Для кого працює міська влада: для львів'ян чи забудовників?

4325 7
Міський голова та головний архітектор міста розповідають іншим про стратегію ідентичності, руйнуючи її у Львові.
Фото: google-maps

Фото: google-maps

Усі історичні будинки Львова належать громаді, незалежно від того, у чиїх руках вони перебувають, переконаний депутат Львівської міської ради від «Української галицької партії» Тарас Чолій.

Я не прихильник таких «архітектурних проектів», заради яких у Львові доводиться руйнувати старі будинки. Однозначно, вілла Завидовичів, яку мають знести, щоб побудувати готель, з точки зору і історії, і архітектури є надзвичайно цінною.

Цю віллу можна було зберегти, а будуватись десь поряд. Але власники готелю вирішили зробити простіше: стали власниками вілли, і тепер вважають, що мають право робити, що хочуть.  

Показово, що це стосується не лише сьогоднішнього випадку з віллою Завидовичів, а й інших будинків у центральній частині міста. Схожа ситуація була з віллою «Люсія» на вулиці Свєнціцького, 16. Ми, містяни, вважаємо, що всі історичні будинки у Львові належать, у першу чергу, громаді, незалежно від того, у чиїх руках вони є. Їхня зовнішня частина, фасад, належить всім, а приватна власність має зобов’язувати зберігати їх для майбутніх поклонінь, а не руйнувати. Саме тому, як львів’янин, я маю багато претензій до міської влади та до ручного виконкому, який сьогодні дозволив заради готелю знести історичну віллу.

Загалом у Львові багато історичних будинків є не інвентаризованими – їм не надано статус пам’яток архітектури місцевого значення. Ця робота просувається дуже кволо. За часів Радянського Союзу було набагато більше виявлено, внесено та досліджено пам’яток, ніж за 27 років незалежності. Фактично всю львівську забудову до 1939 року можна внести до реєстру пам’яток. Це те, що робить Львів неповторним. Але якщо ми будемо дозволяти руйнувати цю архітектуру, то втратимо свою ідентичність.

Міська влада, замість того щоб служити громаді, служить бізнесменам. Мерія працює в інтересах забудовників. Містян, архітекторів, експертів у стінах Ратуші не чують, зате дуже добре чують голос бізнесу та грошей.

Відповідальність за це лежить персонально на міському голові Львова Андрії Садовому та головному архітекторі Юліані Чаплінському, які замість того, щоб бути присутніми на виконкомі, розповідають у Дніпрі про «Стратегію ідентичності», руйнуючи цю ідентичність тут, у Львові.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 


Читайте також:
22 Жовтня, 2018 19:25
L. Пане Чолій. Тут вже 2 місяці пройшло, а ви не відповідаєте. В чім справа?
17 Вересня, 2018 00:23
L. Пане Чолій, то як там? Майже місяць минув, переживаю за ваші слова, так сказати.
25 Серпня, 2018 14:14
L. Був п. Чолій -- зник п. Чолій. Стаття в нікуди.
23 Серпня, 2018 10:46
L. Якщо підняти протокол (вірно?) голосування ЛМР за погодження будівництва на вул. Грабовського, 11 від 7 червня 2018, то п. Чолій -- єдиний хто не голосував "ЗА". Але й не голосував "ПРОТИ". Виникає питання: чому п. Чолій не голосував "ПРОТИ"? І ще скажіть, будь ласка, якщо п. Чолій, згідно публікації "Минулоріч депутат Чолій сплатив кредит за авто, який значно переважає його загальний дохід" на сайті "Варіанти" від 7 травня 2018, то чи це означає, що у нього також є в наявності незадекларовані доходи від прийняття потрібних лобістам в ЛМР рішень, а публікація на "Твоєму Місті" це лише спроба замилити очі? Це думки вголос, оскільки сукупний дохід, м'яко кажучи, у п. Чолія як в церковної миші і, мабуть, йому соромно бути серед не менш заангажованих депутатів ЛМР, але при тому виплачувати кредит. П. Чолій, у вас є шанс показати себе як Людину, якій дійсно не байдужа доля Львова (припускаю, що якщо був голос "УТРИМАВСЯ", то у п. Чолія ще жевріє натяк на таку людину). Дійте, п. Чолій, і, можливо, п. Садового і п. Чаплінського не виноситимуть на вилах, бо на вилах виносять нелюдів.
22 Серпня, 2018 22:34
львів'янин Підтримую попереднього коментатора - сказав, що мер і архітектор [***]ки, а що далі? Які важелі використає пан депутат, щоб не допустити руйнування?
22 Серпня, 2018 20:32
Ярослав Кличка "Доля", не просто так дається.
22 Серпня, 2018 18:13
L. Пост, звісно, - просто пост. Діяти як будете, п. Чолій?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!