, що на них може чекати.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Перше вересня в Україні буде незвичним – без традиційних святкових лінійок, із Covid-темою на першому уроці. Для дітей адаптація до школи завжди була періодом змін, але цього року все буде геть по-іншому. Про те, як ситуація із Covid-19 вплине на дітей, та як їм адаптуватися до нових правил засновниця психотерапевтичного центру «Верде», завідувачка психологічної служби ЛНУ ім. І. Франка Оля Конюх.

Адаптація до школи кожного року – актуальна, незалежно від того, чи є пандемія, бо в дітей відбуваються помітні зміни. Зважаючи на нові протиепідемічні правила, важливо, щоб діти розуміли, що з ними відбуватиметься. Насамперед, школа мала б розповісти батькам, як відбуватиметься навчання, що воно може перерватися через зміну зонування (коли регіон віднесуть до червоної зони), може бути введений карантин для окремого класу, буде пропускний режим, чи режим навчання по змінах, комбінація дистанційного із очним навчанням. Дирекція школи мала б про це поінформувати вчителів та батьків.

Читайте також: Як підготувати дитину до початку навчального року. Чеклист для школярів та батьків

Якщо цього не відбулося, то батькам слід самим дізнатися цю інформацію і пояснити дітям, щоб вони розуміли, що на них очікує. Старшокласники можуть самі почитати в інтернеті, а школярі молодших класів не знатимуть цього. Ми всі звикли, що при вході у супермаркет нам вимірюють температуру, але не всі діти чекали цього у школі. 

Важливо говорити з дітьми, не залякуючи, а заохочуючи їх. Для першачків добре буде придумати історію, показати у грі складні речі. Дати почитати статтю в інтернеті недостатньо, важливо проговорити, програти це з дітьми.

Подумати, як замінити певні форми спілкування. Адже для дітей, особливо молодшого віку, є важливим тактильний контакт. Оскільки цього зараз не бажано допускати, то важливо замінити це на інші форми тих же привітань. Запропонувати, чим його можна замінити. Це може бути махання рукою, кодовий рух, який може бути цікавим. Заборона буде залякувати дітей і навпаки – погіршувати ситуацію. Важливо вберегти дітей від небезпек і пояснення буде найкращим виходом.

Водночас, батькам старшокласників слід уважніше за ними спостерігати. Якщо дитина нормально спить, у неї хороший настрій, у неї немає труднощів у спілкуванні з однолітками, у неї не зникає апетит, то адаптація проходить нормально і можна у це не втручатися. Діти взагалі мають хороші ресурси для адаптації.

Слід лише слідкувати, щоб діти спали відповідну кількість годин, збалансовано харчувалися, проводили час на свіжому повітрі. Особливо важливо дбати про здоров'я, про базові речі.

Читайте також: Тут нема батьківських чатів. Як це вчитися у американській школі

Якщо батьки помічають, що діти відвикли перебувати серед однокласників, бо закінчували навчальний рік дистанційно, відвикли виходити до дошки, що вони можуть відчувати дискомфорт, відповідаючи на питання вчителів, то важливо проговорити це, але не акцентувати на тому увагу, не задаючи прямих питань, чи ти боїшся і чи тобі соромно?

Основна рекомендація для батьків – бути уважними, у щирому, відвертому контакті. Не лише перевіряти домашні завдання, давати вказівку, а запитувати, як справи.

Інакше з першачками та тими, хто змінює клас, школу чи вчителів. За ними слід спостерігати два місяці. Дитина за два місяці здатна адаптуватися до нових умов. 

Чим більше батьки будуть тривожитися за безпеку та здоров'я дітей, то тим важче це буде для дитини. Якщо батьки самі бояться контактувати, відпускати дитину у школу, то і дитині буде страшно, особливо в допідліковому віці.

Що вони можуть зробити, щоб захистити дитину? Дати дезінфектор з собою, маски, але вони не можуть впильнувати, чи діти будуть після кожного уроку дезінфікувати руки і вдягати маску, коли це потрібно. До цього треба спокійно ставитися. Залякування, щоб дитина ще один раз продезінфікувала руки, матиме радше негативний ефект на психіку, ніж довіра і пояснення.

Можна запропонувати вибрати дитині самостійно колір маски, перелити дезінфектор у цікаву баночку. Для менших дітей можна вигадати історію про еліксир, який дає силу для рук. Дитина сприймає цю ситуація, як щось нове і ми можемо перетворити її у гру. Бо страх тільки травмуватиме і збільшуватиме рівень стресу, погіршуватиме ситуацію.

Читайте також: Вони теж хворіють. Яким є портрет дитини з Covid-19 на Львівщині

Цілком передбачувано, що пандемія впливає на психологічне здоров'я дітей. Вони переживають стрес, як і їхні батьки. Особливо важко дітям переживати ізоляцію, соціальне дистанціювання, коли не можна вільно спілкуватися, гратися. Для них це обмеження дуже важливої частини їхнього життя. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!