До дітей мого покоління приходив Дід Мороз, а не Святий Миколай

2389 1
Від старшокласників, каже Богдан Тихолоз, чув, що в школі їх «виховували» за те, що їх помічали в різдвяних обрядах.
скірншот із відео

скірншот із відео

Tvoemisto.tv продовжує цикл відеоблогів про «заборонене Різдво» львів’ян. Сьома історія від директора меморіального музею Івана Франка Богдана Тихолоза.

Він родом із села на Черкащині, де, за його словами, різдвяні та великодні свята відзначали, але в радянський час – із обмеженнями.

«У селі замість церкви був клуб, у тій самій споруді. Зрозуміло, що звичаї не культивувалися», – згадує Богдан Тихолоз і додає, що з дитинства пам’ятає, що колядників було багато. 

Його дивувало, що в школі їм говорили не ходити колядувати, але не пояснювали чому. Від старшокласників, каже Богдан Тихолоз, чув, що в школі їх «виховували» за те, що їх помічали в різдвяних обрядах.

«Про Різдво не говорили взагалі. Ця тема була табуйована. Ми всі знаємо, як Дідом Морозом витіснили Святого Миколая, тому до дітей мого покоління приходив Дід Мороз, бо він був дозволений. Особливо, коли йдеться про шкільні акції», – додає він.

Більше дивіться у відео.

«Заборонене Різдво» – цикл відеоблогів Tvoemisto.tv про те, як у Львові святкували Різдво за радянських часів.

 


Читайте також:
9 Січня, 2020 19:05
666 ... розказувати отакі "чутки" це одна з його посадових функцій ... так , не в кожному селі церква працювала ... бо на утримання споруди держава не виділяла жодної копійки , бо за Конституцією Церква відділена від держави ... а от ті склади в церковних спорудах дозволили зберегти ті споруди ( певну кількість) ... решту зруйнували хворі на "активізм" ... вони і зараз теж свою улюблену "роботу" провадять ... "розбудовують" Україну ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!