Діти скучили, вони захочуть обійматися, – директорка дитсадка у Львові про відкриття дошкільних закладів

36867 0
Дезінфекція – без питань, якщо заберуть іграшки – не трагічно. Спати на відстані двох метрів – добре, але який в цьому сенс, якщо пізніше діти все одно будуть бавитися вкупі.

Завтра, 20 травня, Уряд має розглянути питання роботи дитячих садків в Україні. А напередодні про їхнє відновлення із 25 травня повідомляв прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Директорка львівського дитсадка №135 імені Святого Миколая Галина Тузяк розповідає, чи готовий заклад виходити з карантину та як будуть забезпечувати працівників та дітей необхідними засобами захисту.

Про плани Уряду відкрити дитячі садки у нас в колективі вже протягом тижня говорять. Однак від початку карантину ми почали робити ремонт і ця невизначеність із виходом на роботу не дозволяє нам зрозуміти до кінця: закінчувати його чи ні. Наразі ми доробляємо, іграшки вже протерли. Якщо завтра скажуть, що відкриваємося, то ми виходимо на роботу і будемо все дезінфікувати.

Читайте також: У Церкві не може бути більшої загрози, ніж у торговому центрі. Як львівські храми виходитимуть з карантину

За дітьми вже скучили, але відкривати садки відповідно до всіх умов, які нам прописали, – складно. Конкретно наш садок має один офіційний вхід, і ми не можемо розвести дітей по різних. Дезінфекція – без питань, якщо заберуть іграшки – не трагічно. Спати на відстані двох метрів – добре, але який сенс у цьому, якщо діти пізніше все одно будуть вкупі бавитися. Стояти і кричати на дітей – не для того є вихователі. Мити іграшки кожних півгодини – окей, але ж дитина, яка бавиться, а потім кладе, то і її одразу бере інша. За таким не вслідкуєш.

Я за те, щоб садки працювали, але хотіла б знати про відкриття завчасно, аби підготувати садок належним чином та щоб працівники, які живуть за містом чи навіть з іншої області, мали час та можливість приїхати до Львова.

Стосовно чергової групи, яка мала б працювати перших два тижні з дітьми, то кого я, як директорка, маю обрати? Якщо поставлю запитання: хто у відпустку, а хто на роботу, то більшість захоче вийти на роботу. Був варіант в Уряді відкривати всі групи, але приймати по п’ятеро дітей лише, тоді питання: як вибрати, а як же інші? Питати довідки в батьків із їхньої роботи? Як на мене, то не легко, і звідусіль можуть бути претензії.

Читайте також: Хто дав дозвіл та чи оскаржуватимуть будівництво дороги до Страдча

Нині одна із мам, яка водить до нас в садок дитину каже, що вже планувала завести в село на все літо. Але якщо відкриють садок, то залишаться тут, бо вдома так не навчаться, як в садку. Хоча завдання даємо. Та влітку в нас будуть хіба мистецькі заняття, діти будуть більше відпочивати.

Вони скучили один за одним, захочуть обійматися, про це говорять у відеозверненнях та під час онлайн-занять. У відділі освіти вже закупили для садків маски, безконтактні термометри, рукавички та дезінфектори. Окрім цього, розглядали питання здачі експрес-тестів для працівників перед відкриттям  садків. Наразі нема інформації, чи ця вимога залишається актуальною. Якщо так, то цікаво, чи будуть вони безкоштовними. Знаю точно, якщо буде рішення про відновлення роботи, то будемо діяти відповідно до протоколу, який прийме міська комісія у Львові.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!