Діти потребують пишатися своїми батьками або Чому я тричі відмовилася від декрету

7924 0
Це різні речі — любити дітей і віддаватися своїй професії. Це неможливо порівняти, але чому не можливо поєднати?

Ліана Шульган має трьох дітей: сина-випускника, якому кілька днів тому виповнилося 18 років, і двох дівчаток — 2 і 4 роки. У той же час вона — стоматологиня з майже 18-річним стажем і засновниця дитячої стоматологічної клініки «Смайлик». Вона розповідає, що поєднувати роботу і виховання дітей складно, але можливо.

Коли народився син, я була ще студенткою. Декрет чи академвідпустку не брала — це були вже старші курси, і система навчання дозволяла проходити заняття циклами та, відповідно, поєднувати материнство з навчанням. Із доньками була в декреті орієнтовно по тижню. Я працювала практично до останнього дня — зараз медицина дозволяє більш-менш точно визначити дату народження. Після пологів поступово виходила на роботу, хоча б по годині-дві. Оскільки я — мама, яка підтримує грудне вигодовування, спочатку дівчата «ходили» на роботу зі мною. З дворічного віку вони пішли в садочок.

Я завжди багато працювала. Приблизно 9 років тому дійшла до певної межі і вирішила започаткувати власну справу. Це багато ниточок, які треба між собою зв’язати, і треба кожною з них займатися і розуміти, куди вона веде. Кажуть, що в жінок після народження дітей з’являється новий стимул до життя. І от після народження першої доньки в мене з’явилося бажання створити саме те, що ми зараз маємо, — дитячу стоматологічну клініку, — і розвивати цей напрямок не лише у Львові, а й в Україні. Назву — «Смайлик» — придумали з чоловіком. Усмішка — це smile, а оскільки від усмішки нам не вдалося вигадати щось ніжне, тому вийшов «Смайлик». Далі з’явилися лого, зміст, посил бізнесу, ми відкрили першу точку, яка займалася саме дитячою стоматологією, розробили для неї спеціальний інтер’єр, закупили необхідне обладнання. Крім того, ми з колективом багато вчилися за кордоном, в Україні, і продовжуємо це робити.

Читайте також: Від першого зуба. Що варто знати батькам і дітям про догляд за зубами

«Смайлик» почав розвиватися, ми мали приплив клієнтів, бачили попит на свої послуги, і тут я народила другу доньку. І, звичайно ж, знову захотілося чогось нового — зі старого маленького приміщення ми вирішили переїхати в більше, де ми вже змогли розмістити все, що нам наразі потрібно. Тобто народження дітей мене спонукало до нових професійних кроків і до роботи саме з дітьми.

Загалом у клініці працює приблизно 25 людей — це лікарі, адміністратори, асистенти. Зараз я в основному займаюся лікарською роботою — нещодавно в нас була сімейна нарада, і ми з чоловіком домовилися, що він візьме на себе управлінські функції. За мною залишаються лікарі та медсестри. І мене влаштовує такий розподіл обов’язків, бо я маю тепер більше можливості проводити час удома і приділяти увагу дітям.

Поєднувати роботу і виховання дітей неможливо без підтримки — особливо тоді, коли діти ще дуже маленькі. Мусить бути хтось, хто допомагатиме. У мене таких людей було достатньо. У мою «групу підтримки» входив, перш за все, мій чоловік, який досі бере на себе велику кількість хатньої роботи та проводить багато часу з дітьми. Йому це дозволяє робота, але важливо й те, що він має бажання. Також допомагають близькі родичі, які або частково з нами проживають, або просто мають таку змогу. Крім того, підтримку я отримувала і на роботі. Коли діти були зовсім маленькими і я брала їх на роботу, вони або спали, або бавилися під наглядом моїх співробітників, поки я працювала.

Матері, які працюють і кажуть, що все встигають, — лукавлять. У добі є 24 години, і ти не втиснеш у них більше, ніж можеш. Якщо ти більше проводиш часу на роботі, як я наразі, то, звичайно, страждає побут, а діти отримують менше уваги. Я намагаюся це компенсувати — на вихідних, вранці, увечері, але сподіваюся, що з часом таких можливостей буде більше. Наш бізнес у новому місці працює лише кілька місяців — це теж наша маленька дитина. І коли ми поставимо її на ноги, я зможу віддаватися сім’ї більше. Насправді я люблю бути вдома, люблю куховарити, але повноцінно поєднати дім і роботу складно — чомусь одному треба в певний момент віддаватися більше.

Читайте також: Країни, у яких діти не мають карієсу

Мої діти звикли до того, що їхня мама працює. Звичайно, час від часу, коли вони сплять, а ти лежиш біля них, чуєш, як вони мирно соплять, то починаєш себе картати за те, що проводиш з ними замало часу. Але я не шкодую про свій вибір. Я розумію, для чого це роблю і що буде межа, після якої я працюватиму менше і буду більше з дітьми. Не думаю, що буде пізно надолужувати. Не працювати взагалі я не можу — я надзвичайно люблю свою професію. Особливо тішить, коли з нашої клініки виходять усміхненими і діти, і їхні батьки, — думаю, я навіть більше задоволення від цього отримую, ніж вони.

Звичайно, якщо є можливість бути з дітьми — треба бути з ними, але при цьому важливо і розвиватися. У мене така робота, яку я не можу робити вдома, але якщо інші мами можуть працювати віддалено — це ідеально. Дітям, окрім материнської любові, тепла і ласки, потрібно також пишатися своїми батьками. Те, що батьки самі розвиваються, стають справді кимось, можуть щось порадити, скерувати, також дуже важливо для дітей.

Це різні речі — любити дітей і віддаватися своїй професії. Це неможливо порівняти, але чому не можливо поєднати? Зараз у мене такий момент, коли я працюю дуже багато. Але я знаю, що з часом я працюватиму, як мінімум, у два рази менше і повернуся до родини. Я дуже хочу ходити з дітьми на плавання, танцювати з ними, гратися, але я не з тих мам, які тільки тим і займаються. Перевиховання і перенапруження дітей для мене теж неприйнятне. Мене саму ніхто ніколи занадто не опікував, і так само я виховуватиму своїх дітей.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!