Чим я можу допомогти або Як волонтерять львів'яни

2497 0
Не бійтеся запитати: «Чим я можу допомогти?» Це одне з найважливіших питань у вашому житті, відповідь на яке може змінити багато інших життів.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

На початках карантину, коли тільки в лікарні почали надходити перші хворі на Covid-19, саме волонтери взяли на себе весь тягар забезпечення медзакладів захисними костюмами, масками, необхідним обладнанням. Вони і зараз допомагають, чим тільки можуть і не лише лікарям. Спектр: від безкотовних перевезень до приготування їжі та догляду за тваринками і багато, багато іншого. Про важливі ініціативи львів'ян під час карантину пише народна депутатка Наталія Піпа. 

Як невтомні мурашки, в умовах карантину, замасковані і пропахлі антисептиками ви знову і знову знаходите можливості допомагати!

Ваше вміння у надзвичайних умовах гуртуватися і, без перебільшень, звертати гори – не раз дивувало світ. Цього разу коронавірус вирішив випробувати волонтерів ще й забороною на масові зібрання і офлайнові активності. Але де там! Їх не зупинити, бо вміння співчувати і доєднуватися до допомоги тим, хто її найбільше потребує,  у нас в крові!

Читайте також: Не існує простих рішень. Як країни світу запускають транспорт після карантину

Зараз, коли Україна починає вже потроху виходити з карантину, думаю, варто розповідати про тих, хто з перших днів обмежень знайшов у собі сили і головне  залучив інших до корисних волонтерських справ.

Розказати про кожного з волонтерів, на жаль, не вийде у рамках одного блогу, адже спектр допомоги – широченний. Від створення потужних платформ для гуртування великого бізнесу, таких як #ДіємоРазом чи Razom2020, до точкових ініціатив, які діють в одному під’їзді чи будинку. Хочу коротко згадати кілька цікавих прикладів, які вразили мене своєю щирістю й глибиною гуманізму саме під час карантину.

Привезу

На прохання медиків підвезти до роботи відгукнулися не лише прості водії, але й великі служби таксі. Люди по всій Україні відгукнулися на потребу привезти лікарів та медперсонал у лікарні. Bolt, Uber, десятки місцевих таксофірм підвозять, а деякі прості громадяни пишуть: «Віддам своє авто лікареві на час карантину». Також учасники ініціативи підвозять донорів до центрів переливання крові.

Читайте також: Карантин у карпатах. Як працюватимуть готелі та екосадиби

Нагодую

У Львові понад 30 закладів харчування взялися безкоштовно готувати обіди й доставляти їх у лікарні. Це мережеві заклади Pizza Celentano, Lviv Croissants, !FEST, а також ресторани і паби «Ґвара», «Ахалі», TISTO, «Чотири Чебуреки», «Фраєрка», «La П’єц», «Братиська», BeerStone, Atelier 19, SOWÁ, «Панці Тортові», «Вулик» та інші. А деякі господині навіть згуртувалися і самі випікають смаколики, аби підтримати лікарів поживним і корисним.Так, відома у Львові волонтерка Ольга Тесляк перекваліфікувала власну кондитерську і тепер готує для медиків пироги та кіші, які щодня доставляють у різні медичні установи. Доставляють, до речі, теж волонтери.

Догляну за тваринкою

До завершення карантину ЛКП «Лев» готове забезпечити догляд за домашніми собаками та котами одиноких людей у випадку госпіталізації. Також волонтери готові вигуляти домашніх улюбленців, а виробники кормів надали безкоштовно свою продукцію, яку роздають літнім власникам тварин, аби ті не витрачали зайві кошти у час карантину.

Я щиро дякую кожному за такі ініціативи і шкодую, що справді не можу написати про усі! Книгарні і видавництва дають суттєві знижки та безкоштовні кейси, неймовірні відеоекскурсії та відвідування музеїв онлайн, фільми, мультики, навчальні програми, тренінги і тренування з усіх можливих видів спорту, адаптовані для домашнього виконання, а ще – програми правильного харчування, заняття з дітьми і навіть відеопідйом на Еверест! Певно, нам не вистачить карантину, щоб скористатися усіма пропозиціями.

Читайте також: Чому ми продовжуємо медичну реформу

Волонтерство народжується з поєднання внутрішнього пориву зі сприятливим дружнім середовищем. Коли твої батьки, друзі, колеги залучені до суспільних корисних справ, то у тебе практично не залишиться шансу стояти осторонь. Діяти – як дихати. Карантин скоро мине, а добрі справи  залишаться! Не бійтеся запитати: «Чим я можу допомогти?» Це одне з найважливіших питань у вашому житті, відповідь на яке може змінити багато інших життів. Волонтерство – це дієвий спосіб бути причетним до корисних суспільних змін, спосіб зробити з суспільства – спільноту, а з країни – державу. Тому – будьте здорові і допомагайте іншим! 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!